Ingrediente
pentru aluat:, 250 grame faina, 100-120 ml apa caldutza, sare (un praf de sare), pentru zeama:, apa, sare (un varf de lingurita), coaja de la o lamaie (rasa), zahar (dupa gust)
Dificultate: Redusa | Timp: 1h
6 voturi
Mod de preparare
In dimineatza de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o zeama preparata prin fierberea apei cu sare (un varf de lingurita), zahar, coaja rasa de la o lamaie. Se gusta din zeama pentru a se decide cat zahar se adauga. Zeama trebuie sa fie dulce.
Se pun la fiert aproximativ 2l de apa cu un varf de lingurita de sare . E important sa punem la fiert apa cu sarea. Dupa ce apa incepe sa fiarba, se adauga mucenicii. Eventual se ia spuma care se formeaza inevitabil de la faina ramasa pe unii dintre mucenici. Dupa ce luam bine spuma, radem coaja de la o lamaie si abia dupa ce mucenicii incep sa fiarba adaugam zaharul.
Mucenicii sunt fierti atunci cand se ridica la suprafata.
Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara si cu un pahar de vin rosu.
Exista varianta ca se se fiarba si miezul de nuca si scortisoara, insa, zeama rezultata are un aspect mai putin estetic (devine maronie sau chiar mai inchisa la culoare).
Recomand ca nuca si scortisoara sa fie adaugate in farfurie, inainte de consumare.
Niko Stan (Chef de cuisine) , 19 iunie 2009
Din cate stiu ,nu se face in Ardeal ...
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 18 iunie 2009
Helpppppppppppp de unde corectam comentariile daca facem greseli la scris?
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 18 iunie 2009
Trebuie sa fue tare gustosi, in Ardeal nu am auzit sa se faca aceasta reteta.