~~~~aluat~~~~
Laptele se incalzeste usor(sub 40°c)in jumatate din cantitate se dizolva jumatate din cantitatea de zahar si drojdia.
In intr-un recipient sau in masina de facut piine,se pun jumatate din cantitatea de faina si laptele cu zahar si drojdie, urmate de a doua jumatate de cant. de faina si restul ingredientelor de aluat.
Totul se framinta pina se obtine un aluat omogen,usor maleabil si nelipicios.
Aluatul obtinut se lasa la dospit ca 30 min.
Aluatul obtinut se intinde pe masa de lucru unsa cu ulei sau infainata, sub forma de dreptunghi cu o gr. de 2-3mm.
Suprafata dreptunghiului din aluat se unge cu un strat foarte subtire din suplimentul de ulei/unt/marg.
1/3 din aluat se impatura peste aluatul propriuzis si se acopera cu cealalta pate din aluat.
Astfel aluatul este de 3 ori suprapus si se reintinde inca odata intr-un dreptunghi cu o gr. de ca. 4mm.
deasupra se presara urmatoarea umplutura;
~~~~umplutura~~~~
Merele ca 1kg, se curata de coaja si se trec prin razatoare si se amesteca imediat cu zeama de lamiie si 50g zahar.Se amesteca totul bine si se scurg bine cu ajutorul unei site sau simplu intre pumni.Dupa ce merele s-au scurs se amesteca cu restul de zahar,scortisoara. smintina si parful de budinca de vanilie.Umplutura e presara peste 2/3 din suprafata aluatului , dupa care acesta se ruleaza incepind de la latura mai lata/lunga.Cu ajutorul unui fir de papiota, se taie felii din rola din aluat umpluta cu o gr. de ca 2,5-3cm si se aseaza pe 1 sau 2 tavi captusite cu hirte de copt.Un oul se amesteca /bate cu 2 ls lapte si se unge suprafata melcisorilor iar deasupra se presara din abundenta zahar tos.Se lasa la dospit ca 30 min, dupa care se coc la ca.180/200°C ca 20-25 min.Pina deasupra primesc gradul de culoare dorit.Dupa ce s-au scos din cuptor, se scot cu grija pe un gratar de bucataie, se pudreaza cu zahr pudra si se pot servii chiar calde, eventual cu ceva frisca sau sos de vanilie, linga o cafea...(din pacate mie mi-a lipsit frisca si sosul de vanilie).
Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietajRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii