Ghisman cu piure de gutui

Ghismanul este o prajitura dobrogeana, usoara si sanatoasa, o reteta care se poate pregati mai ales copiilor.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Ghisman cu piure de gutui

Ingrediente

  • 5 oua
  • 200 g branza de vaci
  • bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie
  • 250 ml lapte
  • 4 linguri de zahar
  • faina cat cuprinde
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 fiola esenta de lamaie
  • 2 gutui
  • 1 lamaie

Mod de preparare

Ghismanul este o prajitura dobrogeana, usoara si sanatoasa, o reteta care se poate pregati mai ales copiilor. Compozitia aminteste de cea a papanasilor datorita branzei de vaci, doar ca ghismanul se coace in cuptor. Este o prajitura aromata, satioasa, pe care o acopar cu un piure parfumat de gutui care-i amplifica aromele si o intregeste.

Am mancat ghisman in diferite variante intrucat cantitatile diverselor ingrediente difera in functie de optiunile gospodinelor. Eu parfumez o data in plus prajitura adaugandu-i diverse piureuri la final.

Toamna aleg, fara discutie, piureul de gutui datorita parfumului lor subtil si usor. Doua gutui galbene si pufoase au fost vedetele prajiturii mele de astazi. Nu arunc nici apa in care fierb gutuile, parfumata si rece ea devine cea mai racoroasa bautura.

Ingredientele pe care le folosesc sunt: 5 oua, 200 g branza de vaci, bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie, 250 ml lapte, 4 linguri de zahar, faina cat cuprinde, 1 plic zahar vanilat, 1 fiola esenta de lamaie, 2 gutui, 1 lamaie.

Mai jos voi trece in revista etapele de preparare:

Etapa 1: Se bat ouale, se adauga laptele, zaharul, branza de vaci si celelalte ingrediente. La final se adauga faina pana rezulta o compozitie de consistenta unei smantani groase.

Etapa 2: Compoztia se toarna intr-o tava tapetata cu folie de copt.

Etapa 3: Se coace la cuptor timp de aproximativ 30 minute.

Etapa 4: Se spala si se curata doua gutui, se taie in bucati si se pun la fiert impreuna cu o lamaie taiata in patru, astfel incat gutuile sa isi pastreze culoarea.

Etapa 5: Se mixeaza gutuile in blender pana se transforma intr-un piure fin si parfumat. Intindem piureul deasupra ghismanului si, la momentul servirii, radem deasupra putina ciocolata amaruie. Se combina perfect cu o cafea aromata sau o ciocolata calda.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise