autor:

» » Conserve si muraturi

Ghebe la borcane pentru iarna

Autor: Rocsi (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 01 septembrie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Rocsi (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 01 septembrie 2013

Ingrediente
5 kg ghebe, sare mare, borcane (mai mari sau mai mici cum va place)

Dificultate: Medie Timp: 3h 30 min

14 voturi

Mod de preparare

Curatam ghebele de cotori si toate mizeriile.
Ii spalam bine in foarte multe ape, apoi ii punem intr-o oala mare cu apa rece si 2-3 linguri de sare mare.
Ii lasam acolo cam 30 min(isi va lasa pe fundul oalei toata mizeria), apoi ii scoatem de acolo, ii mai dam printr-un jet de apa rece.
Ii asezam intr-o oala curata, punem apa cat sa ii acopere bine si ii fierbem cam 30 min.
Dupa ce i-am fiert ii lasam sa se racoresca, dar scurgem apa din oala.
Dupa ce s-au racorit, ii mai dam o data sub un jet de apa (dar nu ii spalam bine ci facem doar o simpla trecere pe sub apa cu ei).
Incepem sa ii asezam in borcane, un rand ghebe unul sare, unul ghebe, unul sare si tot asa pana se termina toti.
Daca nu doriti sa ii puneti cu sare, puteti sa ii puneti in pungute in congelator.
Borcanele se dau la rece.
Daca ti-a placut reteta noastra "Ghebe la borcane pentru iarna" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Rosii uscate in ulei

Rosii uscate in ulei

Deci: simplu ca buna ziua! Iei rosiile, le speli, le tai felii, dar ai grija sa pastrezi cam aceeasi

28 voturi    17 comentarii
4h
Conserve si muraturi
Gogosari traditionali

Gogosari traditionali

Cureti gogosarii si-i tai in sferturi. Faci un bait din apa, otet, mirodenii,sare, miere, ulei. Cand

52 voturi    7 comentarii
1h
Conserve si muraturi

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii

  • Eugenia Nicuta , 30 septembrie 2014

    Da, in Moldova de nord li se spun opintici. Eu ii prepar altfel si ii folosesc ca si garnitura la friptura sau alte mancaruri in loc de muraturi . Deci , dupa ce ii spal bn in mai multe ape, ii las 24 de ore cu otet, sare si putin zahar sau miere, timp in care mestec din cand in cand . bZaharul se topeste iar zeama este ca si la reteta de gogosari care se face la fel ,de pe o zi pe alta. asadar , se pun opinticii in borcane cu zeama aia cu tot ( am uitat sa spun ca se pun si cativa catei de usturoi) , se sterilizeaza si se consuma ca atare . Sunt foarte buni!

  • Ana Nistor , 30 septembrie 2014

    in unele zone li se spune opintici. se pot fierbe,la foc mic, 5 kg de ghebe in 1,5 l de ulei,cu o ceapa tocata marunt,o caciulie de usturoi tot tocat marunt,sare si piper dupa gust si o foaie de dafin,pana ramane uleiul curat. buretii vor lasa zeama lor si trebuie sa scada ca uleiul sa ramana limpede. se pun in borcane si se sterilizeaza (20 de minute de cand fierbe apa in cratita). SUNT F.F.BUNE!!!! simple sau cu un orez.

  • Rocsy Ciobanu , 08 septembrie 2014

    Un soi de ciuperci!

    • Andone Ioana , 07 septembrie 2014

      ciuperci!!

    • Rocsi (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2013

      Claudia anul trecut am facut zacusca cu ghebe. A iesit demential de buna!

    • Blaglosov_Claudia

      Blaglosov_Claudia (Bucatar) , 15 octombrie 2013

      Ciuperci de padure...delicioasa este zacusca de ghebe dar si cele puse la saramura

    • Rocsi (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2013

      Sunt un fel de ciuperci de padure.Sau bureti le mai zicem noi!

    • Micu Marcela , 04 septembrie 2013

      asta nu stiu ce e?

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h 30 min

14 voturi

Ingrediente

  • 5 kg ghebe
  • sare mare
  • borcane (mai mari sau mai mici cum va place)

Raporteaza reteta

Retete
de Rocsi
Piept de pui umplut cu ciuperci in foietaj

Piept de pui umplut cu ciuperci in foietaj

Lasam foietajul sa se dezghete la temperatura camerei. Pieptul de pui il spalam si il tamponam cu

6 voturi    4 comentarii
1h 20 min
Aperitive cu carne
Salata cu ton si tofu

Salata cu ton si tofu

Ardeiul kapia il spalam, indepartam cotorul si toate semintele si il taiem cubulete. Ceapa verde

9 voturi    4 comentarii
20 min
Salate cu peste
Clatite umplute cu portocale in sos (de post)

Clatite umplute cu portocale in sos (de post)

Clatitele: Intr-un bol amestecam cu un tel apa minerala cu zaharul pudra,uleiul si coaja rasa de

6 voturi    7 comentarii
45 min
Retete de post

Rocsi (Chef de cuisine)

Claudia anul trecut am facut zacusca cu ghebe. A iesit demential de buna!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Zarzavat pentru iarna Zarzavat pentru iarna

Toate aceste legume, spalate, curatate si taiate, se cantaresc si la fiecare kilogram de legume curatate, se adauga 20 gr sare pentru

77 voturi    31 comentarii
2h
Conserve si muraturi
Bulion aromat cu ardei Bulion aromat cu ardei

Rosiile se spala, se taie in sferturi, eliminandu-le codita si se pun intr-un tuci mare. Ardeii se taie pe jumatate, se curata de

4 voturi    0 comentarii
4h
Conserve si muraturi
CASTRAVETI MURATI