autor:

Fara foto

» » Aluaturi si Foietaje

Malai de post

Autor: Clementina Stanciu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 25 mai 2007

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Clementina Stanciu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 25 mai 2007

Ingrediente
200 g faina de grau, , 40 g drojdie, , 2 linguri zahar, , 1 kg faina de malai foarte fin cernuta (nu este buna faina grisata),, apa, , sare

Dificultate: Redusa Timp: 1h 30 min

23 voturi

Mod de preparare

Se face o plamadeala din faina alba, drojdia si zaharul, dizolvate in putina apa calda. Se lasa la cald, eventual cu vasul acoperit cu un stergar, pana cand creste, de isi dubleaza volumul. Se adauga malaiul in plamadeala dospita, cate putin, si apoi, dupa fiecare cantitate de malai se adauga apa calduta in care s-a dizolvat sare. Se pune atata apa, pana cand se obtine un aluat ca cel de paine: sa nu fie prea moale, dar sa curga in tava. Aluatul se lasa la crescut, cel putin 45 de minute, acoperit, intr-un loc mai cald. Se unge o tava cu ulei si se toarna aluatul in tava. Se intinde cu o lingura ca sa aiba aceeasi grosime peste tot. Se coace la foc potrivit, intr-un cuptor care a fost incalzit bine mai inainte. Cand deasupra lui s-a facut o coaja rumena, se verifica daca e copt la mijloc, cu ajutorul unei scobitori. Daca scobitoarea iese curata din malai, acesta este copt.In general, se coace cam in 45 - 50 de minute. Daca s-a rumenit prea tare si nu este copt la mijloc, se face focul mai incet si deasupra lui se pune o hartie alba. Aceasta reteta se prepara pentru zilele „de dulce” cu lapte, lapte acru, sau smantana, in loc de apa. Daca se foloseste faina foarte fina de malai, atunci nu sunt necesare ouale, malaiul nu se va sfarama la taiere. Daca se foloseste faina grisata sau macinata mai mare, atunci trebuie adaugate 2-3 oua in compozitie, ca sa lege ingredientele.
Daca ti-a placut reteta noastra "Malai de post" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Burek cu varza dule

Burek cu varza dule

Varza se taie fidea si se pune la calit. Se adauga sare si piper dupa gust. Cand este gata, se ia

5 voturi    0 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje
Covrigi cu mac

Covrigi cu mac

Am impresia ca am capatat, fara premeditare, un obicei din a prepara paine in casa, la sfarsit de

13 voturi    4 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Manolovici Eugen

    Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2010

    Am intalnit , intamplator reteta , in publicatiile de vacanta sau cele cu retete de post, in aceasta varianta plus stafide. Interesante sfaturile cu folosirea de oua pentru faina mai mare.E intr-adevar o reteta de post excelenta !

Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

23 voturi

Ingrediente

  • 200 g faina de grau
  • 40 g drojdie
  • 2 linguri zahar
  • 1 kg faina de malai foarte fin cernuta (nu este buna faina grisata),
  • apa
  • sare

Raporteaza reteta

Manolovici Eugen

Manolovici Eugen (Chef de cuisine)

Am intalnit , intamplator reteta , in publicatiile de vacanta sau cele cu retete de post, in aceasta varianta plus stafide. Interesante sfaturile cu folosirea de oua pentru faina mai mare.E intr-adevar o reteta de post excelenta !

Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine cu orez Paine cu orez

Fierbeți orezul si lăsați sa se răcească, il puneți in strecurătoare si lăsați sa se scurgă, apoi puneți in blender si il

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Aluat de pita fara drojdie