autor:

husni

» » Conserve si muraturi

Maqdus (specific arab)

Autor: husni (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 12 noiembrie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: husni (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 12 noiembrie 2009

Ingrediente
3 kg de vinete mici (cam 18 bucati intr-un kg, Umplutura:, 2 pahare de nuci tocate marunt(pahar de 250 ml), cca 100-125 g usturoi, 1/3 pahar de sare, 1/2 ardei dulce,taiat cubulete mici, 1/2 lingurita boia dulce sau iute(sau din amindoua), 1/4 lingurita sare de lamiie

Dificultate: Medie Timp: 100h

10 voturi

Mod de preparare

Vinetelor li se taie codita, se spala, se fierb asa: intr-o cratita mare(cam 8-10l) se pune apa cam de jumatate, se pune pe foc. Cind apa clocotestese pun cam 20 de vinete. Se mesteca, cind clocoteste din nou (apa si vinetele), se acopera cratita si facem focul mic, se lasa sa fiarba, amestecind din cind in cind, cca 20-25 minute.
Cind toate vinetele sint fierte (trebuie sa fie moi putin, la pipait), se despica, putin, cu un cutit inoxidabil, in despicatura se pune putina sare (cam jumatate de 1/4 de lingurita).
Se aranjeaza, cu despicatura in jos, pe o tava. Tava se inclina putin si se pune deasupra ceva greu, pentru ca apa de prisos, sa iasa si sa se arunce. Se lasa asa 24 de ore. Dupa 24 de ore se face umplutura: nucile se taie marunt, ardeiul, la fel, usturoiul se zdrobeste, daca avem nevoie de sare (penatru a zdrobi usturoiul), folosim din sarea pusa in pahar (1/3 pahar) la ingrediente. Dupa aceea mestecam bine, se adauga restul de sare, boiaua, sarea de lamiie si amestecam foarte bine.
Una cite una, vinetei i se scoate \"caciulita\"(se arunca), apoi in despicatura facuta pt. sare,se pune umplutura.Dupa ce sint umplute, vinetele se aseaza in borcan, cu despicatura in sus, se pune borcanul invers (vezi poza), pe o farfurie, va lasa apa, se arunca(apa).
Se lasa asa cam inca o zi sau doua, pina ce nu mai lasa apa. Cind nu mai lasa apa, borcanul se pune normal, se umple cu ulei de masline. Se inchide ermetic, se pune in camara. Se poate consuma cam dupa o luna. E un proces lung, dar merita.
Daca ti-a placut reteta noastra "Maqdus (specific arab)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Ciorba de frike(specific arab)

Ciorba de frike(specific arab)

Ceapa taiata marunt,se prajeste in cele 3 linguri de ulei.Se pune,apoi, frike(curatata si spalata);se

4 voturi    9 comentarii
1h
Borsuri si Ciorbe
Mincare de fasole  cu carne de miel(specific arab)

Mincare de fasole cu carne de miel(specific arab)

Se amesteca toate ingredientele;se pun intr-o oala cu presiune;se potriveste de sare,condimente..... Se

3 voturi    2 comentarii
3h
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    creatza (Bucatar sef):

    Eu nu le fac de pe reteta aceasta. umplutura mi se pare prea putina..daca nu e umplutura multa nu sunt asa bune. Aleg mereu vinetele cele mai micute si cu forma alungita. Le umplu cu nuca taiata cu cutitul nu zdrobita nu macinata,ardei rosu dulce,ardei iute verde,usturoi dar toate in cantitati mare. secretul consta in cat de bine sunt scurse de amaraciunea din ele dupa oparire. eu dupa ce le oparesc, le dau cu sare si le pun la presa intr o laditza de fructe cu greutate peste ele.le las 3 zile la scurs. dar supravegheate, pt ca exista posibilitatea sa mucegaiasca. Le pun in borcan cu ulei de masline si gata. In unii ani le am oparit asa tare incat le am putut manca dupa 2 zile,dar aveau un gust ciudat.trebuie lasate bine la macerat. o minunatie si la micul dejun si la cina pt cine nu are probleme cu ficatul:).vinetele mari n au ce cauta in discutie.

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine):

    Am pregatit vinete dupa reteta "Maqdus" publicata de Camelia si au iesit delicioase. Multumesc Camelia pentru reteta.

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 30 iunie 2010

    Mi-au iesit minunate vinetele!

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 15 martie 2010

    Waw da ce interesanta e reteta asta. Cred ca trebuie sa fiu foarte linistita sa am curajul sa o incerc. Ma tenteaza.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 01 martie 2010

    Foarte frumos! Interesanta reteta.

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 27 februarie 2010

      Waw ce bun trebie sa fie...dupa atita efort si asteptare.Merita incercat.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 22 februarie 2010

      Extraordinar de gustoasa!Putin mai laborioasa, dar rezultatul merita din plin efortul.Este una din retele arabesti care merita sa fie cunoscuta mai mult. Multumesc Cami, nu aveam o reteta asa bine explicata.Am salvat-o!

    • Tatar Nicu

      Tatar Nicu (Chef de cuisine) , 15 noiembrie 2009

      Cum se mananca?

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 15 noiembrie 2009

      Nu am mai auzit si nici mancat aceste bunatati culinare! Multumim ,Camelia ca ne incanti cu preparatele arabesti!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

100h

10 voturi

Ingrediente

  • 3 kg de vinete mici (cam 18 bucati intr-un kg
  • Umplutura:
  • 2 pahare de nuci tocate marunt(pahar de 250 ml)
  • cca 100-125 g usturoi
  • 1/3 pahar de sare
  • 1/2 ardei dulce,taiat cubulete mici
  • 1/2 lingurita boia dulce sau iute(sau din amindoua)
  • 1/4 lingurita sare de lamiie

Raporteaza reteta

Retete
de husni
Chec cu banane

Chec cu banane

Se freaca untul cu zaharul, f. bine;se adauga oul intreg,putina esenta vanilie(putina, ca sa predomine

2 voturi    1 comentariu
1h
Dulciuri diverse
Nopti libaneze(specific arab)

Nopti libaneze(specific arab)

Primele 6 se amesteca la rece, bine, fara sa aiba cocolosi, apoi se pun pe foc;se amesteca tot timpul

10 voturi    11 comentarii
1h
Budinci
SOS VINATORESC

SOS VINATORESC

Carnea se rumeneste usor intr-o cratita cu grasime (untura, ulei ).Dupa ce carnea s-a prajit putin

6 voturi    6 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

Mihaela11 (Chef de cuisine)

Mi-au iesit minunate vinetele!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Gogonele in saramura Gogonele in saramura

Se spala gogonelele si se aranjeaza in borcane. Eu am pus printre ele si cativa castraveti pentru culoare si decor. Se presara boabe

1 vot    1 comentariu
30 min
Conserve si muraturi
Ardei iuti in otet Ardei iuti in otet

Se spala ardeii iuti si se asaza in borcanele pregatite dinainte. Separat, se pun la fiert, apa cu otetul, zaharul, sarea si mirodenii

2 voturi    0 comentarii
20 min
Conserve si muraturi
Fasole verde la congelator