autor:

Lia Maria

» » Mancaruri cu carne

Guias Ardelenesc

Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 29 iulie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 29 iulie 2010

Ingrediente
700g spata proaspata de porc, 3 cepe, 4 morcovi, 1 radacina telina+Frunze, 1 ardei gras, 1 ardei iute, 5 cartofi, 1 lingura ulei, 1 lingurita chimen-seminte, 2 linguri tarhonya(paste scurte de orz), 3 fire cimbru proaspat, 2 flori de marar proaspat, 1 foaie de dafin, 5 catei mari de usturoi, Sare, Piper

Dificultate: Medie Timp: 3h 15 min

19 voturi

Mod de preparare

Carnea o taiem in bucatele cam de 3/3cm, zarzavaturile le curatam, le taiem in cuburi, morcovii in rondele si le punem in boluri separate.
Intr-o oala de 4L, incingem uleiul, adaugam ceapa si o calim2-3’dupa care punem carnea. Amestecam si dinstuim cam 10’, pana carnea isi schimba culoarea, fara sa o prajim. Adaugam pe rand ardeiul, usturoiul pisat, morcovii si telina atat radacina cat si frunzele maruntite. Amestecam totul si mai lasam la dinstuit inca 10’ dupa care adaugam si cartofii. Intre timp spalam cimbrul si mararul verde, legam tulpinile cu ata alba(de bumbac ) si le punem in oala. Adaugam si foaia de dafin, asezonam cu sare si piper si coplectam cu 3L de apa. Punem capacul si lasam sa fiarba, la foc mic. Dupa 2h, scoatem foaia de dafin si legatura de cimbru care se arunca si adaugam semintele de chimen, apoi cele 2 linguri de tarhonya si mai lasam la fiert 30’.
Se serveste calda cu muratura sau ardei iute.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Guias Ardelenesc" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Cartofi aurii cu Rulouri din carne de porc cu ciuperci

Cartofi aurii cu Rulouri din carne de porc cu ciuperci

Rulouri: Se taie carnea ca pentru snitele, se bate si se unge cu unt. Separat se taie marunt ceapa,

10 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Tocanita de pui cu mamaliguta

Tocanita de pui cu mamaliguta

Ceapa taiata marunt se pune la calit impreuna cu rosiile taiate cubulete, se adauga apoi carnea si

23 voturi    2 comentarii
1h
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 august 2010

    Cred ca exprimarea conteaza mai putin. Cine doreste sa inteleaga, intelege. Felicitari pentru reteta!

  • Lucian Ionescu

    Lucian Ionescu (Chef de cuisine) , 01 august 2010

    N-as vrea sa par neaparat carcotas, dar am gasit unele probleme de exprimare si intelegere a retetei. 1. Nu inteleg ce semnificatie are expresia "a dinstui" (desi traiesc in Ardeal..). Conform DEX, a dinstui inseamna "A pune fund la un butoi". http://dexonline.ro/definitie/dinstui 2. In romaneste se zice: gulas (gulash), guias fiind doar o transcriere fonetica a cuvantului unguresc; guias nu exista in DEX 3. Gulasul este deocamdata o mancare ungureasca, deci se prepara si in Ardeal.... Astept pe forum o reteta de gulas dobrogean, oltenesc ...:)

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 31 iulie 2010

    Super gustos...

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 30 iulie 2010

      Multumesc fetelor... Sidy, este foarte bun guiasul si cu galuste de faina, cu toate ca eu nu am facut niciodata, dar sa stii ca am mancat si mi-a placut.

    • vio

      vio (Chef de cuisine) , 30 iulie 2010

      forte gustos

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 30 iulie 2010

      Tare bun gulyasul tau Lia ! La noi in loc de "tarhonya" se fac galuscute din faina ou si apa....

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 29 iulie 2010

      O bunãtate!!!

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 29 iulie 2010

      O bunatate !

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 29 iulie 2010

      Foarte bun.

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 29 iulie 2010

      Tare gustoasa!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h 15 min

19 voturi

Ingrediente

  • 700g spata proaspata de porc
  • 3 cepe
  • 4 morcovi
  • 1 radacina telina+Frunze
  • 1 ardei gras
  • 1 ardei iute
  • 5 cartofi
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingurita chimen-seminte
  • 2 linguri tarhonya(paste scurte de orz)
  • 3 fire cimbru proaspat
  • 2 flori de marar proaspat
  • 1 foaie de dafin
  • 5 catei mari de usturoi
  • Sare
  • Piper

Raporteaza reteta

Retete
de Lia Maria
Cartofi cu costita la cuptor

Cartofi cu costita la cuptor

Cartofii se spala si se pun la fiert, in apa cu sare, intregi. Se fierb si ouale si se taie rondele.

11 voturi    7 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Paste cu slaninuta

Paste cu slaninuta

Se fierb pastele in apa cu sare si ulei. Cand sunt fierte se dau sub un jet de apa rece, se strecoara

4 voturi    3 comentarii
30 min
Paste si pizza
Gem de Caise Delicios

Gem de Caise Delicios

Caisele spalate si fara samburi, se dau prin masina de carne si se pun intr-o cratita mare. Separat

10 voturi    7 comentarii
3h
Conserve si muraturi

Cely Snijec (Chef de cuisine)

Cred ca exprimarea conteaza mai putin. Cine doreste sa inteleaga, intelege. Felicitari pentru reteta!

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu carne

Aperitiv din muschiulet de porc Aperitiv din muschiulet de porc

Ungem muschiuletul cu 40 ml ulei de masline, apoi il condimentam cu sare, piper, cimbru, boia si usturoi (pisat sau strivit cu lama

7 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat

se incinge untura sau uleiul, se prajeste puiul taiat bucati, se adauga ceapa taiata marunt, se stinge cu vinul ( pana nu mai are miros

3 voturi    2 comentarii
3h
Mancaruri cu carne
Tocăniţă de cartofi cu carne