autor:

Adela Zilahi

» » Prajituri

Hajas ( Hajose )

Autor: Adela Zilahi (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 20 martie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adela Zilahi (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 20 martie 2012

Ingrediente
1 kg faina tip 000, 750 gr haj ( osanza ), 3 linguri smantana, 1 ou, sare, 300 ml apa minerala, 200- 250 gr gem de prune, zahar pudra

Dificultate: Ridicata Timp: 5h

16 voturi

Mod de preparare

Osanza se da prin masina de tocat si se amesteca cu 250 gr din faina si se formeaza 3 bilute de aceasi marime si aceasi cantitate ( eu le-am cantarit ). Se pun deoparte si ne apucam de aluat, restul de faina se amesteca cu oul, smantana si un praf de sare, framantam si adaugam apa minerala, pe rand. Se framanta un aluat elastic.
Aluatul obtinut se intinde cu sucitorul de cca 1 cm grosime, apoi se intinde o biluta de osanza cu faina, pe toata suprafata foi intinse.
Dupa ce s-a uns, se impacheteaza, aducem partea de sus spre mijloc, apoi partea de jos spre mijloc. Apoi aducem partea stanga spre mijloc si partea dreapata, acesta este modul meu de impachetare, nu conteaza cu care parte incepeti, atentie, este important sa impachetati tot asa cum a-ti inceput. Se lasa apoi la odihnit 30 minute la loc rece ( in cazul meu la frigider), pana atunci luati si cititi o carte de bucate :))))
Dupa ce a trecut 30 min, se scoate de la rece si se intinde iar o foaie de 1 cm ( nu se desface, se intinde asa) si iar se unge cu o biluta de osanza , se impacheteaza tot asa, cum a-ti impachetat de prima data si se da iar la rece 30 min. Dupa cele 30 de min, se procedeaza la fel cu ultima biluta si se da iar 30 min la rece.
Dupa ce a stat la frigider ultimele 30 min, se scoate si se intinde o foaie de 1 cm grosime, apoi se taie cu un cutit incins la flacara, patratele si se pune cate unpic de gem de prune si se indoaie/ inchide, apasand foarte usor, ( ex. ca o carte) sau puteti in romburi , cum va este la indemana.
Se aseaza intr-o tava cu hartie de copt si se coc pana ce devin usori rumeni si se deschid ca florile :)
Dupa ce s-au copt, se scot si se dau asa fierbinti prin zahar pudra, avand grija sa nu se rupa sunt foarte fragede.
Daca ti-a placut reteta noastra "Hajas ( Hajose )" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Muffins ( briose) mozaicate

Muffins ( briose) mozaicate

Faina se amesteca bine cu praful de copt si cu cel de budinca de vanilie. Ouale le mixam bine cu

9 voturi    15 comentarii
50 min
Prajituri
Prajitura cu mere si crumble cu nuca

Prajitura cu mere si crumble cu nuca

Incepem cu umplutura: Spalam merele, le decojim, le trecem prin razatoarea mare si le stoarcem putin

1 vot    0 comentarii
1h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Sanda Bura , 16 mai 2014

    sunt extrem da bune.......... da nu aveti reteta si cu margarina in loc de untura!!!

  • Uiaana_Ana

    Uiaana_Ana (Chef de cuisine) , 31 decembrie 2013

    e foarte buna, eu am facuto de 2 ori pana acum si a iesit f buna...

  • Anuska_Mathe

    Anuska_Mathe (Maestru bucatar) , 10 decembrie 2013

    Mama mea facea in fiecare ani de sarbatori ( sa fie tarana usoara)

    • Fara foto

      Alina Rodica , 10 decembrie 2013

      TARE BUNE

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 10 iulie 2012

      Foarte gustoase haiosurile astea ! Eu le fac iarna cand am osanza proaspata....

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 21 martie 2012

      La fel si eu!*****

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 20 martie 2012

      Foarte gustoase...nu am mai mancat de mult.Felicitari!*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

5h

16 voturi

Ingrediente

  • 1 kg faina tip 000
  • 750 gr haj ( osanza )
  • 3 linguri smantana
  • 1 ou
  • sare
  • 300 ml apa minerala
  • 200- 250 gr gem de prune
  • zahar pudra

Raporteaza reteta

Retete
de Adela Zilahi
Bilute Fanta

Bilute Fanta

In pimul rand fierbem o budinca din suc si praful de budinca dupa instructiuni. Cand este gata budinca,

3 voturi    4 comentarii
45 min
Dulciuri diverse
Placinta cu mere si nuci

Placinta cu mere si nuci

Framantam un aluat elastic din faina, zahar, unt, ou si sare. Aluatul se infolieaza si se pune la

3 voturi    2 comentarii
3h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Melcisori  cu stafide

Melcisori cu stafide

Cernem faina intr-un castron, si facem o gaura in mijloc. Presaram drojdia in mijloc si amestecam

6 voturi    4 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Uiaana_Ana (Chef de cuisine)

e foarte buna, eu am facuto de 2 ori pana acum si a iesit f buna...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Deliciu la pahar Deliciu la pahar

Facem un blat de pandispan din 6 oua, 6 linguri de zahar, 2 linguri de ulei, putina esenta de vanilie putina coaja de lamaie si 6 linguri

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu mac Prajitura cu mac

Siropul: In primul rand pregatim siropul si il lasam sa se racoreasca pana pregatim blatul de prajitura. Intr-o cratita turnati 500

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
prajitura Stup de albine