autor:

Adela Zilahi

» » Prajituri

Hajas ( Hajose )

Autor: Adela Zilahi (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 20 martie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adela Zilahi (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 20 martie 2012

Ingrediente
1 kg faina tip 000, 750 gr haj ( osanza ), 3 linguri smantana, 1 ou, sare, 300 ml apa minerala, 200- 250 gr gem de prune, zahar pudra

Dificultate: Ridicata Timp: 5h

16 voturi

Mod de preparare

Osanza se da prin masina de tocat si se amesteca cu 250 gr din faina si se formeaza 3 bilute de aceasi marime si aceasi cantitate ( eu le-am cantarit ). Se pun deoparte si ne apucam de aluat, restul de faina se amesteca cu oul, smantana si un praf de sare, framantam si adaugam apa minerala, pe rand. Se framanta un aluat elastic.
Aluatul obtinut se intinde cu sucitorul de cca 1 cm grosime, apoi se intinde o biluta de osanza cu faina, pe toata suprafata foi intinse.
Dupa ce s-a uns, se impacheteaza, aducem partea de sus spre mijloc, apoi partea de jos spre mijloc. Apoi aducem partea stanga spre mijloc si partea dreapata, acesta este modul meu de impachetare, nu conteaza cu care parte incepeti, atentie, este important sa impachetati tot asa cum a-ti inceput. Se lasa apoi la odihnit 30 minute la loc rece ( in cazul meu la frigider), pana atunci luati si cititi o carte de bucate :))))
Dupa ce a trecut 30 min, se scoate de la rece si se intinde iar o foaie de 1 cm ( nu se desface, se intinde asa) si iar se unge cu o biluta de osanza , se impacheteaza tot asa, cum a-ti impachetat de prima data si se da iar la rece 30 min. Dupa cele 30 de min, se procedeaza la fel cu ultima biluta si se da iar 30 min la rece.
Dupa ce a stat la frigider ultimele 30 min, se scoate si se intinde o foaie de 1 cm grosime, apoi se taie cu un cutit incins la flacara, patratele si se pune cate unpic de gem de prune si se indoaie/ inchide, apasand foarte usor, ( ex. ca o carte) sau puteti in romburi , cum va este la indemana.
Se aseaza intr-o tava cu hartie de copt si se coc pana ce devin usori rumeni si se deschid ca florile :)
Dupa ce s-au copt, se scot si se dau asa fierbinti prin zahar pudra, avand grija sa nu se rupa sunt foarte fragede.
Daca ti-a placut reteta noastra "Hajas ( Hajose )" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Eclere cu crema de vanilie

Eclere cu crema de vanilie

Punem la fiert apa, uleiul si un praf de sare. Cand da in clocot dam deoparte si punem toata faina

5 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Prajituri
Rulada de biscuiti cu nuca de cocos

Rulada de biscuiti cu nuca de cocos

Aceasta reteta simpla dar tare gustoasa si aspectoasa, se poate prepara mai ales in zilele toride

489 voturi    90 comentarii
45 min
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

Ondulator Pro 180 Large

- 28 %
179.99 lei
129.99 lei

Perie cu aer cald 600W

- 20 %
279.99 lei
223.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Sanda Bura , 16 mai 2014

    sunt extrem da bune.......... da nu aveti reteta si cu margarina in loc de untura!!!

  • Uiaana_Ana

    Uiaana_Ana (Chef de cuisine) , 31 decembrie 2013

    e foarte buna, eu am facuto de 2 ori pana acum si a iesit f buna...

  • Anuska_Mathe

    Anuska_Mathe (Maestru bucatar) , 10 decembrie 2013

    Mama mea facea in fiecare ani de sarbatori ( sa fie tarana usoara)

    • Fara foto

      Alina Rodica , 10 decembrie 2013

      TARE BUNE

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 10 iulie 2012

      Foarte gustoase haiosurile astea ! Eu le fac iarna cand am osanza proaspata....

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 21 martie 2012

      La fel si eu!*****

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 20 martie 2012

      Foarte gustoase...nu am mai mancat de mult.Felicitari!*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

5h

16 voturi

Ingrediente

  • 1 kg faina tip 000
  • 750 gr haj ( osanza )
  • 3 linguri smantana
  • 1 ou
  • sare
  • 300 ml apa minerala
  • 200- 250 gr gem de prune
  • zahar pudra

Raporteaza reteta

Retete
de Adela Zilahi
Bilute Fanta

Bilute Fanta

In pimul rand fierbem o budinca din suc si praful de budinca dupa instructiuni. Cand este gata budinca,

3 voturi    4 comentarii
45 min
Dulciuri diverse
Placinta cu mere si nuci

Placinta cu mere si nuci

Framantam un aluat elastic din faina, zahar, unt, ou si sare. Aluatul se infolieaza si se pune la

3 voturi    2 comentarii
3h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Melcisori  cu stafide

Melcisori cu stafide

Cernem faina intr-un castron, si facem o gaura in mijloc. Presaram drojdia in mijloc si amestecam

6 voturi    4 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Uiaana_Ana (Chef de cuisine)

e foarte buna, eu am facuto de 2 ori pana acum si a iesit f buna...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura cu caise si zmeura Prajitura cu caise si zmeura

•Ouale se bat energic cu zaharul brun, zaharul vanilinat si un praf de sare. Se adauga alternand uleiul si laptele de cocos. •Dupa

2 voturi    1 comentariu
1h
Dulciuri diverse
Prajitura cu capsuni Prajitura cu capsuni

Aceasta este o prajitura de sezon, pe care o putem prepara fie cu capsuni, fie cu cirese. Eu am folosit capsunile care au dat prajiturii

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Cornulete cu nuca