autor:

Daniela

» » Conserve si muraturi

Muraturi asortate , in saramura

Autor: Daniela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 02 octombrie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Daniela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 02 octombrie 2013

Ingrediente
ardei kapia, telina, morcov, gogonele, castraveti, conopida, usturoi, hrean, varza alba, varza rosie, frunze de marar,visin,telina, o creanga zdravana de cimbru, foi de dafin, boabe de mustar,piper boabe, sare grunjoasa(folositi sare de calitate,alba ca neaua,din aceea greceasca,de la supermarket).

Dificultate: Redusa Timp: 45 min

38 voturi

Mod de preparare

Conopida alba si frumoasa de desface in buchetele, morcovul frumos si proaspat se taie in rondele,varza de toamna, alba si rosie, se taie in 4 , hreanul curatat se despica in 2 sau in 4, depinde de cat de mare este radacina ,telina se curata si se taie in felii groase , pepenii rosii numai buni de pus in butoi, cam de 1 kg fiecare se spala bine , ardeii kapia se curata si se taie in 2, castravetii , nu foarte mici,se spala bine iar cateii de usturoi se curata si se taie in 2 . Apoi, se face muratoarea propriu zisa :la 1 l de apa,, se pun 25 de grame sare neiodata grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, frunze de telina, frunze de visin, marar si cimbru uscat - pentru un butoi de 80 de litri, am facut 40 de litri de zeama - toate acestea se pun la foc, din momentul in care fierb se lasa sa clocoteasca 5 minute , apoi se lasa sa se domoleasca 5 minute si apoi se rastoarna peste toate legumele cladite in butoi. La sfirsit se pun si boabe de mustar .Se tine butoiul in bucatarie timp de 10 zile, la cald, ca sa inceapa fermentarea. Daca se da imediat la rece, gogonelele nu vor mai fi bune , dulci si acidulate ci amarui, asa ca, musai 10 zile de lasat in bucatarie.
Rezultatul: muraturi exceptionale ca si gust, sanatoase iar moarea rivalizeaza in culoare si limpezime cu orice vin din soi autohton.
Daca ti-a placut reteta noastra "Muraturi asortate , in saramura" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Muraturi asortate, conservate in saramura

Muraturi asortate, conservate in saramura

Conopida se desparte in bucatele, se spala si se tine 30 min. in apa cu sare pentru a elimina viermisorii

10 voturi    5 comentarii
45 min
Conserve si muraturi
Muraturi asortate

Muraturi asortate

Se pun 2l de apa la fiert peste care se adauga zahar+sare+otet+foi de dafin+boabe de piper+boabe

10 voturi    1 comentariu
30 min
Conserve si muraturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 17 comentarii
  • Fara foto

  • Daniela

    Daniela (Chef de cuisine) , 27 august 2015

    Marian Lungu, varianta cu otet este o alta reteta, nu toata lumea suporta otetul. Sotul meu nu mananca niciodata muraturi in otet. Aceasta este reteta clasica de saramura si, in pivnita, sta foarte bine de la un an la altul.

  • Fara foto

    Marian Lungu , 25 august 2015

    Exista si varianta cu otet, ca sa tina mai mult timp. In rest, arata super!

  • Daniela

    Daniela (Chef de cuisine) , 27 iulie 2015

    Andreea Muresan, pepenele rosu se pune numai intreg, ca sa pastreze suculenta .Nu am mai auzit de sarea asta, o sa caut si eu.

    • Daniela_Mocean

      Daniela_Mocean (Chef de cuisine) , 27 iulie 2015

      Viorica Ilut, citez din reteta : pepenii rosii numai buni de pus in butoi, cam de 1 kg fiecare se spala bine , ......

    • Fara foto

      Andreea Muresan , 27 iulie 2015

      Mai este si Sarea Baciului, o sare neiodata si fara anticonglomerant, foarte buna pentru muraturi, care se gaseste doar in farmacii sau in magazinele naturiste. Pepenele rosu se pune intreg?

    • Fara foto

      Viorica Ilut , 26 iulie 2015

      eu in poza vad si pepene rosu dar in reteta nu

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 16 septembrie 2014

      Cu conditia ca sa fie pura, nu amestecata cu cine stie ce ca sa traga la kilogram. Am patit-o cu aceasta sare, nu au stat muraturile nici o luna de zile dupa ce le-am pus. Sarea de mare , speciala pentru muraturi, este sigura.

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 16 septembrie 2014

      "Apoi, se face muratoarea propriu zisa :la 1 l de apa,, se pun 25 de grame sare neiodata grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, frunze de telina, frunze de visin, marar si cimbru uscat "- am citat din reteta. De vreo 5 ani incoace, pun cu sare de mare iodata natural, foarte, foarte buna si rezista muraturile mele si 2 ani, fara probleme.

    • Fara foto

      Mara Athanasioy , 16 septembrie 2014

      eu cred ca trebuie sa punem sare neiodata voi ce spuneti?

    • Fara foto

      Nadina Toia , 16 septembrie 2014

      sarea bruta, gema este gri..cea alba este superrafinata...

    • Fara foto

      Sarateanu Senia Sarateanu Senia , 16 septembrie 2014

      am sa icerc si eu in toamna asta .va multumesc

    • Fara foto

      Mariana Opincariu , 29 ianuarie 2014

      bine daniela

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 29 ianuarie 2014

      Cu conditia ca sa fie pura, nu amestecata cu cine stie ce ca sa traga la kilogram. Am patit-o cu aceasta sare, nu au stat muraturile nici o luna de zile dupa ce le-am pus. Sarea de mare , speciala pentru muraturi, este sigura.

    • Fara foto

      Mariana Opincariu , 28 ianuarie 2014

      TRE SA FIE CELE MAI GROZAVE MURATURI;O SA INCERC SI EU ; MULTUMESC

    • Ionela_Boatca

      Ionela_Boatca (Bucatar) , 17 octombrie 2013

      sunt bune ,bune !!!

    • Fara foto

      fane , 06 octombrie 2013

      valeu mananci si bei vin dupa ele!sunt delicioase

    • COSTEO

      COSTEO (Chef de cuisine) , 02 octombrie 2013

      Cele mai bune!!!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

45 min

38 voturi

Ingrediente

  • ardei kapia
  • telina
  • morcov
  • gogonele
  • castraveti
  • conopida
  • usturoi
  • hrean
  • varza alba
  • varza rosie
  • frunze de marar,visin,telina
  • o creanga zdravana de cimbru
  • foi de dafin
  • boabe de mustar,piper boabe
  • sare grunjoasa(folositi sare de calitate,alba ca neaua,din aceea greceasca,de la supermarket).

Raporteaza reteta

Retete
de Daniela
Mucenici (sfintisori) moldovenesti

Mucenici (sfintisori) moldovenesti

Se oparesc 100 g de faina cu 200 ml. lapte fierbinte iar dupa ce se raceste se adauga drojdia

23 voturi    17 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Fasole frecata, cu pirgalas si  slanina  prajita

Fasole frecata, cu pirgalas si slanina prajita

Fasolea se spala si se pune la inmuiat in apa calduta pentru 24 de ore (trebuie sa fie bine infoiata). Se

11 voturi    13 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Papricas din carne de gaina si ciuperci

Papricas din carne de gaina si ciuperci

Se caleste ceapa pina staluceste putin, se adauga carnea si se caleste si ea pina se coaguleaza

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

Daniela (Chef de cuisine)

Marian Lungu, varianta cu otet este o alta reteta, nu toata lumea suporta otetul. Sotul meu nu mananca niciodata muraturi in otet. Aceasta este reteta clasica de saramura si, in pivnita, sta foarte bine de la un an la altul.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Marmelada de nectarine Marmelada de nectarine

Marmelada de nectarine este o delicatesa, dar nu toate gospodinele au incercat pana acum aceasta reteta. Sigur daca incerci sa o faci

2 voturi    0 comentarii
40 min
Conserve si muraturi
Dulceata de nuci verzi Dulceata de nuci verzi

Se curata nucile de coaja verde pana se ajunge la miezul alb. Pe masura ce se curata, se pun intr-un borcan cu apa cu sare de lamaie.

40 voturi    20 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Cherry la borcan2