autor:

Mihaela11

» » Mancaruri cu carne

"Mansaf"- mancarea nationala a Iordaniei

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 10 decembrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 10 decembrie 2010

Ingrediente
Avem nevoie de :, -2 kg carne de miel, -2 bulgari de iaurt uscat de capra”jameed”, -2 paini “ shrak”, -1 ceapa, -3 cani de orez care se fierb in 4 cani de apa, -sare dupa gust, -1 cana de seminte de migdale, -1 cana de seminte de pin”snobar”, -2 lingurite condiment pentru “mansaf”:all spice,piper,cuisoare,coriandru,ghimbir,cardamom,scortisoara,nucsoara,piper alb, -3 lingurite curcuma, -3 linguri ulei vegetal, -2 linguri untura de oaie( optional) beduinii fierb orezul in apa cu sare si untura de oaie

Dificultate: Medie Timp: 1h 45 min

13 voturi

Mod de preparare

Se incepe cu “ jameedul”; cu o seara inainte se sparg bulgarii de iaurt si se lasa la inmuiat cu apa calduta pana a doua zi dimineata.
Carnea de miel se spala si se puna la fiert cu o ceapa,o lingurita de sare si 2 lingurite de condiment pentru mansaf.Se fierbe in cratita de fiert subpresiune cca o ora.
Intre timp se mixeaza intr-un robot de bucatarie jameedul si se strecoara, apoi se pune la fiert cu 1 lingurita de curcuma cca ½ de ora; se adauga carnea de miel cu apa in care a fiert si se mai lasa sa fiarba 15 minute.
Intr-o tigaie antiaderenta se prajesc semintele de migdale si de pin; se scot intr-un bol.
Orezul se opareste si se spala bine , apoi se adauga in uleiul in care am prajit semintele de migdale si pin
Se lasa la foc mic cca 5 minute , apoi se adauga cele 4 cani de apa , 2 lingurite de sare si 2 lingurite de curcuma; cand incepe sa fiarba se reduce focul la minim, se acopera si se fierbe 25 de minute.
Pe o tava punem painea “shrak”; se toarna o cana din supa de iaurt, apoi se pune orezul fiert.
Deasupra orezului se aseaza carnea de miel; se presara cu semintele de migdale si pin prajite si frunza de patrunjel verde tocata.
Pofta buna!

“Mansaf “ este mancarea nationala a Iordaniei si consta din carne de miel fiarta in supa de “jammed”.
Carnea se serveste pe o tava acoperita cu paine foarte subtire –“ markook” sau “shrak”- pe care se pune orezul; se presara cu seminte prajite de migdale si pin ( “snobar”) si frunza de patrunjel.
De obicei se prepara cu carne de miel proaspat sacrificat si capul mielului se aseaza in mijlocul tavii.
Traditional se mananca in stil beduin: pe o tava colectiva si oaspetii stau in picioare cu mana stanga la spate; se toarna supa de iaurt pe tava astfel pregatita si se mananca folosind mana dreapta: se formeaza mici bile de orez cu carne, de marimea unei imbucaturi.
Se prepara la evenimente deosebite: nunti, nasteri,zile de sarbatoare musulmane,oaspeti importanti,
“Jameed “este iaurt uscat preparat din lapte de capra.
Iaurtul de capra se pune intr-un tifon sa se ingroase; se adauga sare zilnic pentru a intarii iaurtul si mai mult.Dupa cateva zile , cand iaurtul a devenit suficient de gros se scoate din tifon si se formeaza bulgari rotunzi , care se lasa la uscat cateva zile.Iaurtul uscat la soare isi schimba culoarea in galben, cel uscat la umbra ramane de culoare alba.
Jameed este popular in Iordania , deoarece este folsit in prepararea mancarii nationale :”mansaf”.
Cel mai bun jameed este cel preparat in regiunea Karak.
Painea “ shrak” este o paine plata , preparata doar cu faina , apa si sare ( fara drojdie).
Se coace in mod caracteristic pe un cuptor convex, numit “ saj”.
Daca ti-a placut reteta noastra ""Mansaf"- mancarea nationala a Iordaniei" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Placinta pastorului / Shepherd's pie

Placinta pastorului / Shepherd's pie

Intr-o tigaie mai mare (eu am folosit wok-ul) se pune uleiul si se caleste carnea. Se asezoneaza

3 voturi    2 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Pulpe de pui cu crusta de iaurt

Pulpe de pui cu crusta de iaurt

Se amesteca bine iaurtul cu sucul de lamaie, ghimbirul, boia,sucul de rosii, sofranul,smantana de

9 voturi    9 comentarii
20 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 37 %
299.99 lei
189.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 13 comentarii
  • Fara foto

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 14 decembrie 2010

    Multumesc Laila!

  • lailaobaid

    lailaobaid (Chef de cuisine) , 14 decembrie 2010

    ...Uneori am impresia ca esti atit de pasionata de bucataria araba! Extraordinar!

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 13 decembrie 2010

    Multumesc Mimi; este una din cele mai usoare mancaruri de preparat; poate te-ai speriat de prepararea iaurtului solid, dar acesta se cumpara de gata.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 12 decembrie 2010

      Multumesc murigneau si sidy!

    • flory avram

      flory avram (Chef de cuisine) , 12 decembrie 2010

      Te felicit din toata inima!Reteta compexa,explicatii la fel si rezultatul pe masura!

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2010

      Ce mai pot sa spun Miha....inghiteam in timp ce citeam....Si inghiteam in sec.... Asa cum ai spus ca se poate prepara si din carne de pui....am sa incerc si eu. Nu am chiar toate condimentele dar....sper sa ma descurc. Pacat ca nu pot sa-ti dau decat *****....ai explicat foarte bine, poate intelege toata lumea.... Felicitari draga mea !

    • murigneau

      murigneau (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2010

      Buna reteta si mai ales informatiile despre bucataria araba. Multumesc!

    • mimi

      mimi (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2010

      Sincer mi se pare cam complicat arata binisor poate e un fel de mancare destul de des intalnit in Iordania.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2010

      Multumes Ramo, este o mancare beduina fosrte veche; orasul Al Karak este socotit " capitala" mansafului.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2010

      Multumesc Ade; se poate prepara si cu iaurt obisnuit( de preferat mai vechi sa fie mai acrisor) care se amesteca in blender cu 1 lingura de faina; asa cum am precizat in reteta se poate gati si cu pui.

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2010

      Imi place carnea de mel foarte mult si aceasta mancare pare foarte buna, numai ca problema e cu iaurtul. Ca nu am de unde cumpara sau posibilitate de a face. Se poate inlocui cu altceva? Felicitari!*****

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 10 decembrie 2010

      Deosebit acest fel de mancare, foarte aromat si special. Cu siguranta oaspetii au fost multumiti, noua ne-a ramas pofta... Mansaf se gateste de mult timp in tarile arabe? ce inseamna pt. Iordania?

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 10 decembrie 2010

      Ce faci tu aici e cultură! Mulţumim! Nu ştiu dacă o să gătesc aşa ceva, că nu am "materiale", dar se poate adapta! Mama făcea iaurt gros, tot cam aşa, strecurând laptele covăsât prin tifon. Era foarte bun. Ni-l aducea la liceul din Blaj, se ţinea mai bine, că nu mai avea zer.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 45 min

13 voturi

Ingrediente

  • Avem nevoie de :
  • -2 kg carne de miel
  • -2 bulgari de iaurt uscat de capra”jameed”
  • -2 paini “ shrak”
  • -1 ceapa
  • -3 cani de orez care se fierb in 4 cani de apa
  • -sare dupa gust
  • -1 cana de seminte de migdale
  • -1 cana de seminte de pin”snobar”
  • -2 lingurite condiment pentru “mansaf”:all spice,piper,cuisoare,coriandru,ghimbir,cardamom,scortisoara,nucsoara,piper alb
  • -3 lingurite curcuma
  • -3 linguri ulei vegetal
  • -2 linguri untura de oaie( optional) beduinii fierb orezul in apa cu sare si untura de oaie

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Mihaela11 (Chef de cuisine)

Multumesc Laila!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Platou mixt cu friptura si legume Platou mixt cu friptura si legume

Pentru o cina in familie, am pregatit carne de porc la grill, cu mazăre (preferata mea), coşuleţe cu ouă ochiuri româneşti

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aperitive cu carne
Pulpe la cuptor cu usturoi Pulpe la cuptor cu usturoi

Pulpele spalate, uscate,condimentate cu sare, piper si amestecul de ierburi, se pun in tava sau in vas de yena, alaturi rosiile cubulete,

0 voturi    0 comentarii
1h
Fripturi
Kaizer cu fasole alba