autor:

burdulea maria elena

» » , Aluaturi si Foietaje, Mancaruri cu legume si zarzavaturi

LICHIU CU VARZA

Autor: burdulea maria elena (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 07 septembrie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: burdulea maria elena (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 07 septembrie 2009

Ingrediente
Pt aluat: 1 kg faina de grau, 2 cubulete de drojdiuta proaspata, 1 lingura zahar, 1 lingurita sare, 2 linguri ulei, apa calduta pt framantat, Pt umplutura: un kg de varza proaspata, care sa caleste putin in ulei, se condimenteaza cu piper, sau ardei iute, Vara, eu pun si cate o rosie bine coapta, peste varza. Varza nu se caleste mult, deoarece, ea va sta si in cuptor cu aluatul. Atentie, pe aluat punem varza calita care s-a racit deja.

Dificultate: Redusa Timp: 2h

27 voturi

Mod de preparare

Se framanta un aluat din faina, drojdie, sare, zahar si apa cat cuprinde, se lasa un pic mai moale, cand este aproape terminat se pune uleiul si se mai framanta pana la incorporarea lui. Eu framant cu robotul, folosesc dispozitivele pt aluat. Se lasa aluatul la dospit. Intro tava mare de aragaz, bine unsa cu untura si tapetata cu faina, am asezat aluatul, apoi am pus un strat gros de varza(dar la copt, parca se topeste varza), iar peste varza am intins iar aluat, am intepat in cateva locuri cu furculita, apoi am dat tava la cuptorul incalzit dinainte. Se coace la foc normal, pana aluatul devine auriu. Dupa ce am scos tava din cuptor, am uns placinta cu o bucata de slanina, se poate si cu ulei, am acoperit-o cu un servet si am lasat-o sa se raceasca putin, cat sa pot taia apoi felii de lichiu. Din aceasta cantitate de aluat, am facut si placinte cu varza in tigaie si cateva placintele ca ale bunicii. Ii multumesc prietenei mele Menuca din Alba, de la care am preluat reteta, dar pe care eu am folosit-o la lichiu, si de la care am mancat prima oara placinte facute pe lespede, pe care ea le face intrun mod unic.
Daca ti-a placut reteta noastra "LICHIU CU VARZA" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Cus Cus cu legume si pastrama de pui afumata

Cus Cus cu legume si pastrama de pui afumata

Se curata legumele, se spala si se tau cubulete. Intr-o tigaie se pune ulei unde se adauga legumele

6 voturi    4 comentarii
45 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Pulpe de pui in sos de mustar

Pulpe de pui in sos de mustar

Spalam pulpele si indepartam pielea (daca doriti voi puteti lasa si pielea). Saram si piperam carnea

8 voturi    6 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 13 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Maria Elena Burdulea , 07 august 2014

    Emi, Ana, da este o bunatate lichiul; bunica si o verisoara draga mie, faceau si cu ceapa in loc de varza. Mie imi placea mult de tot lichiul cu ceapa.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 07 august 2014

    Da Ana, sunt tare, tare bune.

  • Fara foto

    ana , 06 august 2014

    si eu sunt din jud.Alba si mama face asa ceva in cuptorul de paine .... o bunatate..

    • Fara foto

      emi , 05 iunie 2013

      da e foarte buna si eu sunt din Alba si cunosc reteta

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2012

      Asa este Adelina, bunicii mei dinspre mama erau din judetul Alba. Verisoarele mele care mai sunt inca la tara si sunt in varsta, fac lichiu cu varza, ceapa, branza, prune, de exceptie. Mie cel mai mult imi place cel cu ceapa. Eu nu l-am prezentat prea frumos, dar a fost tare, tare gustos.

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2012

      Prin judeţul Alba, se fac în fiecare sat, în cuptorul de pâine. Se umplu cu cartofi căliti cu ceapă, cu ceapă, cu varză, cu brânză cu ou, cu prune vara. Se coc înainte de a coace pâinea. Sunt legate de copilăria fiecăruia din zonă. Fac si eu de câteva ori în cuptorul de la aragaz, deşi nu e chiar acelaşi lucru.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 02 august 2010

      Cred ca este o bunatate !

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

      Multumesc Maria, nu prea l-am taiat si prezentat frumos, dar a fost tare tare gustos.

    • Fara foto

      Maria , 11 septembrie 2009

      Felicitati, arata ca al mamei mele. Nu am mai mancat de cand am plecat de acasa...arata super... hmmm, parca-i simt mirosul si gustul. Mersi:)

    • Fara foto

      Maria , 11 septembrie 2009

      Felicitati, arata ca al mamei mele. Nu am mai mancat de cand am plecat de acasa...arata super... hmmm, parca-i simt mirosul si gustul. Mersi:)

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 07 septembrie 2009

      Interesanta reteta, nu am mancat niciodata.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 07 septembrie 2009

      Incerc sa atasez si imaginea a doua.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 07 septembrie 2009

      Placintele cu varza pe care le-am facut tot din acest aluat asa arata si cele ca ale bunicii sunt astea. Eu nu am folosit tigaie nici de tucu, nici de teflon, singura ei calitate este ca e foarte veche.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h

27 voturi

Ingrediente

  • Pt aluat: 1 kg faina de grau
  • 2 cubulete de drojdiuta proaspata
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
  • 2 linguri ulei
  • apa calduta pt framantat
  • Pt umplutura: un kg de varza proaspata
  • care sa caleste putin in ulei
  • se condimenteaza cu piper
  • sau ardei iute
  • Vara
  • eu pun si cate o rosie bine coapta
  • peste varza. Varza nu se caleste mult
  • deoarece
  • ea va sta si in cuptor cu aluatul. Atentie
  • pe aluat punem varza calita care s-a racit deja.

Raporteaza reteta

Retete
de burdulea maria elena
Tort OM DE ZAPADA

Tort OM DE ZAPADA

Se face un blat dupa metoda: separam albusul de galbenus. Batem spuma tare cu robotul cele 7 albusuri,

9 voturi    10 comentarii
1h
Torturi
Fasole frecata

Fasole frecata

Fasolea spalata, se pune la fiert cu apa rece. Eu obisnuiesc dupa ce incepe fasolea sa fiarba si

11 voturi    21 comentarii
2h 30 min
Retete de post
Chiftele de carne

Chiftele de carne

Punem intrun vas, carnea tocata de vita si de porc, adaugam painea muiata in apa si stoarsa bine,

12 voturi    7 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne

burdulea maria elena (Chef de cuisine)

Da Ana, sunt tare, tare bune.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Pastai in sos cu usturoi Pastai in sos cu usturoi

Eu folosesc pastaile congelate pentru ca sunt tinere si nu au ate si fierb mai putin. Intr-o cratita potrivita, topim untul si prajim

1 vot    0 comentarii
50 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Ciorba de miel ardeleneasca Ciorba de miel ardeleneasca

Intr-o oala de 3 litri, am pus apa rece si carnea. Am pus-o la fiert cu putina sare si am spumit-o de mai multe ori. Am oprit focul

1 vot    0 comentarii
1h
Borsuri si Ciorbe
Conopida la cuptor