autor:

Mihaela11

» » Mancaruri cu carne

Maglubeh cu pui

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 19 decembrie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 19 decembrie 2012

Ingrediente
-1 pui intreg sau 2 piepti de pui, -2 vinete de marime medie, -1 ceapa mare, -1 capatana de usturoi, -2 rosii mari, -1 conopida de marime medie, -2 maorcovi mari, -2 cartofi de marime medie, -2 cani de orez American cu bobul alb, -ulei de porumb ( sau margarina de palmier), -2 lingurite de sare, -2 linguri condiment macinat pentru maglubeh: chimin,cuisoare,ghimbir,piper,foi de dafin,cardamom,coriandru, -seminte de migdale ( jumatati), -seminte de pin( l.araba –snobar), -6-8 semite de cardamom zdrobite, ,

Dificultate: Medie Timp: 2h 45 min

9 voturi

Mod de preparare

Maglubeh( sau maqlubeh sau maklubeh) este o mancare specifica palestiniana cu carne de oaie, legume si orez ; se fierbe pana orezul este uscat astfel incat sa se poata intoarce pe un platou.Spaniolii o numesc “Paella araba” iar englezii “Upside down dish”.In limba romana s-ar traduce mancare rasturnata. Initial a fost o mancare taraneasca; astazi insa este socotita o mancare speciala care se serveste musafirilor si se gateste vinerea, ziua de sarbatoare in tarile musulmane.



Puiul se spala si se taie in sferturi sau pieptii de pui in jumatati; se pune la fiert cu apa si o lingurita de sare intr-o cratita de fiert subpresiune 30 de minute; se strecoara supa de carne si se pastreaza.

Puiul se poate pune fiert impreuna cu orezul sau se da la cuptor sa se rumeneasca.

Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pun semintele de pin ; se lasa doar sa ia o culoare aurie si se scot intr-un castron.La fel se procedeaza cu semintele de migdale.

Vinetele se curata de coaja, se spala si se taie pe lung in felii de cca 1,5 cm grosime; se sareaza si se lasa sa stea 20 de minute sau pana au eliminat apa din ele.

Se storc de apa si se calesc in ulei; se scot pe hartie absorbanta.

Conopida se spala ; se desface in buchetele care se calesc in ulei pana iau o culoare aurie.

Cartofii se curata de coaja, se taie in bucati mai mari si se calesc in ulei.

Morcovii se curata de coaja, se taie rondele mai groase si se calesc in ulei.

Ceapa se taie pestisori si se caleste in ulei.

Cateii se usturoi se calesc intregi in ulei.

Toate legumele se scot pe hartie absorbanta.

Orezul se opareste si se lasa cu apa calda 15 minute, apoi se trece prin jet de apa rece pana apa a devenit clara, deci s-a spalat excesul de amidon.

Intr-o cratita antiaderenta se aseaza un strat subtire de orez.

Peste orez se aseaza un strat de rosii feliate, care se presara cu ceapa, usturoiul si morcovii.

Urmatorul strat este format din conopida.

Peste conopida se aseaza feliile de vinete si apoi restul de orez.

Peste orez se presara cateva seminte de cardamom zdrobite.

Supa de carne se incalzeste, se adauga restul de sare, condimentele de maglubeh si se toarna peste orez pana il depaseste cu 1,5 cm.

Cantitatea de apa trebuie calculata foarte bine , astfel incat orezul sa nu ramana prea moale; altfel nu ramane ca un tort la intoarcere.

Se pune la foc tare pana incepe sa fiarba , apoi se fierbe la foc minim 35-40 de minute , pana orezul a absorbit toata supa si bobul a ramas ferm.

Se poate pregati si in cratita “rice cooker”.In acest caz cratita se opreste automat cand orezul este gata.

Se rastoarna pe un platou si se mai lasa astfel 5 minute , pentru ca orezul sa pastreze forma cratitei.

Daca puiul nu s-a pus cu orezul si legumele se aseaza peste orez.

Se decoreaza cu seminte de migdale si pin.

Se serveste cu salata araba mixta(http://www.gustos.ro/retete-culinare/salate-de-legume/salata-mixta-stil-arab-salatit-khodar-meshakel.html),

( salata de castraveti cu iaurt(http://www.gustos.ro/retete-culinare/salate-reci/salata-de-castraveti-specific-tarilor-arabe.html) sau simplu doar cu iaurt.

Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Maglubeh cu pui" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Pui cu lamaie

Pui cu lamaie

Spalam puiul ,il lasam deoarte si stoarcem lamaia(1 e de ajuns )a mea a fost mare.Punem zeama impreuna

7 voturi    8 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Tochitura

Tochitura

Se taie carnea de porc cubulete si se caleste in f putin ulei, apoi se toarna apa, jumatate de cana,

7 voturi    2 comentarii
1h
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Marieta_Pall (Chef de cuisine) , 08 mai 2014

    Arata minunat,ingredientele sunt super,dar prea prajit totul in ulei,nu se pot pune in tava si la cuptor de la inceput cu putina apa si vin,crezi ca nu ar avea acelasi gust ,dar putin mai sanatos?

  • Manolovici Eugen

    Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 09 februarie 2013

    Fara munca ?, nimic nu e posibil, iar tu ?, ai avut ceva, ceva ?, nu ?si cu gatitul si cu postarea, dar, te asigur ca a meritat.

  • Fara foto

    Floare de colt (Chef de cuisine) , 04 ianuarie 2013

    Un regal gastronomic ! Multumesc, MIhaela !

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 20 decembrie 2012

      Excelent, o să prepar curând! Sărbători fericite!

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 19 decembrie 2012

      Excelenta reteta!*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 45 min

9 voturi

Ingrediente

  • -1 pui intreg sau 2 piepti de pui
  • -2 vinete de marime medie
  • -1 ceapa mare
  • -1 capatana de usturoi
  • -2 rosii mari
  • -1 conopida de marime medie
  • -2 maorcovi mari
  • -2 cartofi de marime medie
  • -2 cani de orez American cu bobul alb
  • -ulei de porumb ( sau margarina de palmier)
  • -2 lingurite de sare
  • -2 linguri condiment macinat pentru maglubeh: chimin,cuisoare,ghimbir,piper,foi de dafin,cardamom,coriandru
  • -seminte de migdale ( jumatati)
  • -seminte de pin( l.araba –snobar)
  • -6-8 semite de cardamom zdrobite

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Marieta_Pall (Chef de cuisine)

Arata minunat,ingredientele sunt super,dar prea prajit totul in ulei,nu se pot pune in tava si la cuptor de la inceput cu putina apa si vin,crezi ca nu ar avea acelasi gust ,dar putin mai sanatos?

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu carne

Aperitiv din muschiulet de porc Aperitiv din muschiulet de porc

Ungem muschiuletul cu 40 ml ulei de masline, apoi il condimentam cu sare, piper, cimbru, boia si usturoi (pisat sau strivit cu lama

7 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat

se incinge untura sau uleiul, se prajeste puiul taiat bucati, se adauga ceapa taiata marunt, se stinge cu vinul ( pana nu mai are miros

3 voturi    2 comentarii
3h
Mancaruri cu carne
Pui la cuptor