Ingrediente
3 kg de vinete mici (cam 18 bucati intr-un kg, Umplutura:, 2 pahare de nuci tocate marunt(pahar de 250 ml), cca 100-125 g usturoi, 1/3 pahar de sare, 1/2 ardei dulce,taiat cubulete mici, 1/2 lingurita boia dulce sau iute(sau din amindoua), 1/4 lingurita sare de lamiie
Dificultate: Medie | Timp: 100h
10 voturi
Mod de preparare
Cind toate vinetele sint fierte (trebuie sa fie moi putin, la pipait), se despica, putin, cu un cutit inoxidabil, in despicatura se pune putina sare (cam jumatate de 1/4 de lingurita).
Se aranjeaza, cu despicatura in jos, pe o tava. Tava se inclina putin si se pune deasupra ceva greu, pentru ca apa de prisos, sa iasa si sa se arunce. Se lasa asa 24 de ore. Dupa 24 de ore se face umplutura: nucile se taie marunt, ardeiul, la fel, usturoiul se zdrobeste, daca avem nevoie de sare (penatru a zdrobi usturoiul), folosim din sarea pusa in pahar (1/3 pahar) la ingrediente. Dupa aceea mestecam bine, se adauga restul de sare, boiaua, sarea de lamiie si amestecam foarte bine.
Una cite una, vinetei i se scoate \"caciulita\"(se arunca), apoi in despicatura facuta pt. sare,se pune umplutura.Dupa ce sint umplute, vinetele se aseaza in borcan, cu despicatura in sus, se pune borcanul invers (vezi poza), pe o farfurie, va lasa apa, se arunca(apa).
Se lasa asa cam inca o zi sau doua, pina ce nu mai lasa apa. Cind nu mai lasa apa, borcanul se pune normal, se umple cu ulei de masline. Se inchide ermetic, se pune in camara. Se poate consuma cam dupa o luna. E un proces lung, dar merita.
Alice85 (Chef de cuisine) , 27 februarie 2010
Waw ce bun trebie sa fie...dupa atita efort si asteptare.Merita incercat.
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 22 februarie 2010
Extraordinar de gustoasa!Putin mai laborioasa, dar rezultatul merita din plin efortul.Este una din retele arabesti care merita sa fie cunoscuta mai mult. Multumesc Cami, nu aveam o reteta asa bine explicata.Am salvat-o!
Tatar Nicu (Chef de cuisine) , 15 noiembrie 2009
Cum se mananca?
lumi (Chef de cuisine) , 15 noiembrie 2009
Nu am mai auzit si nici mancat aceste bunatati culinare! Multumim ,Camelia ca ne incanti cu preparatele arabesti!