autor:

Mihaela11

» » Mancaruri cu carne

Kabsa cu pui – specific tarilor arabe

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 12 martie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 12 martie 2010

Ingrediente
Avem nevoie de:, -2 pahare de orez cu bobul lung( brun American,basmati), -2 piepturi de pui ( sau un pui intreg), -2 lingurite condiment de pui macinat ( pentru marinat puiul):piper alb,coriandru,cardamon, -2 lingurite ulei de masline( pentru marinat puiul), -sucul de la o lamaie mica( pentru marinat puiul), -120gm pasta de rosii, -2 cepe de marime medie taiate pestisori, -2 lingurite condiment macinat pentru kabsa:scortisoara,cardamon,coriandru,galingal( ghimbir albastru),chimin, piper,, foi de dafin, nucsoara, -1 lingurita cuisoare intregi, -3-4 bucati loomi( lamai uscate negre), -3-4 lingurite ketchup (pentru pui), -4 linguri ulei de porumb, -2-3 linguri stafide( lasate in apa calda 15 minute), -3-4 morcovi pentru supa de pui, - 1 ceapa medie intreaga pentru supa de pui, -4 pahare supa rezultata de la fiertul puiului strecurata, -seminte de pin ( optional), -seminte de migdale ( optional), -seminte de alune cajou( optional)

Dificultate: Medie Timp: 1h 15 min

11 voturi

Mod de preparare

Puiul se condimenteaza cu condiment pentru pui , se stropeste cu ulei de masline si suc de lamaie si se lasa 2-3 ore.
Se curata morcovii si se pun intr-o cratita de fiert sub presiune cu o cepa intreaga si o lamie neagra in 2 litrii de apa.
Cand apa incepe sa fiarba se pune pieptul de pui taiat in jumatati .
Se fierbe 25 de minute.
Se scoate puiul si se aseaza intr-o tava termorezistenta.
Se unge cu ketchup, se stropeste cu ulei de masline si se presara cu piper proaspat macinat.
Se adauga putina supa de pui si se da la cuptorul incalzit la 220 de grade pana se rumeneste.
Uleiul de porumb se incinge intr-o cratita antiaderenta si se prajesc semintele de pin, migdale si cajou pana iau o culoare aurie.
Se scot intr-un bol.
In acelasi ulei se caleste ceapa pana devine aurie, apoi se adauga supa de pui , pasta de rosii,loomi,cuisoarele,condimentul pentru kapsa si stafidele.
Cand supa incepe sa fiarba se adauga orezul ( oparit in prealabil si spalat).
Se acopera si se fierbe la foc mic 25 de minute.
Orezul se pune pe un platou impreuna cu puiul scos de la cuptor; se decoreaza cu semintele de pin, migdale sau cajou.
Se consuma cu salata mixta sau iaurt.
Pofta buna!
Kabsa este o mancare care se serveste mai ales in Arabia Saudita , unde multi o socotesc mancarea nationala,dar si in restul tarilor din golf; totusi se pare ca este originara din Yemen.
Este o mancare mixta : orez si carne.
Condimentele care o fac deosebita sunt: piperul,cuisoarele,cardamonul,sofranul,scortisoara,lamaia neagra,foile de dafin si nucsoara.
Carnea folosita poate fi de miel,pui,capra,crevete.
Aroma este imbogatita de stafide, semintele de pin, migdale si cajou.
Carnea poate fi gatita in diverse moduri.
“Mandi” este o tehnica beduina in care carnea de miel condimentata este grilata intr-o groapa in pamant, care se acopere pana carnea este gata.
“Mathbi” este un alt procedeu beduin, in care carnea condimentata este plasata pe pietre plate asezate pe jaratec.
“Madghoot” este tehnica de fierbere a carnii in cratita de fiert sub presiune.
Loomi sunt lamai uscate negre; sunt foarte populare in tarile arabe si Iran.Se obtin prin fierberea si uscarea lamailor verzi.Dau mancarii un gust astringent si pot fi puse in orez intregi sau macinate cu restul condimentelor.
Daca ti-a placut reteta noastra "Kabsa cu pui – specific tarilor arabe" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Pui cu ciuperci si smantana

Pui cu ciuperci si smantana

Se fierbe separat puiul 10-15 minute si cartofii curatati si taiati cubulete, dar sa nu se sfarame;

4 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Galantina de pui/cu garnitura

Galantina de pui/cu garnitura

Pe masa de lucru pregatim o folie de aluminiu,si incepem in ordine sa le asezam ca la o placinta. Se

7 voturi    9 comentarii
35 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto

  • lailaobaid

    lailaobaid (Chef de cuisine) , 20 decembrie 2010

    ...da am mincat ceva de genul acesta...aici in Arabia Saudita se numeste "madbi",in acelasi mod fac si gaina.

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2010

    Ade, merci beaucoup!

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2010

    Multumesc Luana! Traiesc in Iordania de 29 de ani, si am calatorit in multe tari arabe vecine, unde m-am familiarizat cu caracteristicile si condimentele folosite pentru diferite mancaruri. Iti recomand si retetele postate de prietena mea Camelia, ID Husni; este o bucatareasa extraordinara si o stilista deosebita. O seara buna!

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 16 decembrie 2010

      Câtă elaborare! Am rămas "Bouche bée, tout ouïe".

    • Luana

      Luana (Chef de cuisine) , 16 decembrie 2010

      Draga Mihaela ,retetele tale sunt deosebite,elaborate si extrem de savuroase.Puiul gatit ca in reteta ta este absolut fenomenal(l-am gustat la vecinii mei care sunt arabi).Felicitari !

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2010

      Multumesc flori de piatra si adriana

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2010

      interesanta reteta dar cred ca e foarte gustoasa! felicitari!*****

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2010

      Arata excelent! Foarte interesante sunt si explicatiile, traditiile din acea zona.Multumim!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 14 decembrie 2010

      Multumesc Laila! Acestea sunt modalitati de gatit iordaniene; nu stiu daca ai gustat vreodata miel grilat in bidon metalic pe jar sub pamant , dar e delicios!!!!!!!!

    • lailaobaid

      lailaobaid (Chef de cuisine) , 14 decembrie 2010

      Arata foarte foarte gustos, si sint sigura ca e gustoasa! Dar cit despre kabsa din Arabia Saudita....tot de la ei am invatat so fac in cratita pentru gatit sub presiune (pressure cooker). Any way...si in cratita normala ese gustoasa!

    • susu

      susu (Chef de cuisine) , 23 martie 2010

      Foarte bine arata, este exact pe gustul meu. Iubesc bucataria araba, chineza, italieneasca si de fapt cam toate

    • Fara foto

      bucataria-sylviei (Chef de cuisine) , 22 martie 2010

      Excelent arata , nota maxima de la mine !!!!

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 16 martie 2010

      ce pofta mi-ai facut!!!!!!!!!!felicitari!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 15 martie 2010

      Felicitari Miha! Arata super.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 15 martie 2010

      Asa arata Kabsa in Arabia Saudita !!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 15 min

11 voturi

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • -2 pahare de orez cu bobul lung( brun American,basmati)
  • -2 piepturi de pui ( sau un pui intreg)
  • -2 lingurite condiment de pui macinat ( pentru marinat puiul):piper alb,coriandru,cardamon
  • -2 lingurite ulei de masline( pentru marinat puiul)
  • -sucul de la o lamaie mica( pentru marinat puiul)
  • -120gm pasta de rosii
  • -2 cepe de marime medie taiate pestisori
  • -2 lingurite condiment macinat pentru kabsa:scortisoara,cardamon,coriandru,galingal( ghimbir albastru),chimin
  • piper,
  • foi de dafin
  • nucsoara
  • -1 lingurita cuisoare intregi
  • -3-4 bucati loomi( lamai uscate negre)
  • -3-4 lingurite ketchup (pentru pui)
  • -4 linguri ulei de porumb
  • -2-3 linguri stafide( lasate in apa calda 15 minute)
  • -3-4 morcovi pentru supa de pui
  • - 1 ceapa medie intreaga pentru supa de pui
  • -4 pahare supa rezultata de la fiertul puiului strecurata
  • -seminte de pin ( optional)
  • -seminte de migdale ( optional)
  • -seminte de alune cajou( optional)

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

lailaobaid (Chef de cuisine)

...da am mincat ceva de genul acesta...aici in Arabia Saudita se numeste "madbi",in acelasi mod fac si gaina.

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu carne

Aperitiv din muschiulet de porc Aperitiv din muschiulet de porc

Ungem muschiuletul cu 40 ml ulei de masline, apoi il condimentam cu sare, piper, cimbru, boia si usturoi (pisat sau strivit cu lama

7 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat

se incinge untura sau uleiul, se prajeste puiul taiat bucati, se adauga ceapa taiata marunt, se stinge cu vinul ( pana nu mai are miros

3 voturi    2 comentarii
3h
Mancaruri cu carne
Ostropel cu carne de curcan