Maftoul cu pui- specific Palestinei

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Maftoul cu pui- specific Palestinei

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • -1 pui mare
  • -1 kg maftoul( uscat sau congelat)
  • -1/2 kg cartofi mici
  • -1/2 kg ceapa mica
  • -1 ceapa mare
  • -5 morcovi mari
  • -1/2kg rosii mici
  • -1 conserva de boabe de naut fiert
  • -2 linguri chimin
  • -sare dupa gust
  • -piper proaspat macinat dupa gust
  • -3 linguri ulei de masline
  • -3 linguri margarina de palmier
  • -2 linguri pasta de rosii
  • -cratita speciala pentru maftoul; este compusa din 2 cratite suprapuse; cratita superioara are baza perforata, astfel ca maftoulul se fierbe pe aburi

Mod de preparare

Puiul se curata, se taie in sferturi si se pune la fiert intr-o cratitat de fiert sub presiune in apa cu sare , 1 ceapa mare intreaga si 3 morcovi taiati in jumatati; se fierbe o jumatate de ora.

Se strecoara supa de pui si se pune in cratita inferioara( cca 2/3 din capacitatea cratitei).

Cand supa a inceput sa fiarba, in cratita superioara se adauga maftoulul cu o ceapa mica, taiata marunt, 2 lingurite de chimin,1/2 lingurita de sare, piper proaspat macinat dupa gust si margarina de palmier.

Se acopera cu capacul si cand incepe sa se patrunda de aburul din cratita inferioara, se lasa 45 de minute, amestecand din cand in cand.

Dupa 25 de minute se adauga cartofii curatati de coaja( daca sunt mai mari se taie in jumatati sau sferturi) si morcovii taiati bucati mai mari in cratita inferioara in supa de pui.

Dupa inca 10 minute se adauga rosiile.

Dupa alte 5 minute se adauga boabele de naut din conserva si pasta de rosii.

Intre timp , puiul fiert se pune intr-o tava de cuptor cu 1/2pahar supa de pui, se unge cu ketchup , se sareaza si condimenteaza cu piper proaspat macinat..

Se toarna pe fiecare bucata de pui ulei de masline si se da la cuptorul preincalzit pana se rumeneste.

Pe un platou se scoate maftoulul si se pun peste el 2-3 polonice din supa de pui.

Se aseaza pe maftoul rosiile, ceapa , boabele de naut si cartofii din supa si apoi bucatile de pui .

Restul de supa se pune in farfurii de supa.

Se serveste cu muraturi asortate sau salate.

Pofta buna!

Maftoul este o mancare specifica Palestinei; se prepara la ocazii deosebite ,cum ar fi nuntile si funeraliile.

Se prepara de obicei cu carne de pui( mai ieftina) dar si cu carne de oaie.

Se gateste tot timpul anului, dar este considerata mai ales o mancare de iarna, fiind foarte consistenta.

Este foarte asemanator cu cuşcuşul gatit in tarile arabe din nordul Africii; dar acesta este pregatit cu faina de gris si are o culoare mai albicioasa.

Maftoulul se pregateste din burgul( grau sfaramat) marunt si faina de grau, care se freaca in maini cu o cantitate mica de apa ,ulei de masline si sare pana se obtin bilute mici de aluat( cu cat e gospodina mai priceputa ,cu atat sunt mai mici bilutele).

Este o operatie foarte laborioasa si azi se foloseste de gata de la supermarket uscat sau congelat.

Se gateste pe aburi intr-o cratiata speciala de lut-qasriyeh-; gospodinele obisnuiau sa izoleze cele 2 cratite supapuse cu aluat, pentru ca aburul sa nu iasa pe lateral.

Azi se folosesc cratite de aluminiu sau inox.

Optional se pot adauga la supa de pui vinete sau dovlecei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise