autor:

tania

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Maamoul mad bil-kashta - prajitura libaneza cu foi si crema nestle

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 02 octombrie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 02 octombrie 2017

Ingrediente
Foi:, 150 g gris macinat fin, 250 g faina, 1 lingurita mahlab, 1 lingurita guma arabica macinata(mastic gum), apa de flori de portocale, 1/4 lingurita drojdie uscata, 1/2 pahar zahar pudra, 200 g grasime pura (unt sau grasime vegetala), Umplutura, 2 cutii crema nestle (170 g x2), 500 ml lapte, 3-4 linguri apa flori de portocale, 3 linguri amidon alimentar, Sirop, 1+1/2 pahar zahar, 1/2 pahar apa, 1 lingura apa flori, 1 lingura zeama lamaie

Dificultate: Redusa Timp: 1h 30 min

7 voturi

Mod de preparare

Maamoul mad bil-kashta - este o prajitura populara, cu specific libanez, dar o gasim in majoritatea tarilor arabe, fiind preferata atat de cei mari, dar si de cei mici pentru gustul ei aromat de la apa de flori de portocala. O gasim in toate restaurantele si in majoritatea localurilor care vand dulciuri. Este usor de preparat si nu cere prea mult efort. Mai intai ne ocupam de aluat care trebuie lasat sa se odihneasca minim 30 de minute si de sirop care trebuie sa fie rece bine atunci cand il turnam peste prajitura fierbinte.

Untul si zaharul le punem intr-un vas si le amestecam bine.

Drojdia o vom pune pentru cateva minute la inmuiat in apa de flori. Eu am folosit mixerul si vasul de la Kitchen Aid si am mixat pana cand s-a topit tot zaharul si am obtinut o compozitie omogena, dupa care am inceput framantarea, adaugand drojdia si putin cate putin din apa de flori pana am obtinut un aluat nu prea tare si usor de modelat. Il acoperim cu o folie alimentara si il lasam sa se odihneasca, la temperatura camerei.

Intre timp, ne vom ocupa de crema, adica de kashta. Intr-o tigaie de stainless steel sau teflon, se pune laptele la foc mic, care a fost in prealabil amestecat cu amidonul si apa de flori. Se amesteca in continuu, pana se ingroasa, apoi stingem focul. Adaugam cele 2 cutii de crema nestle si lasam sa se raceasca. Pregatim tava unde vom coace prajitura si pe care o vom captusi cu hartie de copt. Dimensiunile tavii mele a fost de 36 x 28 cm. Cu cat tava va fi mai mare, cu atat foile vor iesi mai subtiri. Eu am folosit tava cu o dimensiune medie, ca foile sa nu fie nici prea groase, dar nici prea subtiri. Ne vom ocupa de foi intre timp. Aluatul se imparte in doua bucati egale si din fiecare bucata se intinde cate o foaie de prajitura, folosind doua folii de nailon, eventual hartie de copt. Aluatul se intinde uniform intre cele doua folii, dupa care foaia obtinuta, se va aseza in tava, tot cu ajutorul foliei si se va intepa din loc in loc cu furculita, apoi se va da la cuptorul incins, la temperatura de 170 grade C, aprox. 10 minute, pana cand marginile aluatului devin usor aurii.

Intre timp, se intinde a doua bucata de aluat. Dupa ce s-a copt putin prima foaie, turnam peste ea kashta si o intindem uniform pe toata suprafata foii. Peste crema se asaza si a doua foaie de aluat, acoperind bine crema si se introduce din nou tava in cuptor, care este deja cald, la temperatura de 180 grade C, timp de 25-30 minute.

La sfarsit, o vom rumeni putin, pana capata o culoare usor aurie (urmariti si pozele ca desigur va vor fi de folos). Dupa ce s-a scos din cuptor, vom turna siropul rece pe intreaga suprafata, apoi o vom lasa sa se raceasca cateva ore, dupa care se taie in formele dorite si se orneaza cu fistic macinat. Eu nu am ornat-o pentru ca arata frumos dupa ce am taiat-o. De retinut, nu se taie decat daca este complet racita, deoarece stratul de crema este destul de dens. A iesit o prajitura foarte gustoasa si aromata de la toate ingredientele folosite, cu un exterior putin crocant si cu o umputura cremoasa, cu o aroma minunata de la apa de flori de portocale si cu o textura densa. Incercati aceasta prajitura, care nu va va lua mult timp la preparare si nu cred ca o sa puteti rezista si sa asteptati sa se raceasca..!

Va doresc: Pofta buna!

Specific: Liban, Iordania, Siria, Palestina
Daca ti-a placut reteta noastra "Maamoul mad bil-kashta - prajitura libaneza cu foi si crema nestle" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Trigoane cu nuca

Trigoane cu nuca

Intr-o cratita de marime medie, preparati siropul. Puneti la fiert cei 200 ml de apa cu mierea si

1 vot    2 comentarii
1h
Prajituri
Mirinda

Mirinda

Blatul: se face ca si la reteta de "chec simplu", numai ca se pune in tava patrata sau dreptunghiulara

2 voturi    1 comentariu
1h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

7 voturi

Ingrediente

  • Foi:
  • 150 g gris macinat fin
  • 250 g faina
  • 1 lingurita mahlab
  • 1 lingurita guma arabica macinata(mastic gum)
  • apa de flori de portocale
  • 1/4 lingurita drojdie uscata
  • 1/2 pahar zahar pudra
  • 200 g grasime pura (unt sau grasime vegetala)
  • Umplutura
  • 2 cutii crema nestle (170 g x2)
  • 500 ml lapte
  • 3-4 linguri apa flori de portocale
  • 3 linguri amidon alimentar
  • Sirop
  • 1+1/2 pahar zahar
  • 1/2 pahar apa
  • 1 lingura apa flori
  • 1 lingura zeama lamaie

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

0 voturi    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    0 comentarii
35 min
Aperitive
BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

Mod de preparare BAME CU CARNE DE VITA Carnea de vita se spala si se portioneaza. Ceapa se curata,

1 vot    0 comentarii
2h 15 min
Mancaruri cu carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura cu cereale, miere si scortisoara Prajitura cu cereale, miere si scortisoara

O prajitura delicioasa care a umplut bucataria cu un soi de parfum de toamna amestecat cu aroma de turta dulce. Contine cereale, miere,

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura turnata cu mere Prajitura turnata cu mere

Ouale se mixeaza cu zaharul si aromele, bine. Se pune, apoi uleiul;se adauga faina (amestecata cu praful de copt) si laptele, cele doua

6 voturi    8 comentarii
2h
Prajituri
Prajitura cu prune