autor:

Marcel Iorga

» » Mancaruri cu peste

Goujon de stiuca

Autor: Marcel Iorga (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 20 octombrie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Marcel Iorga (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 20 octombrie 2011

Ingrediente
pentru 3-4 persoane:, 1 ştiucă mai mare (circa de 1 kg, după ce a fost curăţată de solzi şi de intestine şi fără cap), 250-300 ml de ulei de floarea soarelui, 2 linguri de condiment pentru peşte (care să conţină şi un pic de nucşoară - de preferat), 200 g de făină, 1 ou - bătut, 2 linguri de lapte - pe care îl adăugăm în oul bătut şi omogenizăm, 2-3 linguri de sos Aioli (maioneză cu usturoi), pentru prepararea lui, dacă nu-l găsiţi prin magazine, cititi articolul lui CevaBun.ro

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

4 voturi

Mod de preparare

Poate m-aţi "auzit" zilele trecute, pe contul meu de pe Facebook, că am dat iama prin congelator (de fapt iniţiativa a fost venită de la nevastă-mea, care auzind că încep un nou sezon de vânătoare şi ştiind că în congelator mai e marfă din sezonul trecut, a iniţiat această activitate).
Aşa că, am constatat că mai am pus bine, vreo 3 iepuri, 8 fazani (!!!), o pungă de prepeliţe (probabil vreo 12, adică pentru noi 3 câte 4 bucăţi de persoană) şi vreo 4 ştiuci şi încă ceva, care n-a fost încă catalogat…..!
Aşa că am început o amplă activitate de decongelare şi de pregatiri pentru gustoasele preparate din peşte sau vânat.
Asta înseamnă obligatoriu, o activitate mai intensa (în fine) pe blog, cu noi preparate din peştii româneşti şi a vânatului din România, preparate foarte gustoase şi mai ales delicioase.
Începem astăzi cu o reţetă experiment pentru mine: Goujon de ştiucă.
De ce experiment? Pentru că, nu cred că a mai făcut-o cineva până în acest moment! Personal am căutat pe Google acest "preparat" şi nu am gasit nimic!
În afară de clasicul goujon de pui, am mai găsit doar goujon de şalău, de care oricum ştiam!
De ce am făcut goujon de ştiucă?
Pentru că, chiar definiţia acestui cuvânt, spune clar că, (vezi aici sau aici):
Goujon-urile, sunt un fel de mâncare de origine franceză care în mod normal, se referă la fâşii mici de peşte alb sau de pui, panetate cu pesmet sau făină şi prăjite (deep fried) în ulei.
Iar ştiuca face parte din categoria peştilor cu care albă ..... şi delicioasă!
Aşa că, hai să începem.

Ştiucile pescuite, au fost curăţate de solzi şi intestine, înainte să la congelez, pentru preparatele care vor urma. Aşa că, eu doar am decongelat ştiuca.
Am filetat-o, scoţând şira spinării şi aripioarele dorsale, cea anala, cele pectorale, pelviene şi coada, dar şi oasele de pe burtă şi de pe spinare. Aşa cum se face şi la somon.
Acum e bine să scoatem pielea de pe fileuri.
Condimentăm bine cu condimentul nostru de peşte (e adevărat că eu am folosit unul adus de la bunii noştri vecini, bulgarii), dar oricare ar fi el, cred că şi aromele celor româneşti îi vor intensifica şi ele dulceaţa cărnii de ştiucă.
Tăiem carnea în fâşii de aprox. 1 cm grosime, în latul peştelui. În zona cozii, unde lăţimea peştelui devine mai mică, am tăiat coada cam de la 5 cm de capăt şi am tăiat fâşiile de-a lungul cozii (îmi pare rău că am uitat să fac poze pe acest segment de prelucrare).
Tăvălim fiecare bucăţică de peşte prin făină.
Oul şi laptele le batem împreună până la omogenizare. Apoi adăugăm feliile de peşte în oul bătut si le amestecăm până toate bucăţelele se acoperă complet cu ou.
Încingem o tigaie cu uleiul de floarea soarelui. Când uleiul s-a încins bine, adăugăm goujoanele de ştiucă şi le prăjim circa 2 minute pe fiecare parte (asta depinde şi de grosimea care aţi tăiat peştele).
Scoatem bucăţile de peştele din tigaie şi le punem pe un prosop de hârtie, să-şi lase surplusul de ulei.
Am pregătit nişte sos Aioli, dar şi un sos Thailandez iute-dulce-acrişor, pentru o senzaţie mai amplă.
O mică garnitură de orez sălbatic sau chiar de cartofi prajiţi completeaza preparatul.
Experimentul meu a reuşit! A fost foarte delicioasă această reţetă din ştiucă! Indiferent cu ce sos a fost mâncată, ştiuca a fost delicioasă!
N-a mai rămas nici o bucăţică!
Daca ti-a placut reteta noastra "Goujon de stiuca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu peste
paella cu fructe de mare

paella cu fructe de mare

se fierb scoicile in putina apa cu sare pana cand se deschide cochilia,apoi se adauga langostele

2 voturi    4 comentarii
1h
Mancaruri cu peste
Peste pane

Peste pane

Fileurile de pangasius se taie in trei parti egale, se sareaza dupa gust. Se amesteca intr-un castron

10 voturi    1 comentariu
1h 15 min
Mancaruri cu peste
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Ciuca_Ada

    Ciuca_Ada (Chef de cuisine) , 25 martie 2014

    o idee: adauga la oul batut cu cele doua linguri de lapte putin patrunjel tocat foarte fin si putin usturoi...se bat bine aceste ingrediente si apoi se pun fasiile de peste

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 februarie 2013

    Delicios ....

Dificultate

Redusa

Timp

30 min

4 voturi

Ingrediente

  • pentru 3-4 persoane:
  • 1 ştiucă mai mare (circa de 1 kg
  • după ce a fost curăţată de solzi şi de intestine şi fără cap)
  • 250-300 ml de ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri de condiment pentru peşte (care să conţină şi un pic de nucşoară - de preferat)
  • 200 g de făină
  • 1 ou - bătut
  • 2 linguri de lapte - pe care îl adăugăm în oul bătut şi omogenizăm
  • 2-3 linguri de sos Aioli (maioneză cu usturoi)
  • pentru prepararea lui
  • dacă nu-l găsiţi prin magazine
  • cititi articolul lui CevaBun.ro

Raporteaza reteta

Retete
de Marcel Iorga
Calmar si creveti picanti cu legume si orez

Calmar si creveti picanti cu legume si orez

Mai întâi să fac o precizare. Denumirea corecta în limba română este calmar, dar putem observa

10 voturi    3 comentarii
20 min
Mancaruri cu peste
Chili con carne

Chili con carne

Dacă folosiţi fasolea roşie gata pregătită la conservă, e chiar foarte bine. Economisiţi timp

11 voturi    0 comentarii
45 min
Mancaruri cu carne
Raci cu sos "O Mie de Insule"

Raci cu sos "O Mie de Insule"

Eu am ales 16 raci mari şi frumoşi şi cât mai vii posibili. Oricum, când am ajuns acasă, i-am

6 voturi    1 comentariu
5 min
Mancaruri cu peste

Ciuca_Ada (Chef de cuisine)

o idee: adauga la oul batut cu cele doua linguri de lapte putin patrunjel tocat foarte fin si putin usturoi...se bat bine aceste ingrediente si apoi se pun fasiile de peste

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu peste

Tocanita de mazare noua si cod Tocanita de mazare noua si cod

Se curata ceapa si prazul si se toaca julien, apoi se pun la calit in ulei. Se curata morcovul, se toaca marunt si se adauga peste

0 voturi    0 comentarii
30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Plachie cu peste file Plachie cu peste file

Intr-un vas yena, aranjam straturi de legume, ardeii taiati cuburi sau fasii, rosii felii subtiri, ceapa solzi subtiri, le stropim cu

0 voturi    0 comentarii
1h 25 min
Mancaruri cu peste
Pangasius cu legume si orez