Ingrediente
&bull4 legături de ștevie proaspătă, &bull1 legătură de leurdă, &bull3-4 fire ceapă verde, &bull2 buc. ceapă albă, &bull2 buc. ceapă roșie, &bull1 morcov ras, &bull3-4 linguri pastă de roșii, &bull1 ceașcă orez (cca. 100 gr), &bull5-6 linguri de ulei, &bull½ legătură mărar verde, &bull½ legătură leuștean verde, &bullsare (după gust)
Dificultate: Medie | Timp: 1h
2 voturi
Mod de preparare
-Se pune pe foc un vas mai mare cu apă, iar când apa clocotește se introduce ștevia care se opărește cca. 2-3 minute.
-Ștevia opărită se scoate într-o sită și se lasă la scurs, iar apa în care a fiert se păstrează.
-Între timp se pregătesc celelalte ingrediente, respectiv, se curăță și se spală legumele, ceapa și verdețurile proaspete se taie mărunt, iar morcovul se dă pe răzătoarea mică.
-Când ștevia s-a răcorit suficient cât să fie manevrabilă și este scursă, se mărunțește după preferință. (Eu am tăiat-o mărunt, în franjuri).
-În vasul de gătit se pun ceapa, leurda (se mai opresc câteva fire proaspete) și morcovul, pregătite anterior, împreună cu uleiul și se lasă la foc potrivit câteva minute să se soteze, până când ceapă începe să se înmoaie puțin.
-Când ceapa s-a înmuiat se adaugă ștevia și se lasă câteva minute pe foc, amestecând din când în când, până se călește și aceasta.
-Peste ceapă și ștevie se adaugă orezul spălat în prealabil, se amestecă, se sărează după gust, iar când a scăzut toată zeama se adaugă puțin câte puțin, pe măsură ce mâncarea fierbe, din apa caldă în care a fost opărită ștevia.
-Când orezul este fiert se adaugă pasta de roșii și se continuă până când mâncare clocotește de 2-3 ori. Mâncarea de ștevie este gata când toate ingredientele sunt fierte și aceasta a scăzut suficient.
-Când mâncarea este gata, se potrivește de sare după gust și se adaugă verdeața (mărar, leuștean și cele câteva fire de leurdă oprite) tocată mărunt.
-Mâncarea de ștevie cu orez și leurdă se sevește după preferință, atât caldă cât și rece, simplă, cu ceapă verde și usturoi, sau alături de salata preferată de primăvară.
Poftă bună!
Mai multe detalii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/