autor:

Bucatar-sef

» » Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole

Autor: Bucatar-sef (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 28 noiembrie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Bucatar-sef (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 28 noiembrie 2016

Ingrediente
cca 1 kg Ciolan afumat dezosat, 400 g Fasole uscata bob mare, 3-4 fire Cimbru uscat, 3-4 fire Tarhon proaspat, 3 buc Frunze de dafin, 2 buc Ceapa, 4 catei Usturoi, 1/2 buc Telina, 3 buc Morcovi, 1 buc Pastarnac, 1 buc Ardei gras, 1 lingurita Chimen macinat, 2 buc Cartofi, 400 ml Suc de rosii, 2 linguri Ulei, Boia dulce, boia iute, dupa gust, Sare, piper, dupa gust

Dificultate: Medie Timp: 2h 10 min

0 voturi

Mod de preparare

1. Lasati fasolea sa se inmoiae peste noapte in apa calduta. O sa isi dubleze volumul. Astfel fasolea va fierbe mai repede si bobul nu se va mai sparge cu-atata usurinta. Adaugati fasolea intr-o oala si acoperiti-o cu apa fierbinte. Ea trebuie lasata la foc mediu pana atinge punctul de fierbere. Apoi strecurati-o si repeta procesul de inca 2 ori. Exista diverse trucuri pentru a face fasolea sa fiarba mai repede, iar unul dintre ele este de a-i adauga bicarbonat. Puteti face asta insa nu abuzati foarte tare de el, pentru ca, desi inmoaie coaja, el va distruge si-o parte din vitamine. E bun cand pregatiti fasole batuta pentru ca o face mai cremoasa la strivire. E recomandat s-o lasati sa fiarba la foc mic. Daca o fierbeti la foc mai mare riscati ca boabele sa se loveasca de marginea interioara a oalei si sa se sparga.

2. Dupa ce ati pus fasolea in a treaia apa, adaugati ciolanul afumat. E bun unul dezosat, nu va mai da batai de cap cu scosul osului.

3. Adaugati si telina, 2 morcovi si un pastarnac. Puneti si cei doi cartofi curatati de coaja. Asta e secretul pentru a nu avea probleme cu stomacul. Urmeaza frunzele de dafin si cimbrul si lasati totul la fiert, la foc fic, cu un capac pus pana la jumatatea oalei. Cam la 15 - 20 de minute mai amestecam in fasole pana observam ca incepe sa se inmoaie. Atunci ne oprim pentru ca nu vrem sa o spargem.

4. Daca in timpul fierberii apa scade foare mult si trebuie sa completati, adaugati intotdeauna apa fierbinte, nu rece.

5. Pentru ca e iahnie si nu ciorba, fasolea trebuie sa fie o idee mai putin fiarta, pentru ca o terminati in sos, si va mai fierbe si-acolo.

6. Testati din cand in cand ciolanul sa vedeti daca e fiert. Cand furculita sau cutitul intra usor in el, acesta e gata. Il scoateti si-l lasati sa se raceasca. Daca fasolea inca n-a fiert, o mai lasati. Daca a fiert atunci o dati de pe foc si o lasati sa se raceasca la temperatura camerei, pentru ca bobul sa nu-si schimbe culoarea. Strecurati fasolea, dar nu arucati apa.

7. Taiati cepele, morcovii si ardeiul gras cubulete. Nu le amestecati insa, pentru ca au texturi diferite. Va trebui sa tocati si tarhonul si usturoiul.

8. Daca ciolanul s-a racit, taiati-l in cuburi.

9. Incingeti apoi ulei intr-o tigaie incapatoare si caliti morcovul. Cand da semne ca se rumeneste adaugati si ceapa si nu in ultimul rand ardeiul, usturoiul si tarhonul. Urmeaza ambele tipuri de boia, chimen si piper. Adaugati apoi apa din cea in care a fiert fasolea si lasati la fiert. Tocati mararul marunt si puneti peste. Urmeaza ciolanul si fasolea si mai completam cu putina apa. Adaugati sucul de rosii si mai lasati sa fiarba putin. Gustati sa vedeti daca mai trebuie sare si putin un pic de zahar zahar ca sa mai taiti din aciditatea rosiilor.

Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Iahnie de fasole" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Iahnie de fasole alba cu pui

Iahnie de fasole alba cu pui

Se sareaza si pipareaza carnea de pui si se prajeste cateva minute pe toate partile intr-o tigaie

2 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Iahnie de fasole alb-rosie cu ardei

Iahnie de fasole alb-rosie cu ardei

Ceapa se taie solzisori(daca e prea mare se mai taie o data pe jumate)si morcovul se taie in suvite

14 voturi    3 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

2h 10 min

0 voturi

Ingrediente

  • cca 1 kg Ciolan afumat dezosat
  • 400 g Fasole uscata bob mare
  • 3-4 fire Cimbru uscat
  • 3-4 fire Tarhon proaspat
  • 3 buc Frunze de dafin
  • 2 buc Ceapa
  • 4 catei Usturoi
  • 1/2 buc Telina
  • 3 buc Morcovi
  • 1 buc Pastarnac
  • 1 buc Ardei gras
  • 1 lingurita Chimen macinat
  • 2 buc Cartofi
  • 400 ml Suc de rosii
  • 2 linguri Ulei
  • Boia dulce
  • boia iute
  • dupa gust
  • Sare
  • piper
  • dupa gust

Raporteaza reteta

Retete
de Bucatar-sef
Paste cu sparanghel, mazăre și sos de unt cu lămâie

Paste cu sparanghel, mazăre și sos de unt cu lămâie

Am pus cratițele cu apa pe foc mediu spre mare. Cand a inceput sa fiarba apa in cratița mica, pentru

0 voturi    0 comentarii
1h
Aperitive cu brinza
Supa de rosii acrita cu fresh de portocale

Supa de rosii acrita cu fresh de portocale

Spalati si curatati telina, morcovii si pastarnacul; Taiati-le cuburi potrivite si puneti-le la

1 vot    0 comentarii
50 min
Supe de legume
Souffle cu afine, pepene galben si banana

Souffle cu afine, pepene galben si banana

Amestecati laptele cu smantana si incalziti-le pe foc ; Separati galbenusurile de albusuri; Intr-un

1 vot    0 comentarii
45 min
Dulciuri diverse
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Pulpe la cuptor cu usturoi Pulpe la cuptor cu usturoi

Pulpele spalate, uscate,condimentate cu sare, piper si amestecul de ierburi, se pun in tava sau in vas de yena, alaturi rosiile cubulete,

0 voturi    0 comentarii
1h
Fripturi
Stufat de vita Stufat de vita

Se taie carnea in cuburi mici (cca 2 cm) si se rumeneste in margarina si cca. 2 linguri de ulei de masline. Adaugam boiaua si chimionul,

0 voturi    0 comentarii
2h
Mancaruri cu carne
Sarmale in varza dulce a la" Flory