autor:

Dulceata_de_trandafiri

» » Aluaturi si Foietaje

Mucenici moldovenesti

Autor: Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 08 martie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 08 martie 2011

Ingrediente
Aluat:, , 1. 600 gr faina, 2. 10 gr drojdie uscata, 3. 4 oua (la temperatura camerei!), 4. 150 gr zahar, 5. 125 gr unt topit, 6. 250 ml lapte, , Sirop si finisare:, , 1. 1.5 L apa, 2. 600 gr zahar, 3. coaja de la o portocala, 4. jumatate de sticluta de esenta de rom, 5. miere, 6. miez de nuca (aproz 100 gr)

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

21 voturi

Mod de preparare

Mi-au placut dintotdeauna mucenicii moldovenesti si-am strambat din nas, tot din timpuri de demult, la cei ce se obisnuiesc a se pregati in Dobrogea, cei in zeama. E tare adevarata vorba "cine n-are batrani sa-si cumpere". De cand bunicii mei nu mai sunt, am mancat mucenici moldovenesti "de capatat". Si cu cata nerabdare ii asteptam! Apoi am mai crescut nitel si, asa cum m-am temut (de pomana in final!) sa fac cozonaci, la fel gandeam si despre mucenici, socotind ca numai cateva maini de gospodine alese sunt in stare sa-i prepare. Ei bine, aseara chiuiam de bucurie caci, minune mare, mucenicii au fost un succes! Nu-ti voi vorbi de datina si semnificatii, le poti gasi prin carti ori pe internet, insa-i bine de stiut ca mucenicii se servesc pe 9 martie, eu i-am pregatit mai din vreme ca sa ti-i pot arata. Tinand cont ca e prima data cand ii fac, dupa reteta unei vecine, astept orice pont, sugestie, tips & tricks !


Aluatul este foarte asemanator cu cel de cozonac, desi nu m-am folosit de aceeasi reteta. Iar de frica ca nu-mi vor iesi, am injumatatit cantitatile, astfel ca mi-au iesit 12 mucenici mari, pufosi si grasuni, un pic mai mari de-o palma.

Untul il topesti la bain-marie, ouale le scoti macar cu jumatate de ora inainte din frigider si apoi le bati ca pentru omleta, laptele il incalzesti. Iar aici intervine partea distractiva, pentru ca am trisat , folosind masina de facut paine. Am pus mai intai ingredientele lichide, apoi cele solide, adica : lapte, unt, oua, zahar, faina, drojdie (drojdia nu trebuie sa intre in contact direct decat cu faina).

Am dat drumul pe programul de aluat, un program clasic cred eu, pentru orice masina de facut paine. Cuprinde toate fazele: framantare, odihna, crestere. Aluatul s-a umflat mult de tot, era cat pe ce sa dea pe afara din masina, astfel ca din 1h20 cat era programul, am oprit masina cu 5 min mai devreme. Cand am scos cuva s-a desumflat destul de mult si a ramas un aluat destul de lichid. Dar nu te panica! Daca mi-au iesit mie, esti si tu pe drumul cel bun :) . Rastorni aluatul asta moale pe blatul tapetat cu faina si mai adaugi putin cate puuuutin faina in ploaie, cat sa devina modelabil, sa nu se mai lipeasca. Cred ca am mai adaugat 100 gr dar nu bag mana in foc, nu am masurat, doar am pus pana a capatat o textura supla, moale dar nelipicioasa.

Apoi am facut 8-urile si le-am asezat cate 6 in 2 tavi tapetate cu hartie de copt. Tavile le-am acoperit cu prosoape de bucatarie si le-am lasat la cald inca vreo 20 min. Intr-un pahar cu putina apa am dizolvat 2 linguri de zahar si cu o pensula de silicon am uns toti mucenicii. Se pun la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de min, pe un rand un pic mai sus de mijloc, pana se rumenesc.

Intre timp, prepari siropul. Cantitatile date mai sus, sunt cele folosite de mine dar dupa gustul fiecaruia se pot modifica. Poti pune esenta de vanilie in loc de rom, poti pune mai mult rom, mai multa coaja de portocala si alte astfel de combinatii.

Pui apa cu zaharul sa fiarba si amesteci din cand in cand. Spre final pui si romul, ca sa nu se evapore tot in timpul fierberii. Stingi focul sau il lasi foarte mic. Dupa ce ai scos mucenicii din cuptor, ii lasi 2-3 min si apoi ajutandu-te de o spumiera, ii cufunzi pe rand in sirop, rasucindu-i de pe o parte pe alta, pret de cateva secunde (numara in gand pana la 10), apoi ii pui la loc in tava. Tot cu o pensula ii ungi cu miere si apoi presari nuca macinata. Toata "tevatura" dureaza cam 2h30 (aici am inclus si timpul masinii de facut paine si timpul coacerii a doua tavi, fiecare pe rand).

Ii asezi pe un platou si te bucuri de ei !
Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Mucenici moldovenesti, de post

Mucenici moldovenesti, de post

1. Punem faina intr-un vas incapator. Facem o gaura in mijloc, punem drojdia impreuna cu 2 lgt zahar

3 voturi    0 comentarii
2h
Retete de post
mucenici moldovenesti

mucenici moldovenesti

La masina de paine, puneti ingredientele in cuva, in urmatoarea ordine: lapte, apa, unt (pe care

4 voturi    7 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    violeta ilie (Chef de cuisine):

    Nu am facut-o inca. Mi-e frica sa ma apuc .Dar vorba ta :daca tie ti-au iesit eu ce cusur oi avea .Incep sa montez masina de copt. Sa-mi tii pumnii.

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Eu Sunt Dulcineia , 04 martie 2015

    Mucenicii nu se fac cu oua, unt si lapte, daca se mananca in post. Cred ca stiti cu totii ca pe 9 Martie sunt Mucenici, asa ca eu zic ca ar trebui sa ii facem de post. Post usor!

  • Fara foto

    Teo Steluta , 04 martie 2015

    Mai sunt cateva zile si o sa-i facem...

  • Dulceata_de_trandafiri

    Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine) , 29 martie 2011

    Fragolina, cu multa placere daca ti-a fost de folos! Ce ma bucur ca ti-au iesit asa de buni! Calzi ii mananca fiecare pe propria raspundere :P caci coca cat e calda poate da dureri de burta. E drept, ispita-i mare cand sunt aburinzi, proaspat iesiti din cuptor :) Multumesc ca ai revenit cu o parere! Te mai astept si aici si pe blog cu impresii :)!

    • fragolina bianca

      fragolina bianca (Chef de cuisine) , 29 martie 2011

      inca nu ti-am multumit pt reteta de sfintisori!au iesit f buni ca imi venea sa ii mananc calzi!imi place mult prezentarea retetelor tale si fotografiile sunt f bune.bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Dulceata_de_trandafiri

      Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine) , 09 martie 2011

      Costy, imi pare rau, i-am preparat astfel fiindca la mine in familie nu se tine tot postul. Poate in weekend voi prepara si din cei de post si atunci voi reveni cu reteta Numai bine!

    • costy1969

      costy1969 (Chef de cuisine) , 08 martie 2011

      de post nu aveti,ca am intrat deja in postul pastelui.sunt foarte buni dar nu la momentul asta.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

21 voturi

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1. 600 gr faina
  • 2. 10 gr drojdie uscata
  • 3. 4 oua (la temperatura camerei!)
  • 4. 150 gr zahar
  • 5. 125 gr unt topit
  • 6. 250 ml lapte
  • Sirop si finisare:
  • 1. 1.5 L apa
  • 2. 600 gr zahar
  • 3. coaja de la o portocala
  • 4. jumatate de sticluta de esenta de rom
  • 5. miere
  • 6. miez de nuca (aproz 100 gr)

Raporteaza reteta

Retete
de Dulceata_de_trandafiri
Bagheta cu susan

Bagheta cu susan

Cui nu-i rascoleste amintiri mirosul de paine calda?...De ceva vreme tot zic si nu apuc sa ma tin

1 vot    4 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
"Kiss & Tell" - crema de ciocolata

"Kiss & Tell" - crema de ciocolata

Fiindca abia ce am intrat in mult asteptata - de unii - si hulita - de altii - luna a indragostitilor,

2 voturi    4 comentarii
15 min
Dulciuri diverse
Salata de cruditati

Salata de cruditati

Merele se curata de coaja si se dau pe razatoare. Morcovii si telina se curata si se taie cu mixerul

2 voturi    4 comentarii
15 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine)

Fragolina, cu multa placere daca ti-a fost de folos! Ce ma bucur ca ti-au iesit asa de buni! Calzi ii mananca fiecare pe propria raspundere :P caci coca cat e calda poate da dureri de burta. E drept, ispita-i mare cand sunt aburinzi, proaspat iesiti din cuptor :) Multumesc ca ai revenit cu o parere! Te mai astept si aici si pe blog cu impresii :)!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Piine impletita