autor:

husni

» » Mancaruri cu carne

Maqlube(specific arab)

Autor: husni (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 25 mai 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: husni (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 25 mai 2010

Ingrediente
In limba araba,”maqlub”,inseamna intors(pe dos).Deci,mai pe-ntelese,ar fi “cu fundu-n sus”., Avem de-a face cu o mincare “cu fundu-n sus”., Mincarea asta se face f.,f.des,aici.E vorba de un amestec intre pui, si vinete(se poate si cu alte legume:conopida,bob verde……..), Mincarea asta e simpla si rapida,dar pt.ca in Romania nu se face,voi scrie cu “lux de amanunte”,, sa fiu inteleasa., Ingrediente:, -1 pui mare(fiert cu 1 ceapa, lingurita de sare, boabe de piper, boabe de ienibahar,citeva boabe de cardamom,citeva cuisoare,2 frunze de dafin), -1,5 -2 kg de vinete, -3-4 rosii, -2-3 morcovi, -sare, -4 pahare de orez (normal,nu basmati…..), -3 linguri de ulei de masline, -condimente pudra,pt.orez:1 lingurita de curry,1/2 lingurita de piper,1/4 lingurita de ienibahar,1/4 lingurita de cardamom

Dificultate: Redusa Timp: 2h 30 min

19 voturi

Mod de preparare

Puiul,curat,se fierbe,cu ceapa si condimentele amintite.
Vinetele se spala,se curate,apoi se taie felii,pe lung,cu grosimea de 1,5-2 cm.Dupa aceea le presaram cu sare si le lasam cca 20 minute.Apoi,se spala,se stotc,usor si se coc,asa:
se unge o tava cu ulei(nu de masline),se aranjeaza bucatile de vinete in ea,peste ulei;bucatile de vinata se ung si deasupra cu putin ulei.Se dau la cuptorul incins,la foc mediu,cca 25-30 minute.Pe urma se intorc si se mai lasa cca 10-15 minute in cuptor.
Vinetele,de obicei,se prajesc,dar coapte,e mai sanatos; nu sint f.grase.
Morcovii se curata(spalati),apoi,se taie rondele;se prajesc,se pun pe un servet absorbant.
Rosiile,spalate,se taie rondele(cu grosime de cca 1 cm),apoi,se prajesc f. putin.Nu se curata de coaja.
Eu,pun rosii,pe fundul cratitei “rice cooker”,sa nu se arda mincarea.In craita normal,nu e nevoie de rosii.
Orezul se spala si se lasa la inmuiat cca 30 minute,in apa calduta.Dupa aceea,orezul se scurge si se lasa putin intr-o strecuratoare(cca 15 minute).Apoi,orezul se pune intr-un bol si se amesteca cu morcovii prajiti,condimentele pudra(piper,ienibahar,curry,cardamom)sis are;pt. 2 pahare de orez,se pune 1 lingurita de sare.Nu uitati ca am pus 1 lingurita de sare ,cind am fiert puiul si supa de pui o vom folosi.Deci,punem,peste orez,doar 1 lingurita de sare.
Asamblare:in cratita de gen “rice cooker”,se pun rosiile prajite;le saram,putin.
Peste rosii,se pun bucatile de pui(cu pielita in jos);le piperam si saram putin.
Peste pui,aranjam vinetele;apoi,se pune orezul(amestecat cu condimente,sare,morcovi).
Peste toate astea,se pune supa de pui(strecurata);trebuie sa fie deasupra orezului,cam 1,5 cm.
Daca supa de pui nu e suficienta,punem apa.
Daca gatim in rice cooker,lasam cratita,sa-si faca treaba(cca30 minute);nu amestecam.Cind cratita face “click”,inseamna ca si-a terminat treaba.
Acum,intr-o tigaie,se infierbinta cca 3 linguri de ulei de masline,apoi se pune peste “maqlube”;amestecam putin si usor,doar orezul cu uleiul.
Apoi acoperim cratita si o lasam cel putin 20 minute.
Daca se face mincarea pe aragaz,cind orezul e facut(cam tot 30 minute),se pune uleiul fierbinte(cele 3 linguri).Nici pe foc,nu se amesteca;eventual,amestecam la fiecare 15 minute,doar orezul.Si in cazul acesta,dupa ce se stinge focul,mincarea se acopera si se lasa cca 20 minute.
In ambele cazuri,mincarea se rastoarna(de aici si numele) pe un platou,se serveste imediat cu salate sau iaurt.
In momentul in care se ratoarna,trebuie sa fie ca un tort,sa se vada straturile(pui,vinete,orez).
E o mincare f. buna.Nu e ceva dificil,dar am scris mult,sa fiu inteleasa.
Daca ti-a placut reteta noastra "Maqlube(specific arab)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Maqlube a la Husny

Maqlube a la Husny

Puiul se curata, se spala si se transeaza apoi il punem la fiert cu ceapa curatata , sare, boabele

13 voturi    21 comentarii
2h 20 min
Mancaruri cu carne
Maqlube-mancare arabeasca cu orez si legume

Maqlube-mancare arabeasca cu orez si legume

Aceasta este o mancare traditionala, specifica Iordaniei si Palestinei, dar in ultimul timp o gasim

25 voturi    2 comentarii
2h 45 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 30 %
299.99 lei
209.99 lei

Panini Maker Large

- 49 %
389.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine):

    Asa cum am promis am preparat aceasta reteta cu conopida. Bineinteles ca nu am putut respecta reteta intr-u totul... Legumele nu le-am prajit ci le-am fiert , nu am pus foaie de dafin ca nu ne place dar am pus cumin verde. In rest...minunata ! Multumesc frumos pentru reteta si...mai astept si altele sa le testez !

  • 25 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Trifan Florina , 21 noiembrie 2014

    E FFF BUNA MANCARE

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Camelia am facut-o cu conopida si a iesit delicioasa !Multumesc frumos pentru retetele tale minunate !

  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 26 mai 2010

    O reteta tare interesanta si bine explicata. Te felicit!!! Asteptam mai multe retete!!!!

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 26 mai 2010

      Arata de mama,mama,........foarte bine explicat,felicitari!*****

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 26 mai 2010

      Arata foarte, foarte frumos. Imi vine din poza un miros de ceva tare, tare bun. Ar trebui sa scoti o carte de bucate cu preparate cu specific arab si sa o publici in Romania. Cred ca ai avea succes cu ea.

    • marta gabriela abdelhafiz

      marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 26 mai 2010

      e o mincare foarte buna ;Eu o fac putin deosebit,am invatat de la cumnata mea din Bahrain,fara rosii si morcov ;dar tot buna e . A,si se mai pun nuci ,adica sinober(seminte de pin)si migdale Acum trebuie sa fac si reteta ta .

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Arata foarte bine, felicitari! Imi place si oala, sa o stapanesti cu drag si spor.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      O bunatate,felicitari Camelia,arata traznet.

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Vai ce zapacita sint.Comentariile voastre,m-au "orbit".Dar nu-i nimic;vedeti cratita de 2 ori( hahaha). Multumesc Eugen !

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Da,Sidy,e f buna cu conopida;sotului meu si fiului meu mare le place mai mult.Dar,eu,conopida o prajesc;in cazul asta,trebuie neaparat cu pui;in cazul vinetelor,are dreptate Mihaela se foloseste des carnea de miel,cu os. Carne de vita,n-am incercat,Mihaela,dar voi incerca. Asa arata maqlubea mea cu conopida;e facuta,in oala (dar nu de lut),in cuptor.Cred,Sidy,ca se face f.bine in oala de lut.

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Ma bucur ca va plac mincarurile arabesti;in general(cu unele exceptii),sint f.gustoase si simplu de gatit. Ieri,am pus poza de "ric cooker";nu stiu de ce n-a aparut;acum o pun,din nou.

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Excelenta prezentare !, propun premierea ta , de catre Comunitatea Tarilor Arabe, pentru propagarea in lume a culturii culinare arabe !!!!!!!!!!!! ( A fost o simpla gluma, dar daca , cineva autorizat, ar vedea efortul tau ----- ????????? , propunerea mea , nu ar fi o simpla gluma !? )

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Minunat draga Camelia,foarte explicit si frumos prezentat perparatul.

    • Fara foto

      mira (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Interesanta si gustoasa reteta. Eu folosesc vinetele fierte si scurse, la musaca, de exemplu.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Foarte frumos prezentata aceasta reteta.Felicitari draga Camelia.Ai votul meu.

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Foarte interesant...

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Nota maxima pentru modul de prezentare. Felicitari ! pentru reteta.

    • flory avram

      flory avram (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Foarte interesanta reteta si merita incercata,felicitari!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Foarte interesanta si gustoasa aceasta reteta...

    • Fara foto

      Sidy , 25 mai 2010

      Camy ai nota 10 * pentru explicatii ! Felicitari ! Iar de reteta ce sa spun...citeam si inghiteam, citeam si inghiteam...Super trebuie sa fie! Am sa o fac si eu cu conopida in loc de vinete( nu ne plac altfel vinetele, numai salata) si ma gandeam sa o fac in vas de lut in cuptor... Ce zici ??? Bravo si pentru reteta si pentru cum ne-ai descris-o si pentru aspect !

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Mie imi plac retetele oastre arabesti si cand vine timpul le si incerc. Felicitari pentru felul cum prezinti tu retetele! Foarte detaliate, doar sa le faci!

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Felicitari !

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Ai explicat foarte bine,aceastã retetã delicioasã!bucãtaria portughezã seamãna cu cea arabã,o "explozie"de arome.Felicitãri!!!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Delicioasa!***** Nu am gatit niciodata maqlubeh cu pui, dar m-ai tentat! Eu o gatesc cu carne de miel sau de vita in cratita de Tefal. Primul strat il pun de orez, apoi carnea si restul vegetalelor. O presar cu semite de pin si migdale prajite si o servim cu salata araba mixta.

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 25 mai 2010

      Am uitat sa va arat cratita mea "rice cooker".

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h 30 min

19 voturi

Ingrediente

  • In limba araba,”maqlub”,inseamna intors(pe dos).Deci,mai pe-ntelese,ar fi “cu fundu-n sus”.
  • Avem de-a face cu o mincare “cu fundu-n sus”.
  • Mincarea asta se face f.,f.des,aici.E vorba de un amestec intre pui, si vinete(se poate si cu alte legume:conopida,bob verde……..)
  • Mincarea asta e simpla si rapida,dar pt.ca in Romania nu se face,voi scrie cu “lux de amanunte”,
  • sa fiu inteleasa.
  • Ingrediente:
  • -1 pui mare(fiert cu 1 ceapa, lingurita de sare, boabe de piper, boabe de ienibahar,citeva boabe de cardamom,citeva cuisoare,2 frunze de dafin)
  • -1,5 -2 kg de vinete
  • -3-4 rosii
  • -2-3 morcovi
  • -sare
  • -4 pahare de orez (normal,nu basmati…..)
  • -3 linguri de ulei de masline
  • -condimente pudra,pt.orez:1 lingurita de curry,1/2 lingurita de piper,1/4 lingurita de ienibahar,1/4 lingurita de cardamom

Raporteaza reteta

Retete
de husni
Chec cu banane

Chec cu banane

Se freaca untul cu zaharul, f. bine;se adauga oul intreg,putina esenta vanilie(putina, ca sa predomine

2 voturi    1 comentariu
1h
Dulciuri diverse
Nopti libaneze(specific arab)

Nopti libaneze(specific arab)

Primele 6 se amesteca la rece, bine, fara sa aiba cocolosi, apoi se pun pe foc;se amesteca tot timpul

10 voturi    11 comentarii
1h
Budinci
SOS VINATORESC

SOS VINATORESC

Carnea se rumeneste usor intr-o cratita cu grasime (untura, ulei ).Dupa ce carnea s-a prajit putin

6 voturi    6 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

Sidy (Chef de cuisine)

Camelia am facut-o cu conopida si a iesit delicioasa !Multumesc frumos pentru retetele tale minunate !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Pulpe la cuptor cu usturoi Pulpe la cuptor cu usturoi

Pulpele spalate, uscate,condimentate cu sare, piper si amestecul de ierburi, se pun in tava sau in vas de yena, alaturi rosiile cubulete,

0 voturi    0 comentarii
1h
Fripturi
Stufat de vita Stufat de vita

Se taie carnea in cuburi mici (cca 2 cm) si se rumeneste in margarina si cca. 2 linguri de ulei de masline. Adaugam boiaua si chimionul,

0 voturi    0 comentarii
2h
Mancaruri cu carne
Piept de pui Chili Piper de Cayenne cu garnitura de quinoa