autor:

Mihaela11

» » Mancaruri cu carne

Maftoul cu pui- specific Palestinei

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 03 iulie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 03 iulie 2010

Ingrediente
Avem nevoie de:, -1 pui mare, -1 kg maftoul( uscat sau congelat), -1/2 kg cartofi mici, -1/2 kg ceapa mica, -1 ceapa mare, -5 morcovi mari, -1/2kg rosii mici, -1 conserva de boabe de naut fiert, -2 linguri chimin, -sare dupa gust, -piper proaspat macinat dupa gust, -3 linguri ulei de masline, -3 linguri margarina de palmier, -2 linguri pasta de rosii, -cratita speciala pentru maftoul este compusa din 2 cratite suprapuse cratita superioara are baza perforata, astfel ca maftoulul se fierbe pe aburi

Dificultate: Medie Timp: 2h

33 voturi

Mod de preparare

Puiul se curata, se taie in sferturi si se pune la fiert intr-o cratitat de fiert sub presiune in apa cu sare , 1 ceapa mare intreaga si 3 morcovi taiati in jumatati; se fierbe o jumatate de ora.
Se strecoara supa de pui si se pune in cratita inferioara( cca 2/3 din capacitatea cratitei).
Cand supa a inceput sa fiarba, in cratita superioara se adauga maftoulul cu o ceapa mica, taiata marunt, 2 lingurite de chimin,1/2 lingurita de sare, piper proaspat macinat dupa gust si margarina de palmier.
Se acopera cu capacul si cand incepe sa se patrunda de aburul din cratita inferioara, se lasa 45 de minute, amestecand din cand in cand.
Dupa 25 de minute se adauga cartofii curatati de coaja( daca sunt mai mari se taie in jumatati sau sferturi) si morcovii taiati bucati mai mari in cratita inferioara in supa de pui.
Dupa inca 10 minute se adauga rosiile.
Dupa alte 5 minute se adauga boabele de naut din conserva si pasta de rosii.
Intre timp , puiul fiert se pune intr-o tava de cuptor cu 1/2pahar supa de pui, se unge cu ketchup , se sareaza si condimenteaza cu piper proaspat macinat..
Se toarna pe fiecare bucata de pui ulei de masline si se da la cuptorul preincalzit pana se rumeneste.
Pe un platou se scoate maftoulul si se pun peste el 2-3 polonice din supa de pui.
Se aseaza pe maftoul rosiile, ceapa , boabele de naut si cartofii din supa si apoi bucatile de pui .
Restul de supa se pune in farfurii de supa.
Se serveste cu muraturi asortate sau salate.
Pofta buna!
Maftoul este o mancare specifica Palestinei; se prepara la ocazii deosebite ,cum ar fi nuntile si funeraliile.
Se prepara de obicei cu carne de pui( mai ieftina) dar si cu carne de oaie.
Se gateste tot timpul anului, dar este considerata mai ales o mancare de iarna, fiind foarte consistenta.
Este foarte asemanator cu cuşcuşul gatit in tarile arabe din nordul Africii; dar acesta este pregatit cu faina de gris si are o culoare mai albicioasa.
Maftoulul se pregateste din burgul( grau sfaramat) marunt si faina de grau, care se freaca in maini cu o cantitate mica de apa ,ulei de masline si sare pana se obtin bilute mici de aluat( cu cat e gospodina mai priceputa ,cu atat sunt mai mici bilutele).
Este o operatie foarte laborioasa si azi se foloseste de gata de la supermarket uscat sau congelat.
Se gateste pe aburi intr-o cratiata speciala de lut-qasriyeh-; gospodinele obisnuiau sa izoleze cele 2 cratite supapuse cu aluat, pentru ca aburul sa nu iasa pe lateral.
Azi se folosesc cratite de aluminiu sau inox.
Optional se pot adauga la supa de pui vinete sau dovlecei.
Daca ti-a placut reteta noastra "Maftoul cu pui- specific Palestinei" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Pui cu ciuperci si smantana

Pui cu ciuperci si smantana

Se fierbe separat puiul 10-15 minute si cartofii curatati si taiati cubulete, dar sa nu se sfarame;

4 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Galantina de pui/cu garnitura

Galantina de pui/cu garnitura

Pe masa de lucru pregatim o folie de aluminiu,si incepem in ordine sa le asezam ca la o placinta. Se

7 voturi    9 comentarii
35 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 16 comentarii
  • Fara foto

  • Sandu Simona

    Sandu Simona (Maestru bucatar) , 11 octombrie 2013

    ?

  • Marian

    Marian (Chef de cuisine) , 03 noiembrie 2010

    Bravo tie! Atat pot sa iti zic...in rest, orice alt comentariu nu face decat sa se dovedeasca infim in fata unei asemenea CREATII!

  • Adelina Damian-Fekete

    Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 14 iulie 2010

    "Pictura" mancarii e grozava1 Muncesti, de te spetesti! Doctorat culinar, nu alta! Bravo, ma belle! Ade

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 09 iulie 2010

      Interesanta reteta, chiar mi-a placut.Merita retinuta si incercata cu cus-cus, desigur.Felicitari!

    • Fara foto

      Adina , 05 iulie 2010

      Incredibil cata rabdare ai putut sa ai la o asa reteta! Felicitari e delicioasa!

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 05 iulie 2010

      Felicitari,Mihaela!E o mincare buna,dar e nevoie de experienta,bunavoie si muuuuulta rabdare. Eu,n-am facut niciodata;dar m-ai incurajat. Am mincat des,la soacra-mea;nu pune,decit naut. Am mincat,cu rosii si vinete;o fosta vecina de-a mea,gatea asa. Am salvat varianta asta,vreau sa incerc.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 05 iulie 2010

      Felicitari ! pentru aceasta minunata mancare si pentru prezentarea explicita.*****

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 04 iulie 2010

      Mama lui d-zeu,cit ai avut de lucru. Felicitari si salvat.

    • Dana Saila( Salwa Nabhani)

      Dana Saila( Salwa Nabhani) (Chef de cuisine) , 04 iulie 2010

      Felicitari Miha,arata extraordinar si nici nu ma indoiesc ca nu ar fi si gustoasa...am preparat si eu de doua ori acest fel de mancare...reteta ta este mai inbunatatita si ma inspira pe viitor. Bravo!

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 04 iulie 2010

      Am salvat reteta. In loc de maftoul, putem folosi gris ?

    • Fara foto

      mira (Chef de cuisine) , 04 iulie 2010

      Foarte interesanta mancare, multumesc pentru descrierea amanuntita.

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 04 iulie 2010

      O bunãtate!!!foarte util vasul de lut,ceva asemãnãtor am vãzut si aici...portughezii îi zic "pucara":) Delicios preparatul, mai ales cu nãut. Imi place mult*****

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 03 iulie 2010

      Arata tare apetisant.Poate o sa gasesc si eu pe aici un vas ca al tau de fiert in abur.

    • Fara foto

      silvi0ara , 03 iulie 2010

      Foarte bine arata.Iar oala de fiert in abur este minunata.Pacat ca la noi nu am vazut asa ceva inca.

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 03 iulie 2010

      Arata grozav!

    • lailaobaid

      lailaobaid (Chef de cuisine) , 03 iulie 2010

      E o adevarata capodopera acest maftul, caci are multe legume cei dau un test si aroma extraordinara.Eu am crezut ca nimeni inca nu a postat reteta maftulului si speram ca voi fi eu prima....dar nui nimic...astept sa mi se vindece mina(dupa o mica operatie)ca sa pot sa va arat si felu in care se prepara MAFTULUL. Eu mereu il fac cu mina mea cu o zi inainte de al gati, proaspat si pina la urma ramine cum zic arabii "shughul bet".

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

33 voturi

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • -1 pui mare
  • -1 kg maftoul( uscat sau congelat)
  • -1/2 kg cartofi mici
  • -1/2 kg ceapa mica
  • -1 ceapa mare
  • -5 morcovi mari
  • -1/2kg rosii mici
  • -1 conserva de boabe de naut fiert
  • -2 linguri chimin
  • -sare dupa gust
  • -piper proaspat macinat dupa gust
  • -3 linguri ulei de masline
  • -3 linguri margarina de palmier
  • -2 linguri pasta de rosii
  • -cratita speciala pentru maftoul este compusa din 2 cratite suprapuse cratita superioara are baza perforata
  • astfel ca maftoulul se fierbe pe aburi

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Sandu Simona (Maestru bucatar)

?

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu carne

Aperitiv din muschiulet de porc Aperitiv din muschiulet de porc

Ungem muschiuletul cu 40 ml ulei de masline, apoi il condimentam cu sare, piper, cimbru, boia si usturoi (pisat sau strivit cu lama

7 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat

se incinge untura sau uleiul, se prajeste puiul taiat bucati, se adauga ceapa taiata marunt, se stinge cu vinul ( pana nu mai are miros

3 voturi    2 comentarii
3h
Mancaruri cu carne
Snitele cu cartofi copti ca la Alba-Iulia.