autor:

Daniela

» » Aluaturi si Foietaje

Mucenici (sfintisori) moldovenesti

Autor: Daniela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 08 martie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Daniela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 08 martie 2010

Ingrediente
1 kg faina alba superioara, 60 g drojdie, 200 g zahar, 330 ml lapte dulce, 160 ml lapte batut, esenta de rom, vanilie, coaja de lamiie si portocala, 200 g unt, 50 ml ulei, 8 galbenusuri, 1 praf de sare, miere de albine si nuca prajita si macinata

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

23 voturi

Mod de preparare

Se oparesc 100 g de faina cu 200 ml. lapte fierbinte iar dupa ce se raceste se adauga drojdia frecata cu putin zahar si se lasa la crescut pina isi dubleaza volumul,
Intr-un castronas se amesteca galbenusurile, zaharul, aromele, laptele, untul topit dar rece se adauga si maiaua crescuta (faina oparita) si se amesteca cu faina.
Se framinta bine,la sfirsit se pune uleiul si aluatul se impatura, nu se mai framinta, pina se absoarbe tot uleiul, se lasa la crescut 1 ora la cald dupa care se fac mucenicii, se pun in tava, se ung cu ou si se lasa la crescut pe aragaz cam 30 de minute.
Se coc la foc potrivit 40 de minute si dupa ce au fost scosi si sint inca fierbinti se ung cu miere de albine si si se presara cu nuca macinata
Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici (sfintisori) moldovenesti" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Sfintisori (mucenici) moldovenesti, editia  2011

Sfintisori (mucenici) moldovenesti, editia 2011

Pentru ca miine e sarbatoarea Sf. 40 de Mc. din Sevastia, ca in fiecare an, de 8 martie fac sfintisori

14 voturi    13 comentarii
3h
Aluaturi si Foietaje
Mucenici moldovenesti - Sfintisori

Mucenici moldovenesti - Sfintisori

Punem apa la incalzit ,cat sa nu ne ardä cand incercam cu degetul mic.In apa dizolvam zaharul .Drojdia

27 voturi    7 comentarii
2h 30 min
Retete de post

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    miky (Bucatar sef):

    forte,foarte buni.am renuntat la lapte batut dar au iesit la fel de buni si de pufosi!felicitari pentru reteta!!

  • 17 comentarii
  • Fara foto

  • Daniela

    Daniela (Chef de cuisine) , 05 martie 2013

    Octavian,ma bucur de reusita ta, felicitari (desi e tare intarziat comentariul !

  • Fara foto

    OCTAVIAN (Chef de cuisine) , 08 martie 2011

    Cum am dat de reteta, m-am si conformat... Am facut cu jumatate din cantitati. Cred ca am scapat ceva lapte in plus, mi-a iesit un aluat subtirel, a trebuit sa mai presar faina si in loc de framintat, l-am luat la palme (am vazut eu cindva o batrina care asa facea aluatul de cozonac). Tot cam moale mi-a ramas, a fost un chin sa fac forma de 8, ca se rupea coca. Dar a crescut ca Fat-Frumos, o minunatie. Cu asta s-a dus de tot forma de 8... Cind au inceput sa se rumeneasca i-am uns cu sirop (apa, zahar, miere) si i-am mai lasat la cuptor pina s-au rumenit bine. Au iesit atit de pufosi, ca a trebuit sa-i iau cu paleta din tava, ca sa nu se rupa. Si i-am inecat cite 2 minute in cratita cu sirop, i-am asezat din nou in tava si am presarat nuca. Restul siropului, tot acolo, dar l-au baut mucenicii... Super reteta!

  • Adina

    Adina (Chef de cuisine) , 22 martie 2010

    Bravo! Arata super! Adevarati mucenici moldovenesti!

    • Anastasia

      Anastasia (Chef de cuisine) , 13 martie 2010

      draga Daniela, mucenicii tai sant de nota zece cu aplauze i-mi place foarte mult cum arata !!!!!!!!!!!!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 10 martie 2010

      Apai Daniela draga, ai facut niste mucenici fare faini, jos palaria, imi plac, am salvat reteta, precis o fac. Felicitari!

    • Fara foto

      Daniela , 10 martie 2010

      Panseluta, chestia cu impaturitul e tare simpla : pui uleiul peste aluat, el se va scurge si dedesubt si apoi impaturesti aluatul(nu il mai framinti) si il bati cu dosul palmei, pina se incorporeaza tot uleiul astfel aluatul capata aer si va creste foarte frumos

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 10 martie 2010

      Când am scris primul comentariu nu aveai poza la avatar, dar eram convinsă că este reţeta ta. Bine ai venit în lumea reţetelor gustoase! Mai aştept şi alte reţete bune de la tine!

    • panseluta

      panseluta (Chef de cuisine) , 10 martie 2010

      grozav arata ! chestia cu uleiul si impaturitul nu mi-e prea clara.vrei sa detaliezi putin ?ungi aluatul cu ulei si-l impaturesti? cred ca astia sun adevarati mucenici moldovenesti

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 09 martie 2010

      Daniela,jos palaria.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 09 martie 2010

      Sa-i mananci din ochi!***** Si ce aromati i-ai facut!Felicitari.

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 09 martie 2010

      Mi-a placut mult,reteta,Daniela. Am vazut ,mucenicii,facuti de Anena;si acum,din intimplare,am dat peste reteta.Cam asa fac cozonac. Am salvat-o si te-am votat ! Imi place cum i-ai impletit.Felicitari !

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 09 martie 2010

      Mari,sanatosi si foarte gustosi. Asa spune poza si reteta.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 martie 2010

      Sunt o bunatate...

    • Fara foto

      Daniela , 09 martie 2010

      Fetelor, multumesc frumos de aprecieri (mai ales ca ii fac pentru sufletul meu de moldoveanca ce traieste de aproape 30 de ani in Ardeal iar ardelencele (cel putin cele pe care le stiu eu) nu fac mucenici. Mariana eu ii fac din aluat de cozonac, nu de post, asa i-am facut dintotdeauna .

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 09 martie 2010

      Sunt superbi! Dar tu nu-i faci de post?

    • mihaela cecilia

      mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 09 martie 2010

      Minunati! Arata foarte bine si sunt si foarte buni!

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 09 martie 2010

      arata tare bine!felicitari!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

23 voturi

Ingrediente

  • 1 kg faina alba superioara
  • 60 g drojdie
  • 200 g zahar
  • 330 ml lapte dulce
  • 160 ml lapte batut
  • esenta de rom
  • vanilie
  • coaja de lamiie si portocala
  • 200 g unt
  • 50 ml ulei
  • 8 galbenusuri
  • 1 praf de sare
  • miere de albine si nuca prajita si macinata

Raporteaza reteta

Retete
de Daniela
Fasole frecata, cu pirgalas si  slanina  prajita

Fasole frecata, cu pirgalas si slanina prajita

Fasolea se spala si se pune la inmuiat in apa calduta pentru 24 de ore (trebuie sa fie bine infoiata). Se

11 voturi    13 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Papricas din carne de gaina si ciuperci

Papricas din carne de gaina si ciuperci

Se caleste ceapa pina staluceste putin, se adauga carnea si se caleste si ea pina se coaguleaza

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Bors de  gaina

Bors de gaina

Carnea se portioneaza si se pune in oala cu apa rece (carnea trebuie sa fie acoperita cu apa rece

5 voturi    6 comentarii
1h 10 min
Borsuri si Ciorbe

Daniela (Chef de cuisine)

Octavian,ma bucur de reusita ta, felicitari (desi e tare intarziat comentariul !

Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine cu orez Paine cu orez

Fierbeți orezul si lăsați sa se răcească, il puneți in strecurătoare si lăsați sa se scurgă, apoi puneți in blender si il

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Floricica cu susan