autor:

Fara foto

» » Dulciuri diverse

MUCENICI DOBROGENI

Autor: antoanela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 25 mai 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: antoanela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 25 mai 2008

Ingrediente
pentru aluat:, 250 grame faina, 100-120 ml apa caldutza, sare (un praf de sare), pentru zeama:, apa, sare (un varf de lingurita), coaja de la o lamaie (rasa), zahar (dupa gust)

Dificultate: Redusa Timp: 1h

6 voturi

Mod de preparare

In seara de 8 martie, se face aluatul din care se modeleaza mucenicii. Se fac snururi lungi si subtiri din coca , apoi se fac cerculete mici si apoi opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa pe care a fost presarata faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina.
In dimineatza de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o zeama preparata prin fierberea apei cu sare (un varf de lingurita), zahar, coaja rasa de la o lamaie. Se gusta din zeama pentru a se decide cat zahar se adauga. Zeama trebuie sa fie dulce.
Se pun la fiert aproximativ 2l de apa cu un varf de lingurita de sare . E important sa punem la fiert apa cu sarea. Dupa ce apa incepe sa fiarba, se adauga mucenicii. Eventual se ia spuma care se formeaza inevitabil de la faina ramasa pe unii dintre mucenici. Dupa ce luam bine spuma, radem coaja de la o lamaie si abia dupa ce mucenicii incep sa fiarba adaugam zaharul.
Mucenicii sunt fierti atunci cand se ridica la suprafata.
Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara si cu un pahar de vin rosu.
Exista varianta ca se se fiarba si miezul de nuca si scortisoara, insa, zeama rezultata are un aspect mai putin estetic (devine maronie sau chiar mai inchisa la culoare).
Recomand ca nuca si scortisoara sa fie adaugate in farfurie, inainte de consumare.
Daca ti-a placut reteta noastra "MUCENICI DOBROGENI" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Mucenici dobrogeni de post  fierti cu zeama si multa nuca

Mucenici dobrogeni de post fierti cu zeama si multa nuca

La 250 g mucenici se pun cam 2,5l apa la fiert. Se da apa in clocot cu zahar sau miere dupa gust,

74 voturi    17 comentarii
25 min
Retete de post
Biscuiti fragezi cu ciocolata si nuci

Biscuiti fragezi cu ciocolata si nuci

1.Margarina topita si racita ,se mixeaza cu zaharul,ouale si ciocolata amaruie topita la bain marin,pana

0 voturi    0 comentarii
45 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • Rodica_Georgescu

    Rodica_Georgescu (Chef de cuisine) , 09 martie 2014

    Niko Stan: in ardeal , datorita influentei catolice nu se fac multe, ex: coliva, pomeni,macinici...

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 martie 2010

    Imi plac tare mult...

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 iunie 2009

    Arata f bine.Mucenicii imi plac la nebunie cand au multa nuca si multa scortisoara...

    • Niko Stan

      Niko Stan (Chef de cuisine) , 19 iunie 2009

      Din cate stiu ,nu se face in Ardeal ...

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 18 iunie 2009

      Helpppppppppppp de unde corectam comentariile daca facem greseli la scris?

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 18 iunie 2009

      Trebuie sa fue tare gustosi, in Ardeal nu am auzit sa se faca aceasta reteta.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

6 voturi

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • 250 grame faina
  • 100-120 ml apa caldutza
  • sare (un praf de sare)
  • pentru zeama:
  • apa
  • sare (un varf de lingurita)
  • coaja de la o lamaie (rasa)
  • zahar (dupa gust)

Raporteaza reteta

Rodica_Georgescu (Chef de cuisine)

Niko Stan: in ardeal , datorita influentei catolice nu se fac multe, ex: coliva, pomeni,macinici...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Tarta Rapsodia Tarta Rapsodia

Lasi aluatul la dezghetat la temperatura camerei. Întinzi aluatul într-o formă de tartă unsă cu unt, o dai la cuptor

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura cu branza si stafide Prajitura cu branza si stafide

Intr-un castron mai mare, se amesteca branza rasa impreuna cu zaharul, zaharul pudra vanilat si galbenusurile. Se adauga albusurile

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura cu mere 2