autor:

Mihaela11

» » Retete de post

Micul dejun arab-2.“Fool”- Pasta de bob de gradina( Fava bean)-de post

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 19 martie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 19 martie 2011

Ingrediente
Avem nevoie de:, -2 cani de boabe uscate de bob, -2-3 catei de usturoi( sau chiar mai mult usturoi dupa gust), -sucul de la ½ lamaie( sau dupa gust), -sare dupa gust, -ulei de masline, -1/2 lingurita de chimin( optional), -patrunjel verde(optional), - 2 linguri pasta de susan(optional), -o rosie(optional), -muraturi pentru decor: castraveciori,ridichi albe

Dificultate: Redusa Timp: 2h

11 voturi

Mod de preparare

Boabele uscate se curata de impuritati si se spala bine cu apa.
Se lasa la inmuiat in apa rece de seara pana dimineata.
Se pun la fiert in apa pana boabele s-au inmuiat( cca 1ora si jumatate-2 ore).
Se strecoara boabele, pastrand putin din apa in care au fiert.
Usturoiul se taie marunt si se zdrobeste intr-un mojar cu putina sare ; se adauga pe rand boabele fierte si se zdrobesc .
Se pastreaza cateva boabe intregi pentru decor.
Se adauga sucul de lamaie si se potriveste de sare.
Daca ni se pare prea consistenta pasta se mai adauga putin din apa in care au fiert boabele.
Se pune pasta intr-o farfurie, se decoreaza dupa gust cu boabele pastrate intregi, ridichi albe murate, castraveciori murati, frunza de patrunjel si se toarna foarte “generous” ulei de masline virgin.
Se consuma in mod specific dintr-o farfurie comuna cu lipie araba.
In functie de regiune se mai poate adauga la aceasta pasta chimin, pasta de susan, rosie taiata foarte marunt.
Pofta buna!

“Fool”( sau “foul”) este considerata mancarea nationala a Egiptului; se consuma la micul dejun sau cina.
De asemenea se prepara in toate tarile arabe, cu unele variatii ale ingredientelor de baza.
Ingredientul de baza este bobul( Vicia faba,Fava bean) si este o fasole lata, caracteristica Nordului Africii si Asiei de Sud-Est.Azi se cultiva pe multe alte zone de pe glob.
In limba araba este cunoscuta sub numele de “fool” sau “foul”( se pronunta” ful”) .
Se consuma atat sub forma de pasta , dar si la prepararea altui fel de mancare specific arab:”falafel”.
Mancarea cunoscuta sub numele de “fool medames” este o alta varianta care se mananca in mod caracteristic la micul dejun cu ceapa.

Favism este o anemie hemolitica ereditara care este inrautatita de consumul acestui fel de fasole lata.
Se recomanda bolnavilor evitarea consumului acestui aliment.
Daca ti-a placut reteta noastra "Micul dejun arab-2.“Fool”- Pasta de bob de gradina( Fava bean)-de post" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Cozonac cu fanta de post

Cozonac cu fanta de post

Aluatul: Punem sucul intr-un ibric pe foc pana devine caldut. Drojdia o frecam cu o lingura de

7 voturi    17 comentarii
2h
Retete de post
Guacamole în stil mexican

Guacamole în stil mexican

Puteţi să puneţi totul în mixer sau să le tăiaţi cu mâna cât de fin doriţi. Avocado îl

9 voturi    3 comentarii
20 min
Retete de post
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 37 %
299.99 lei
189.99 lei

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Mihaela Pitea , 06 martie 2015

    Fool cu naut? Hummus se face cu naut.O zi buna

  • Fara foto

    Ionela Farhat , 05 martie 2015

    cu naut este cea mai buna

  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine) , 06 iunie 2012

    O mancare foarte gustoasa (am mancat asa ceva in Liban... mmmmmm) si ca de obicei o prezentare de nota zece! Felicitari :-)

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 23 martie 2011

      Delicioasã!!! ador mâncãrurile cu "favas", obisnuiesc sã prepar tocãnitã...apropo de ridichiile murate, trebuie sã venim in Iordania :)

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 22 martie 2011

      Imi plac foarte mult mancarurile cu "Fava" pentru-ca sunt foarte gustoase si satioase. Reteta ta merita 5 stele, felicitari!

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 21 martie 2011

      Un deliciu.Felicitari pentru prezentare.

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 20 martie 2011

      Draga mea, pune şi reţeta de ridichi murate, ştii ca pe aici nu se face aşa delicatesă!

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 20 martie 2011

      ce mic dejun bogat....yami yami:)

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h

11 voturi

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • -2 cani de boabe uscate de bob
  • -2-3 catei de usturoi( sau chiar mai mult usturoi dupa gust)
  • -sucul de la ½ lamaie( sau dupa gust)
  • -sare dupa gust
  • -ulei de masline
  • -1/2 lingurita de chimin( optional)
  • -patrunjel verde(optional)
  • - 2 linguri pasta de susan(optional)
  • -o rosie(optional)
  • -muraturi pentru decor: castraveciori,ridichi albe

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Lucia (Chef de cuisine)

O mancare foarte gustoasa (am mancat asa ceva in Liban... mmmmmm) si ca de obicei o prezentare de nota zece! Felicitari :-)

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de post

Placinta cu mere si aluat de casa Placinta cu mere si aluat de casa

O reteta de post de placinta cu mere si aluat fraged Se spală merele, se decojesc sau nu, în funcţie de preferinţe. Se dau

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Mancare de legume la Crock Pot Mancare de legume la Crock Pot

Curatam si spalam legumele. Cartofii ii taiem cubulete, morcovii rondele, dovlecelul, ceapa, usturoiul si ardeii ii taiem marunt. Adaugam

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Aperitive cu carne
Tocanita de cartofi cu mazare
Black Friday Oster Romania
Black Friday Oster Romania