autor:

Anastasia

» » , Mancaruri cu carne, Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Musaca greceasca

Autor: Anastasia (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Grecia


    Reteta postata pe: 12 iulie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anastasia (Chef de cuisine)   
Specific:  

Grecia


Reteta postata pe: 12 iulie 2009

Ingrediente
Pentru 6 portii de musaca greceasca avem nevoie de :, , 1 vanata mare sau 2 mici, 2 zucchini sau dovlecei, 2 rosii mari, 2 ardei grasi, 800 gr. cartofi, 300 ml ulei de masline, 600 gr. carne tocata ( vita + porc ), 300 gr. cascaval ras mascat, de preferinta cascaval tare, sare piper dupa gust, , Pentru sos besamel :, , 100 gr unt, 100 gr faina de grau, 1 litru de lapte, 3 oua, sare, piper dupa gust, ½ lingurita praf de nucsoara

Dificultate: Ridicata Timp: 2h

88 voturi

Mod de preparare

Mod de preparare musaca :
1.Se curata de coaja vinetele preventiv taiatii codita si varful .In final dupa curatare , vinata a devenit in forma de butoias pe care il puneti pe masa de lucru vertical si il taiati fasii de 0,5 cm , dupa care o puneti intr-un vas cu 1 lingura de sare pentru 30 de minute, pentru a inlatura gustul amar din vanata,dupa ce a lasat sucul o scurgeti cu grija .
2.La fel se curata si se taie si zucchini .Daca pentru musaca folositi dovlecei de sezon cu coaja frageda , atunci puteti sa nu-i curatati , dupa care se pun intr-un vas .Cartofii se taie rondele subtiri de 0,5 cm si se pun intr-un vas aparte de celelalte legume.
3. Intr-o tigaie mare se incalzeste uleiul de masline si se prajesc rondelele de cartofi , apoi se prajesc zucchini sau dovleceii si la sfarsit vanata.
Legumele se aranjeaza pe tigaie intr-un strat si se prajesc pe doua parti la foc mijlociu
cartofii aproxemativ - 10 minute , zucchini - 8 minute , vanata -7~8 minute.
4. Dupa ce prajiti fiecare leguma le puneti sa se scurga pe rand de ulei intr-un strecurator.Faceti acest
lucru cu grija ca sa pastrati forma legumelor asa cum lea-ti taiat .Puneti fiecare tip de legume in vase separat si dati-le sa se usuce putin de grasimi.
5.Formati musaca – aranjati legumele si carnea pregatita intr-o forma pentru copt din ceramica sau din sticla rezistenta la temperaturi mari cu marimea de 36,5 x26,5 x7,0cm
Primul strat- rodelele de cartof prajit, le sarati si le piperati dupa gust. Apoi- cascavalul ras cat sa acoperiti suprafata de cartofi si un strat de carne tocata si sarata putin in prealabil ,pe care o impartiti in jumatate ca sa aveti sa acoperiti inca un strat care se repartizeaza cu o lingura.
6.Al doilea strat de musaca - fasiile de vanata care la fel se aranjeaza pe toata suprafata si se presarati cu sare si piper dupa gust , si cu cascaval ras .
7.In ultimul rand se aranjeaza un strat de zucchini, sarati , piperati , presarati cu cascaval si acoperiti cu carnea tocata care a ramas , repartizind-o cu lingura.
8.Spalati ardeii grasi si rosiile , le taiati rondele ardeiul il taiati fisii subtiri cu lungimea de 3 cm, le aranjati peste stratul de carne tocata si le presarati cu cascaval.
9. turnati peste musaca sosul basmel si dati musaca la cuptorul preaincalzit la 150 de grade pentru 40~50 minute depinde si de cuptor pentru a preveni orce accident e bine sa aveti grija si sa trageti cu ochiul ca sa nu sa se arda la suprafata sosul basmel.
Daca doriti sa coaceti musaca mai putin ,caliti preventiv carnea un pic untr-un ceaun fara grasimi la foc mijlociu spre mic, in asa fel veti coace musaca in 15~20 de minute la 180~190 grade C.

Mod de preparare sos basmel :

1. Topiti untul la foc mijlociu, amestecand in continou.
2. Adaugati faina de grau cate o lingura , amescand activ ca sa nu formeze cocolici de faina .
3. Adaugati ouale impreuna cu laptele amsecand ,sarati piperati dupa gust, adaugati nucsoara.
4. Cand vedeti varteje la suprafata sosului atunci inseamna ca este gata , el are o consistenta ca de smantana cu grasimea de 25~30 %.

Pentru a obtine o felie cu o forma bine definita, nu taiati musaca cand e fierbinte pentru ca nu-si va tine forma si se va pleosti!

Pofta buna
Daca ti-a placut reteta noastra "Musaca greceasca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Musaca greceasca cu vinete si cartofi

Musaca greceasca cu vinete si cartofi

Este o reteta care necesita rabdare dar efortul merita. Se curăţă, se spala cartofii şi se taie

2 voturi    0 comentarii
2h 15 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Moussaka - musaca greceasca

Moussaka - musaca greceasca

Tocati ceapa, morcovul, si ardeiul gras apoi caliti in putin ulei. Adaugati carnea tocata cu putina

2 voturi    8 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Lacramioara_Ionela

    Lacramioara_Ionela (Bucatar sef):

    Am pregatit aceasta reteta de doua ori. Nu imi era clara prepararea sosului, eu neavand experienta. Nu scrie ca sosul se pregateste pe foc

  • 30 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 12 iulie 2011

    acum ca este timpul legumelor de tot felul, putem pune straturi mai groase de vinete, dovlecei etc si mai putina carne...

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 30 iunie 2011

    Foarte buna! Te servesc si eu cu o portie...romaneasca.

  • Czompa

    Czompa (Chef de cuisine) , 10 august 2010

    Felicitari, a iesit o bunatate!

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 07 august 2010

      Frumos prezentata!Arata super si merita incercata!

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 03 august 2010

      Merita incercata !

    • COSTINELA  M.

      COSTINELA M. (Chef de cuisine) , 26 iulie 2010

      Arata super si cred ca si la gust e la fel ! Felicitari !!!

    • Fara foto

      Estera Flori (Chef de cuisine) , 09 mai 2010

      interesanta trebuie sa o incerc si eu.

    • ana catalina focsa

      ana catalina focsa (Chef de cuisine) , 18 aprilie 2010

      Arata foarte bine...eu nu adaug oua in besamel,dar ma gandesc ca este necesar la aceasta reteta....! Felicitari!

    • Adina

      Adina (Chef de cuisine) , 31 martie 2010

      O bunatate! Trebuie sa fie tare buna!

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 10 martie 2010

      Frumosa prezentare.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 09 martie 2010

      Arata tare bine!

    • joly-gina

      joly-gina (Chef de cuisine) , 03 martie 2010

      imi place foarte mult acum ma duc sa fac ,foarte aspectoasa,multi pupiciiii

    • Anastasia

      Anastasia (Chef de cuisine) , 18 octombrie 2009

      Constantin poti unge forma cu ulei putin de tot pentru ca legumele sant prajite preventiv ele deja au unsoare in ele , forma este de 36,5 cm pe 26,5 si 7 cm inaltime !

    • zana b.

      zana b. (Chef de cuisine) , 17 octombrie 2009

      Felicitari!Eu nu tai coaja vinetelor ptr. a nu absorbi prea mult ulei.Eu tai vinetele felii si le presar cu sare si le las asa 30 minute si apoi le prajesc.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 17 octombrie 2009

      Foarte frumos, Anastasia, felicitari!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

      Probabil de la inceput se adauga si oualele.

    • Fara foto

      simona , 31 august 2009

      Si ouale de la sosul bechamel unde sunt?

    • Fara foto

      constantin , 30 august 2009

      Ouale cand se adauga la sos??

    • Fara foto

      constantin , 30 august 2009

      Forma (tava) nu se mai unge cu nimic?

    • Fara foto

      elena , 21 august 2009

      Tuchini (zucchini) este un soi de dovlecel, cu coaja verde inchis. Dovleceii nostri sunt mult mai gustosi, insa in lipsa de altceva, zucchini sunt grozavi!

    • Fara foto

      loredana (Bucatar) , 21 august 2009

      As vrea sa stiiu ce sunt "tuchini" si daca la musacaua greceasca se folosesc bostanei sau dovlecei? Nu cred ca este prea ok cu bostanei?

    • Fara foto

      doina , 21 august 2009

      Este un deliciu!!! Consumata rece ,mai vrei o portie...!

    • Fara foto

      elena , 21 august 2009

      Wow.... mananci si iti iei adio de la sanatate! 300ml ulei??? Pai atat ulei imi ajunge 2-3 saptamani. 300 g cascaval !!!! 600g carne = cum sa mananci extrem de nesanatos! Suna bine reteta, dar prefer sa nu mor tanara de nush ce boala...

    • Fara foto

      livia c. , 21 august 2009

      Excelenta!!!

    • Fara foto

      emma , 21 august 2009

      Super delicioasa si gustoasa!!!xo

    • Fara foto

      irina_geo87 , 20 august 2009

      Ce pofta mi-ati facut! Arata superb. Voi incerca sa prepar musacaua asta...face si mama ceva in genul asta dar fara dovlecei si fara sos dar parca-i lipseste ceva :D

    • Anastasia

      Anastasia (Chef de cuisine) , 20 august 2009

      Multumesc dragele mele ! Carmen, daca vrei s-o faci ar fi bine sa stii ca musaca i-si tine forma asa frumoasa doar dupa ce se raceste :D Si mai bine sa calesti carnea tocata un pic pe tigaie, atunci musaca se face la 180~200 grade C in 25 de minute maxim,vezi cand se rumeneste la suprafata sosul! multumesc pentru aprecieri!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 20 august 2009

      Arata grozav si sunt sigura ca este o bunatate...

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 august 2009

      Draga Vera, arata super-gustos,tare mi-ai facut pofta si cred ca mi-ai dat o idee buna,sa fac si eu saptamana viitoare.Ai o superba prezentare,claritate,felicitari pentru reteta ta foarte reusita.

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 20 august 2009

      Arata super!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

2h

88 voturi

Ingrediente

  • Pentru 6 portii de musaca greceasca avem nevoie de :
  • 1 vanata mare sau 2 mici
  • 2 zucchini sau dovlecei
  • 2 rosii mari
  • 2 ardei grasi
  • 800 gr. cartofi
  • 300 ml ulei de masline
  • 600 gr. carne tocata ( vita + porc )
  • 300 gr. cascaval ras mascat
  • de preferinta cascaval tare
  • sare piper dupa gust
  • Pentru sos besamel :
  • 100 gr unt
  • 100 gr faina de grau
  • 1 litru de lapte
  • 3 oua
  • sare
  • piper dupa gust
  • ½ lingurita praf de nucsoara

Raporteaza reteta

Retete
de Anastasia
Tort   Lapte de pasare

Tort Lapte de pasare

Diametrul tortului de 22 cm. Blatul: mixam ouale cu zaharul, adaugam faina cu praful de copt

17 voturi    19 comentarii
12h
Torturi
Pilaf cu muschi de porc la cuptor

Pilaf cu muschi de porc la cuptor

Se taie marunt carnea de porc si se pune intr-un vas cu volum aproxemativ de 2 litri se toarna 4~5

8 voturi    1 comentariu
30h
Mancaruri cu carne
Lapte condensat

Lapte condensat

Pentru lapte condensat laptele trebuie sa fie neaparat proaspat, ca sa nu sa se brinzeasca in procesul

2 voturi    1 comentariu
3h
Dulciuri diverse

mira (Chef de cuisine)

acum ca este timpul legumelor de tot felul, putem pune straturi mai groase de vinete, dovlecei etc si mai putina carne...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Pui dulce-acrisor pe pat de varza de bruxelles Pui dulce-acrisor pe pat de varza de bruxelles

Se amesteca int-un bol sosul de soia, melasa de rodie, mierea, uleiul de masline, boiaua afumata, piperul cayenne, coaja rasa de la

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Fripturi
Placinta cu carne Placinta cu carne

Se pune faina intr-un vas, peste faina se pune praful de copt, praful de sare si se omogenizeaza. Se adauga untul la temperatura camerei,

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive cu carne
Orez cu pui si legume