autor:

Ady

» » Conserve si muraturi

Harissa a la Ady

Autor: Ady (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 17 august 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Ady (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 17 august 2011

Ingrediente
1 kg ardei gras rosu, 1 kg ardei kapia, 1/2 kg ardei iute, (preferabil cel scurt si rosu - peperoncini), 1 kg ceapa rosie, 300 ml otet de, vin rosu, 300 g zahar, 3 linguri sare de mare grunjoasa, cimbru, boia de ardei, dulce, frunze de patrunjel, piper rosu si verde macinat, busuioc (facultativ un, borcan de mustar picant).

Dificultate: Redusa Timp: 24h 50 min

10 voturi

Mod de preparare

Harissa este un sos picant, care este un ingredient major in bucataria

nord-africana. Poate fi folosit ca un condiment in sine, respectiv sa fie servit

ca atare pe masă, într-un vas mic, ca si surplus de savoare pentru mâncăruri

tradiţionale. Totodata este un ingredient major în multe feluri principale,

precum supe, tocane, cus-cus sau fripturi. Acest sos picant este disponibil in

hipermarketuri sau magazine de specialitate, in forma sa originala, în cutii sau

tuburi, dar poate fi vrajit si in bucataria oricaruia dintre noi. Iata varianta

mea: Harissa a la Ady.



Spalam, curatam si feliem marunt ardeii, respectiv ceapa. Acoperim cu

sare si lasam 24 de ore la temperatura medie. Trecem apoi prin masina de tocat,

inclusiv frunzele de patrunjel. Asezonam cu mirodeniile, zaharul, otetul si

boabele de piper proaspat macinate. Punem la foc mic, amestecand continuu, pana

obtinem o pasta fluida si omogena. Adaugam mustarul (facultativ). Cald asezam in

borcane si pastram sub paturi cel putin 24 de ore (pana la racirea completa a

pastei).



Nota: reteta originala se face cu multa miere, frunze de coriandru si ardei

specifici Tunisiei, care sunt inexistenti pe piata romaneasca. Eu am adaptat-o,

adaugand si mustarul, pentru a conferi o anumita cremozitate si acceptanta

gustativa autohtona.



Sfat: folositi aceasta pasta cu moderatie, intrucat, dincolo de parfum si

exotism, este foarte iute! Dar indispensabila pentru savoarea unor mancaruri din

bucataria nord-africana, atat de generoasa si apetisanta.
Daca ti-a placut reteta noastra "Harissa a la Ady" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Zacuscă dietetică

Zacuscă dietetică

Se coc vinetele, gogoşarii, ardeii, cepele(în coajă) în cuptor. Morcovii se dau prin maşina

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Conserve si muraturi
Boia de ardei iute

Boia de ardei iute

De ani buni am renuntat sa mai cumpar boia de ardei din piata , asta pentru ca, in primul rind, nu

25 voturi    7 comentarii
20 min
Conserve si muraturi

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Ady

    Ady (Chef de cuisine) , 19 august 2011

    Mihai, ma simt magulit de complimente dar... nu am un merit prea mare... Poate doar deschiderea si dorinta continua de a cunoaste orice inseamna multiculturalitate... Inclusiv cea gastronomica!!! Referitor la "iutzeala'... da! este un fapt intrinsec dovedit ca acest concentrat miracol al naturii - numit ardei iute, pepperoni, chilli sau inca alte cateva sute de denumiri - are un efect mai mult decat benefic asupra sistemului nostru imunitar, asupra starii noastre psihice si, de ce nu... al apetitului!!!

  • mihai

    mihai (Chef de cuisine) , 18 august 2011

    Felicitari! Un sos pentru gustul meu. Am fost invitat la o familie(sotul portughez, sotia mozambicana si 2 copii minori) unde am servit o mancare facuta din creveti in sos de curry picant. Era asa de iute mancarea ca imi dadeau lacrimile si ei radeau de mine. I-am intrebat daca nu face rau la sanatate si ei mi-au spus ca tarile unde se mananca foarte iute(india,mozambic,mexic,etc,etc. oamenii ating de multe ori si suta de ani practic mancand iute de mici. Gandind si judecand le-am dat dreptate si de atunci am inceput impreuna cu sotia sa facem mancarea din ce in ce mai picanta. Sincer acuma ca m-am obisnuit cu "picant", unele mancarurile fara sos iute parca nu mai are calitate. Inca odata felicitari!*****

  • Adelina Damian-Fekete

    Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 17 august 2011

    Îmi place mult pasta asta. O s-o prepar şi eu. Am aflat de la radio că ardeiul iute e bun pentru cei care vor să fie mai limpezi la cap:şoferi, studenţi. Te ţine treaz! Ar fi bun şi pentru cei care ne conduc sau au impresia!

Dificultate

Redusa

Timp

24h 50 min

10 voturi

Ingrediente

  • 1 kg ardei gras rosu
  • 1 kg ardei kapia
  • 1/2 kg ardei iute
  • (preferabil cel scurt si rosu - peperoncini)
  • 1 kg ceapa rosie
  • 300 ml otet de
  • vin rosu
  • 300 g zahar
  • 3 linguri sare de mare grunjoasa
  • cimbru
  • boia de ardei
  • dulce
  • frunze de patrunjel
  • piper rosu si verde macinat
  • busuioc (facultativ un
  • borcan de mustar picant).

Raporteaza reteta

Retete
de Ady
Sarmalute a la Ady - cu ficat de pui, cocos si invelite in varza creata

Sarmalute a la Ady - cu ficat de pui, cocos si invelite in varza creata

Punem foile de varza sa dea un clocot in apa cu sare, le scurgem si le rulam, lasandu-le sa se raceasca.

0 voturi    0 comentarii
3h 20 min
Mancaruri cu carne
Rosii umplute cu pasta de conopida si feta

Rosii umplute cu pasta de conopida si feta

Pregatesti astfel: speli conopida, o desfaci buchetele si le fierbi cam 10 minute in apa cu sare.

1 vot    1 comentariu
30 min
Aperitive
Clatite delicioase cu spanac (ideal pentru diabetici)

Clatite delicioase cu spanac (ideal pentru diabetici)

Preparare: din faina, oua, lapte si un varf de cutit de sare omogenizam aluatul de clatite si lasam

1 vot    5 comentarii
50 min
Aperitive cu brinza

Ady (Chef de cuisine)

Mihai, ma simt magulit de complimente dar... nu am un merit prea mare... Poate doar deschiderea si dorinta continua de a cunoaste orice inseamna multiculturalitate... Inclusiv cea gastronomica!!! Referitor la "iutzeala'... da! este un fapt intrinsec dovedit ca acest concentrat miracol al naturii - numit ardei iute, pepperoni, chilli sau inca alte cateva sute de denumiri - are un efect mai mult decat benefic asupra sistemului nostru imunitar, asupra starii noastre psihice si, de ce nu... al apetitului!!!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Gogonele in saramura Gogonele in saramura

Se spala gogonelele si se aranjeaza in borcane. Eu am pus printre ele si cativa castraveti pentru culoare si decor. Se presara boabe

1 vot    1 comentariu
30 min
Conserve si muraturi
Ardei iuti in otet Ardei iuti in otet

Se spala ardeii iuti si se asaza in borcanele pregatite dinainte. Separat, se pun la fiert, apa cu otetul, zaharul, sarea si mirodenii

2 voturi    0 comentarii
20 min
Conserve si muraturi
Dulceata de soc