autor:

Mihaela11

» » Mancaruri cu carne

Maglubeh cu carne de vita-specific tarilor arabe

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 04 iunie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 04 iunie 2010

Ingrediente
Avem nevoie de:, -750 gm carne de vita( optional pui sau carne de oaie), -2 vinete de marime medie, -1 ceapa mare, -1 capatana de usturoi, -2 rosii mari, -1 conopida de marime medie, -2 maorcovi mari, -2 cartofi de marime medie, -2 cani de orez American cu bobul alb, -ulei de porumb ( sau margarina de palmier), -2 lingurite de sare, -2 linguri condiment macinat pentru maglubeh: chimin,cuisoare,ghimbir,piper,foi de dafin,cardamom,coriandru, -seminte de migdale ( jumatati), -seminte de pin( l.araba –snobar), -6-8 semite de cardamom zdrobite

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 30 min

27 voturi

Mod de preparare

Carnea de vita se taie in bucati de cca 4 cm ; se spala si se pune la fiert cu apa si o lingurita de sare intr-o cratita de fiert subpresiune 45 de minute; se strecoara supa de carne si se pastreaza.
Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pun semintele de pin ; se lasa doar sa ia o culoare aurie si se scot intr-un castron.La fel se procedeaza cu semintele de migdale.
Vinetele se curata de coaja, se spala si se taie pe lung in felii de cca 1,5 cm grosime; se sareaza si se lasa sa stea 20 de minute sau pana au eliminat apa din ele.
Se storc de apa si se calesc in ulei; se scot pe hartie absorbanta.
Conopida se spala ; se desface in buchetele care se calesc in ulei pana iau o culoare aurie.
Cartofii se curata de coaja, se taie in bucati mai mari si se calesc in ulei.
Morcovii se curata de coaja, se taie rondele mai groase si se calesc in ulei.
Ceapa se taie pestisori si se caleste in ulei.
Cateii se usturoi se calesc intregi in ulei.
Toate legumele se scot pe hartie absorbanta.
Orezul se opareste si se lasa cu apa calda 15 minute, apoi se trece prin jet de apa rece pana apa a devenit clara, deci s-a spalat excesul de amidon.
Intr-o cratita antiaderenta se aseaza un strat subtire de orez.
Peste orez se aseaza la mijloc carnea de vita fiarta si pe margini cartofii.
Se aseaza un strat de rosii feliate, care se presara cu ceapa, usturoiul si morcovii.
Urmatorul strat este format din conopida.
Peste conopida se aseaza feliile de vinete si apoi restul de orez.
Peste orez se presara cateva seminte de cardamom zdrobite.
Supa de carne se incalzeste, se adauga restul de sare, condimentele de maglubeh si se toarna peste orez pana il depaseste cu 1,5 cm.
Cantitatea de apa trebuie calculata foarte bine , astfel incat orezul sa nu ramana prea moale; altfel nu ramane ca un tort la intoarcere.
Se pune la foc tare pana incepe sa fiarba , apoi se fierbe la foc minim 35-40 de minute , pana orezul a absorbit toata supa si bobul a ramas ferm.
Se poate pregati si in cratita “rice cooker” asa cum am invatat de la Camelia Husni.In acest caz cratita se opreste automat cand orezul este gata.
Se rastoarna pe un platou si se mai lasa astfel 5 minute , pentru ca orezul sa pastreze forma cratitei.
Se decoreaza cu seminte de migdale si pin.
Se serveste cu salata araba mixta(http://www.gustos.ro/retete-culinare/salate-de-legume/salata-mixta-stil-arab-salatit-khodar-meshakel.html),
( salata de castraveti cu iaurt(http://www.gustos.ro/retete-culinare/salate-reci/salata-de-castraveti-specific-tarilor-arabe.html) sau simplu doar cu iaurt.
Pofta buna!
Maglubeh( sau maqlubeh sau maklubeh) este o mancare specifica palestiniana cu carne de oaie, legume si orez ; se fierbe pana orezul este uscat astfel incat sa se poata intoarce pe un platou.Spaniolii o numesc “Paella araba” iar englezii “Upside down dish”.In limba romana s-ar traduce mancare rasturnata.
Initial a fost o mancare taraneasca; astazi insa este socotita o mancare speciala care se serveste musafirilor si se gateste vinerea, ziua de sarbatoare in tarile musulmane.
Daca ti-a placut reteta noastra "Maglubeh cu carne de vita-specific tarilor arabe" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Rulouri pe gratar

Rulouri pe gratar

Carnea se bate ca pentru snitele si se codimenteaza dupa gust, cascavalul se da pe razatoare si apoi

9 voturi    6 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Aripioare in aluat crocant

Aripioare in aluat crocant

Saram si piperam aripile,apoi le lasam la frigider circa o jumatate de ora.Batem ouale,adaugam faina,un

3 voturi    6 comentarii
1h
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 15 %
199.99 lei
169.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Podelean Cristina

    Podelean Cristina (Chef de cuisine):

    Maglubeh cu pui,a fost foarte gustoasa,am pus conopida vinete,cartofi,morcovi,rosii,toate prajite putin inainte si masline.

  • 22 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Roza Blu , 27 octombrie 2013

    mi piace......e rimasto un pò anche per me?

  • Fara foto

    Enache Anca , 27 octombrie 2013

    Este aici reteta. I

  • Fara foto

    Monica Berbecanu , 27 octombrie 2013

    mi piace......e rimasto un pò anche per me?

    • Fara foto

      Enache Anca , 27 octombrie 2013

      O bunatate

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 23 iunie 2010

      Multumesc Olga si Laila pentru aprecieri. Intr-adevar este o mancare laborioasa , dar secretul este sa pui cantitatea de supa exact ca sa ramana bobul de orez ferm si mancarea ca un tort.

    • lailaobaid

      lailaobaid (Chef de cuisine) , 23 iunie 2010

      salut Mihaela11,ca sa iti easa asa o maglubeh e nevoie de multa staruinta si practica, si cred ca ai dea aface cu traditiile arabe.Bravo intradevar e reteta originala, dar pentru viitor cind o vei gati incearca cu ea salata de castravete cu yaurt si usturoi.

    • Fara foto

      Awwad Olga , 16 iunie 2010

      foaarte buna dar destul de dificila...trebuie timp. Stiu pentruca am gatit-o de multe ori. Este insa sanatoasa pentruca legumele nu se prajesc in ulei ci doar se soteaza. Este economica, daca nu-ti permiti migdale poti pune nuci trase prin ulei incins, daca nu ai toate legumele...poti folosi si doar cartof rumenit. Si rasturnata de pui e suuuuuper! Se mai serveste si cu iaurt mai gras, foaaaaarte bun!

    • ana catalina focsa

      ana catalina focsa (Chef de cuisine) , 07 iunie 2010

      Ca de obicei,foarte tentante mancarurile tale...!

    • juliya

      juliya (Chef de cuisine) , 06 iunie 2010

      Foarte interesanta reteta. Dar in acelasi timp o provocare a gustului, pentru noi romanii! Mi-ar place sa am o carte cu retete arabesti, sa gatesc de exemplu o saptamana intreaga in acest stil. Felicitari!

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 06 iunie 2010

      Ai facut o mincarica foarte buna,cred ca gustul este delicios asa ca am salvat reteta. Felicitari!

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 06 iunie 2010

      Iarasi, m-ai obligat , sa salvez o reteta de a ta !, nu stiu cum faci !????.

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 06 iunie 2010

      Cred ca as vrea sa fiu invitata in fiecare zi la tine la masa. Imi plac mancarurile cu specific arab. Iar tu ne rasfeti cu comentarii interesante despre preparatele tale si cu multe amanunte, ca-mi vine sa ma apuc sa le gatesc imediat.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

      Foarte bine explicat, foarte frumos prezentata reteta. Apetisanta!

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

      Mihaela minunat arata papica ta asta araba ! Acum cred ca trebuie sa-i schimb denumirea celei pe care am facut-o eu....Vad ca tu ai facut-o si cu vinete si cu conopida.... Mie mi-a placut tare mult la gust.... Felicitari !

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

      ***** cu Felicitari !

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

      Felicitari draga Mihaela.Arata super bine si sunt sigura ca a fost o minune de mancare in stil arabesc.

    • violette

      violette (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

      Mancarea arata excelent.....prezentarea de asemenea, felicitari!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

      Apetisant si interesant...felicitari...

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

      Arata minunat,Mihaela ! Asa e;cind sint musafiri,se pune o cantitate mare de migdale si seminte de pin. Felicitari,Mihaela ! Imi place cum ai portionat-o;ca un tort.

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

      Pentru mine este un mister bucataria araba. Am mai zis-o. E asa plina de mistere. si ciudatenii.

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

      O explozie de arome!!!foarte fin prezentat!deja imi lasã gura apã*****

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

      In zilele de sarbatoare maglubeh se acopera complet cu seminte de pin si migdale prajite.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

2h 30 min

27 voturi

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • -750 gm carne de vita( optional pui sau carne de oaie)
  • -2 vinete de marime medie
  • -1 ceapa mare
  • -1 capatana de usturoi
  • -2 rosii mari
  • -1 conopida de marime medie
  • -2 maorcovi mari
  • -2 cartofi de marime medie
  • -2 cani de orez American cu bobul alb
  • -ulei de porumb ( sau margarina de palmier)
  • -2 lingurite de sare
  • -2 linguri condiment macinat pentru maglubeh: chimin,cuisoare,ghimbir,piper,foi de dafin,cardamom,coriandru
  • -seminte de migdale ( jumatati)
  • -seminte de pin( l.araba –snobar)
  • -6-8 semite de cardamom zdrobite

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Mihaela11 (Chef de cuisine)

Multumesc Olga si Laila pentru aprecieri. Intr-adevar este o mancare laborioasa , dar secretul este sa pui cantitatea de supa exact ca sa ramana bobul de orez ferm si mancarea ca un tort.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Platou mixt cu friptura si legume Platou mixt cu friptura si legume

Pentru o cina in familie, am pregatit carne de porc la grill, cu mazăre (preferata mea), coşuleţe cu ouă ochiuri româneşti

1 vot    2 comentarii
50 min
Aperitive cu carne
Pulpe la cuptor cu usturoi Pulpe la cuptor cu usturoi

Pulpele spalate, uscate,condimentate cu sare, piper si amestecul de ierburi, se pun in tava sau in vas de yena, alaturi rosiile cubulete,

0 voturi    0 comentarii
1h
Fripturi
PULPE CU CARTOFI LA CUPTOR