autor:

Marcel Iorga

» » Mancaruri cu carne

Iepure cu lamaie

Autor: Marcel Iorga (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 20 octombrie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Marcel Iorga (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 20 octombrie 2011

Ingrediente
pentru 8 - 10 persoane:, 1 iepure (cât mai mare: 4 - 5kg), 1 ceapă roşie medie, crestată la capete, 1 foaie de dafin uscat, 1 linguriţă din "Mirodenii" de la Fuchs (folosit în premieră), 2 linguriţe de sare, 3 morcovi medii raşi mărunt, 2 cepe albe mari taiate fin, 1 lămâie feliată, 2 linguri de ulei de măsline, 100 g unt, 2 linguriţe de zahăr, 6 boabe de ienibahar pisate in mojar, 1 linguriţă de boia dulce, 4 căţei de usturoi, tocaţi mărunt, 50 g de pastă de roşii, 200 ml vin alb sec, 200 ml apa

Dificultate: Medie Timp: 2h

3 voturi

Mod de preparare

Poate pentru început, ar fi bine să adaug câteva "informaţii" utile de ştiut, despre carnea de iepure:

este o carne foarte delicată, care are nu conţine de colesterol foarte mică în comparaţie cu celelalte cărnuri (inclusiv a cărnii de pui).
are un grad foarte mare de digestibilitate.
beneficiază de proprietăţi curative pentru bolnavii de cancer, pentru bolnavii de inimă etc.
Creşterea iepurilor (de casă) are şansele să devină o ocupaţie deosebit de profitabilă în curând, deoarece carnea de iepure este ferită până în acest moment de bolile care afectează celelalte animale a caror carne o consumăm în mod curent (pui, vaca, porc).
Si exemplele pot continua.
Dar să trecem la "oile" noastre, scuzaţi, iepurele nostru:

Iepurele este poate singurul vânat cu blană, care se poate prepara fără o prealabilă fezandare. În această categorie nu mai intră nici un animal, ci doar câteva păsări (pe care le vânez cu mare plăcere: prepeliţa, potârnichea şi fazanul).
Deci deocamdată, nu discutăm despre fezandare şi marinarea vânatului. Dar dacă vreţi să aflaţi câte ceva despre aceste proceduri, puteţi să accesaţi aici.
Pentru aceasta "problemă" voi publica un articol separat, pe care sper să-l îmbunătăţesc cu moduri de pregătire a cărnurilor de vânat, din experienţa proprie!

Iepurele curaţat de blană şi intestine (care oricum a fost făcută imediat după partida de vânătoare), se spala bine de sânge.
Îl tranşăm în bucăţi mai mici detaşând picioarele de corp, iar corpul îl tăiem în două bucăţi.
Punem aceste bucăţi întro oală sub presiune (Kukta de pe vremuri), adaugăm ceapa roşie, frunza de dafin, sarea şi condimentul de la Fuchs (Mirodenii).
Închidem oala şi lăsăm la fiert (la foc mic spre potrivit) circa o oră, după ce oala a început să "pufăie".
Între timp să pregătiţi două tigăi mai măricele: una în care vom pregati lămâia şi alta în care vom pregăti carnea de iepure şi legumele aferente!
În timpul asta, ne putem ocupa liniştiţi de restul reţetei.
Luăm morcovii şi îi răzuim (chiar şi cu ajutorul unui robot de bucătărie, aşa cum am făcut şi eu). Tăiem ceapa albă în cubuleţe mărunte. Şi nu avem altceva de făcut, decât să aşteptăm să treacă acea oră în care se fierbe iepurilă!
Timerul anunţă că ora de fierbere a iepurelui a trecut. Scoatem carnea şi o punem pentru moment întrun vas termoizolant.
Acum, când carnea se odihneşte, luăm lămâia şi o feliem in felii de circa 2-3 mm.
Pregătim o tigaie mai mare în care punem jumătate din untul pregatit şi-l încingem.
Când untul începe să sfârâie, punem şi feliile de lămâie in tigaie şi le prăjim usor. După ce întoarcem feliile pe partea cealaltă, adaugăm si zahărul (ca de obicei, eu folosesc acel zahăr specific pentru diabetici - voi folosiţi un zahăr normal). Lăsaţi să se caramelizeze uşor, dar nu prea mult. Scoateţi feliile de lămâie întro farfurie şi păstraţi-le calde pentru "turul doi"!
În cealaltă tigaie, punem cealaltă jumătate de unt, îl încingem si punem pentru început ceapa şi morcovii la călit.
Amestecăm bine şi când observăm că ceapa devine sticloasă, luăm tigaia de pe foc şi o punem deoparte.
Acum, carnea de iepure s-a răcit îndeajuns în cât putem pune mâna pe ea şi separam carnea de oase (e foarte, foarte fragedă, practic se desprinde fără nici un efort de pe oase). O punem separat şi pe ea întrun vas.
Ei bine, acum vine partea în care o sa ne folosim şi de cuptor.
Încingem cuptorul doar la 120-130ºC. Nu mai mult!
Întro tavă de copt, punem pe fundul acesteia, amestecul nostru de ceapa şi morcovi căliţi.
În tigaia cu care am călit ceapa şi morcovii, adăugăm uleiul de măsline, îl încingem şi adăugăm carnea separată de oase, şi prăjim această carne câteva minute, pentru a o rumeni.
Apoi o adăugăm peste patul de ceapă şi morcovi din tava de copt.
Le aranjăm în aşa fel încât să fie uniform aşezate în tavă.
Presarăm restul ingredientelor peste patul de carne: usturoiul, ienibaharul, boia dulce si pasta de roşii.
Turnăm vinul si jumatate din apă. Restul de apă îl păstrăm pentru a mai completa ulterior, atunci când sosul v-a scădea.
Lăsăm tava la cuptor pentru o oră. Ne mai uităm la preparat din când în când şi mai adăugăm apă pentru completarea lichidului în care se fierbe iepurele.
După ce a trecut ora de stat la cuptor, scoateţi preparatul şi montaţi-l în farfurii.
Eu la această etapă, împărţind în stânga şi în dreapta porţiile de iepure, n-am avut timp să şi pozez. Toţi s-au înfruptat din preparat şi n-a mai fost chip să fac ceva clişee pentru posteritate!
Aşa că, montajul final pe farfurie a fost omis din gama mea de fotografii. Porţia mea (fiind gazdă, am lăsat la urmă pentru mine, nu arăta aşa de spectaculos, aşa că n-am fotografiat-o!)
Daca ti-a placut reteta noastra "Iepure cu lamaie" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Iepure cu rozmarin, cimbru si lamaie reteta dupa Jamie Oliver

Iepure cu rozmarin, cimbru si lamaie reteta dupa Jamie Oliver

Carnea de iepure se stopeste cu zeama de lamaie apoi se trece prin rozmarin, cimbru , sare si piper.

0 voturi    0 comentarii
40 min
Mancaruri cu carne
Pui cu masline , in stil italian

Pui cu masline , in stil italian

Carnea se spala si se usuca bine apoi se face cu sare ,piper. boia si se prajeste in ulei de masline

9 voturi    8 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 10 %
499.99 lei
449.99 lei

Panini Maker

- 8 %
249.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

2h

3 voturi

Ingrediente

  • pentru 8 - 10 persoane:
  • 1 iepure (cât mai mare: 4 - 5kg)
  • 1 ceapă roşie medie
  • crestată la capete
  • 1 foaie de dafin uscat
  • 1 linguriţă din "Mirodenii" de la Fuchs (folosit în premieră)
  • 2 linguriţe de sare
  • 3 morcovi medii raşi mărunt
  • 2 cepe albe mari taiate fin
  • 1 lămâie feliată
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 100 g unt
  • 2 linguriţe de zahăr
  • 6 boabe de ienibahar pisate in mojar
  • 1 linguriţă de boia dulce
  • 4 căţei de usturoi
  • tocaţi mărunt
  • 50 g de pastă de roşii
  • 200 ml vin alb sec
  • 200 ml apa

Raporteaza reteta

Retete
de Marcel Iorga
Calmar si creveti picanti cu legume si orez

Calmar si creveti picanti cu legume si orez

Mai întâi să fac o precizare. Denumirea corecta în limba română este calmar, dar putem observa

10 voturi    3 comentarii
20 min
Mancaruri cu peste
Chili con carne

Chili con carne

Dacă folosiţi fasolea roşie gata pregătită la conservă, e chiar foarte bine. Economisiţi timp

11 voturi    0 comentarii
45 min
Mancaruri cu carne
Raci cu sos "O Mie de Insule"

Raci cu sos "O Mie de Insule"

Eu am ales 16 raci mari şi frumoşi şi cât mai vii posibili. Oricum, când am ajuns acasă, i-am

6 voturi    1 comentariu
5 min
Mancaruri cu peste
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Platou mixt cu friptura si legume Platou mixt cu friptura si legume

Pentru o cina in familie, am pregatit carne de porc la grill, cu mazăre (preferata mea), coşuleţe cu ouă ochiuri româneşti

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aperitive cu carne
Pulpe la cuptor cu usturoi Pulpe la cuptor cu usturoi

Pulpele spalate, uscate,condimentate cu sare, piper si amestecul de ierburi, se pun in tava sau in vas de yena, alaturi rosiile cubulete,

0 voturi    0 comentarii
1h
Fripturi
Curcan cu gutui