autor:

doru simona

» » Aluaturi si Foietaje

Merdenele

Autor: doru simona (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 23 iulie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: doru simona (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 23 iulie 2010

Ingrediente
foietaj: 1 kg faina, 1 lingurita de sare, 1 lingura otet, 500-600 ml apa, 400 gr unt/ margarina., umplutura: 500 gr branza telemea, 4-5 linguri gris fiert cu putina sare., eu am folosit doar jumatate din cantitati si mi.au iesit cam 15 merdenele.

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

14 voturi

Mod de preparare

Din faina, sare, otet si apa se framanta un aluat elastic si nelipicios.

Apoi se pune pe masa de lucru unsa bine cu ulei si se framanta cu podul palmei cam 15 min.

Se imparte coca in bilute de aproximativ 65-70 de grame si se intinde cu facaletul fiecare biluta in patratre de aproximativ 15 cm. se unge din belsug cu margarina/unt fiecare patrat. margarina tb frecata mai intai ca sa devina ca o crema si usor de modelat.

Apoi fiecare patrat uns se impatureste mai intai in 3 pe una din laturi , apoi in patru pe latura lunga.

merdenelele rezultatae se infoliaza si se dau la frigider pt 1-2 ore.

Dupa trecerea timpului de odihna fiecare bucata se intinde pe masa de lucru unsa bine cu ulei in patrate de data asta de aproximativ 20-25 cm . se pune in mijloc umplutura si apoi se aduna colturile spre mijloc acoperind umplutura.

Se coc in cuptorul preincalzit.

Sunt mai bune ca cele de cumparat.

Eu sunt o mare fana a merdenelelor, asa ca voi repeta curand reteta.
Daca ti-a placut reteta noastra "Merdenele" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Merdenele cu branza

Merdenele cu branza

Aluatul de foietaj se scoate din frigider si se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Intre timp

51 voturi    28 comentarii
30 min
Aluaturi si Foietaje
Crescente cu sunca

Crescente cu sunca

Se dizolva drojdia in apa calda.Se taie sunca si ardeiul in cubulete. Se cerne faina intr-un castron,

5 voturi    2 comentarii
3h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Cosmina Holobut , 17 noiembrie 2013

    :)

  • doru simona

    doru simona (Chef de cuisine) , 28 iulie 2010

    eu si acum le servesc cu lapte batut, imi place combinatia

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 27 iulie 2010

    grozave!!!!!!!!!!!!! mi-am amintit de anii studentiei cind erau un deliciu pentru noi mincate cu lapte batut felicitari

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 26 iulie 2010

      O bunatate!

    • doru simona

      doru simona (Chef de cuisine) , 26 iulie 2010

      si mie imi plac merdenelele de mica , si acum daca am descoperit ca le pot face in casa , le fac des, sunt cu mult mai sanatoase si mai bune ca cele de cumparat, nu sunt pline de grasime... sunt delicioase

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 25 iulie 2010

      De mica imi plac merdenelele. Cand eram la scoala generala si terminam orele treceam pe la mama pe la servici si luam bani ca sa mananc merdenele cu iaurt. Asa faceam zi de zi.

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 23 iulie 2010

      Orice e facut in casa este mult mai bun si sanatos.Mie imi place la ele sa folosesc aluat subtire nu foitaj.Ca altfel sunt un fel de pateuri.Dar oricum,sunt tare bune

    • mia

      mia (Chef de cuisine) , 23 iulie 2010

      Foarte bune merdenelele!!!!!!salvat*****

    • cristina a

      cristina a (Chef de cuisine) , 23 iulie 2010

      Foarte buna reteta. Imi plac merdenelele, dar cele cumparate nu sunt foarte sanatoase. Voi incerca reteta asta!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

30 min

14 voturi

Ingrediente

  • foietaj: 1 kg faina
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura otet
  • 500-600 ml apa
  • 400 gr unt/ margarina.
  • umplutura: 500 gr branza telemea
  • 4-5 linguri gris fiert cu putina sare.
  • eu am folosit doar jumatate din cantitati si mi.au iesit cam 15 merdenele.

Raporteaza reteta

Retete
de doru simona
Tort Tiramisu

Tort Tiramisu

Mai intai preparam cafeaua din 4 cescute de apa cu 4 masuri de cafea. Apoi o punem la racit. Frisca

12 voturi    7 comentarii
2h
Torturi
Prajitura cu visine si frisca

Prajitura cu visine si frisca

Blat: Albusurile se bat cu cele 3 linguri de apa fierbinte, pana devin spuma , se adauga treptat

9 voturi    4 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Salata de vinete

Salata de vinete

Vinetel se coc in cuptor, ca sa se faca mai putin fum si mai putina mizerie. Dupa coacere se lasa

7 voturi    5 comentarii
1h
Aperitive

doru simona (Chef de cuisine)

eu si acum le servesc cu lapte batut, imi place combinatia

Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine cu orez Paine cu orez

Fierbeți orezul si lăsați sa se răcească, il puneți in strecurătoare si lăsați sa se scurgă, apoi puneți in blender si il

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Cozonac cu mac