autor:

Suzana

» » Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Iahnie de fasole cu praz

Autor: Suzana (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 12 martie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Suzana (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 12 martie 2015

Ingrediente
900 g fasole boabe mici, cantarita inainte sa o pun la fiert, 200 ml ulei de masline, o ceapa alba mare, 1/2 capatana de usturoi, 1 tulpina mare de praz, 1 sticla de 1/2 l pasta de rosii rustica proaspata, 3 foi de dafin, 2 lingurite de sare, 1/4 lingurita piper alb, 1 varf de cutit chilli, 1 mana de tarhon conservat, marar, oregano, patrunjel, busuioc, - cimbru (foarte putin din toate), - 3 linguri de zahar, - 2 linguri de faina alba.

Dificultate: Medie Timp: 3h 30 min

1 vot

Mod de preparare

Se pregateste fasolea cu o zi inainte: se alege de impuritati si se pune intr-un vas in apa suficienta astfel incat apa sa fie mai sus de o palma peste fasole si se lasa la inmuiat pana a doua zi (sau cel putin 12 ore).



Se strecoara fasolea si se pune la fiert in apa noua, astfel incat sa o acopere apa tot cu un lat de palma peste ea (la cantitatea de fata, cam 2,5 litri de apa). Se fierbe o ora jumatate sau chiar doua, la foc mic spre moderat. Se incearca cateva boabe pe farfurie cu dosul furculitei si daca se sfarama usor inseamna ca a fiert suficient. Daca fasolea e prea veche sau prea batrana, se lasa in apa in care a fiert pana a doua zi, dupa care se arunca apa si sa mai pune inca o data la fiert cu alta apa. La fasolea cu boabe mici e putin probabil pentru ca fierbe mult mai repede decat cea cu bobul mare. Cand e gata fiarta, se strecoara intr-un vas, fara a arunca lichidul ramas.



Separat, curatam si spalam ceapa, prazul si usturoiul, le taiem marunt si le punem intr-o cratita incapatoare, cu toata cantitatea de ulei si 2 lingurite rase de sare, sa se rumeneasca frumos, pana devin moi si lucioase. Avem grija sa amestecam din cand in cand ca sa nu se arda pe fund. Dupa aproximativ 15 minute, putem adauga peste ele bulionul de rosii (diluat cu putina apa daca e prea gros), si o lingurita rasa de zahar. Adaugam apoi cate putin din ierburile amintite, tarhonul taiat marunt si frunzele de dafin si lasam sa fiarba cam 10-15 minute. Frecam 2 linguri de faina cu apa de la fasolea fiarta si omogenizam bine, apoi o turnam peste compozitie impreuna cu apa ramasa de la fierbere insa avem grija sa nu fie exagerat de multa pentru a o dilua prea tare, si lasam sa fiarba impreuna 15 minute, mestecand din cand in cand pentru a nu se prinde de fundul vasului. Inchidem focul si pregatim cuptorul sa fie cald. Adaugam fasolea boabe peste compozitia din vas si amestecam usor.



Separat pregatim 2-3 linguri de zahar pe care il caramelizam intr-o cratita mica si il stingem cu 2-3 linguri de apa calda, dupa care il lasam sa fiarba pana se topeste tot. Turnam acest caramel deasupra compozitiei si punem vasul la cuptor la foc mediu spre mic pentru aproximativ 40-50 de minute. E gata atunci cand la suprafata s-a format o crusta si s-a ridicat putin ulei deasupra. Scoatem vasul din cuptor si il lasam sa se odihneasca 10-15 minute, apoi scoatem toata mancarea intr-un vas curat cu capac in care o vom pastra pana la servire.



Se poate servi imediat, cu paine prajita sau proaspata, sau cu mamaliguta, iar cine prefera isi poate adauga putina smantana dulce in farfurie.
Daca ti-a placut reteta noastra "Iahnie de fasole cu praz" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

"Dimineata de Noiembrie"

In primul rand se da la incalzit cuptorul la 250 grade. In doua boluri din ceramica cu capac, se

14 voturi    8 comentarii
40 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Mancarica de legume

Mancarica de legume

Cand ne-am saturat de carne, putem gati o bunatate doar din legume. Curatati dovlecelul si taiati-l

4 voturi    0 comentarii
30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari pentru tine si casa ta

Trimmer T800E

- 20 %
199.99 lei
159.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Suzana

    Suzana (Chef de cuisine) , 22 februarie 2018

    Așa se zice și se scrie dar eu nu pot corecta pe site.

  • Fara foto

    Gigela , 22 februarie 2018

    se scrie "amestecam"...

Dificultate

Medie

Timp

3h 30 min

1 vot

Ingrediente

  • 900 g fasole boabe mici
  • cantarita inainte sa o pun la fiert
  • 200 ml ulei de masline
  • o ceapa alba mare
  • 1/2 capatana de usturoi
  • 1 tulpina mare de praz
  • 1 sticla de 1/2 l pasta de rosii rustica proaspata
  • 3 foi de dafin
  • 2 lingurite de sare
  • 1/4 lingurita piper alb
  • 1 varf de cutit chilli
  • 1 mana de tarhon conservat
  • marar
  • oregano
  • patrunjel
  • busuioc
  • - cimbru (foarte putin din toate)
  • - 3 linguri de zahar
  • - 2 linguri de faina alba.

Raporteaza reteta

Retete
de Suzana
Orez cu fenicul si telina la cuptor

Orez cu fenicul si telina la cuptor

Spalam bine orezul (in 2-3 ape), apoi il lasam la inmuiat in apa curata, 1-2 ore. Intre timp spalam

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Budinci
Clatite fine cu mere

Clatite fine cu mere

Se bat oule intregi cu telul, adaugand un praf de sare, pana devin spumoase. Adaugam o lingura mare

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Se decojesc si se spala bine toate legumele. Se pun legumele sa fiarba in apa cu sare (sarea nu lasa

1 vot    0 comentarii
2h
Aperitive

Suzana (Chef de cuisine)

Așa se zice și se scrie dar eu nu pot corecta pe site.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Tocanita de carne cu legume si piure de cartofi Tocanita de carne cu legume si piure de cartofi

Carnea o spalam bine si o taiem bucatele potrivite, eliminand toate fibrele si grasimea in exces. In tigaia in care vom gati incalzim

2 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Pulpite de pui cu mancarica de stevie si leurda Pulpite de pui cu mancarica de stevie si leurda

Intr-un vas cu capac punem usturoiul trecut prin presa, uleiul de masline, vinul, zeama de lamaie, boiaua, sarea si piperul. Le amestecam

1 vot    0 comentarii
50 min
Delicii sanatoase de la bloggeri
Mancarica de mazare cu friganele