autor:

Mihaela11

» » Dulciuri diverse

"Nopti libaneze in cupe-"Layali libnan"

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 02 septembrie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 02 septembrie 2011

Ingrediente
Desertul nopti libaneze este foarte popular in lumea araba si este caracterizat prin aroma deosebita rezultata din combinatia mastica-apa de roze –apa de flori de portocal-fistic., Foarte multe deserturi arabesti au ca ingredient principal faina de gris., Baza este alcatuita din 2 straturi distincte: budinca de gris si smantana aromata cu vanilie., Si bineinteles este nelipsit siropul de zahar., Una dintre variante este "Nopti libaneze" in cupe se decoreaza simplu cu fistic sau cu banane feliate., Avem nevoie de:, Budinca de gris, -8 cani de lapte( 1 cana are 235 ml ), -1 cana si jumatate de gris(l.araba:”smid”), -1 lingurita granule de mastica, -8 linguri de zahar, -3 linguri apa de roze, -3 linguri apa de flori de portocal, Smantana, -2 cani de smantana ( l.araba:”gheşta”), -1 lingura de zahar pudra, -1 plic de zahar vanilat, Siropul de zahar(l.araba:“attar”), -1 cana de zahar brun( sau zahar tos), -3/4cana de apa, -1 lingurita suc de lamaie, -1 lingura apa de flori de portocal, Pentru decor, -1 cana de fistic zdrobit, -4 banane, -cirese confiate, -frunze de menta verde

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

11 voturi

Mod de preparare

Budinca de gris
Intr-un vas se amesteca bine grisul,zaharul si laptele ; se pun pe aragaz la foc mediu amestecand incontinuu pentru a nu se forma cocoloase.
Cand incep sa fiarba se reduce focul la minim si se adauga mastica macinata pudra.
Se amesteca incontinuu pana s-a ingrosat si a fiert( cca 5 minute).
Se ia de pe foc si se adauga apa de roze si apa de flori de portocal ; se amesteca bine pentru a se uniformiza si se toarna in cupe astfel incat sa ramana loc si pentru startul de smantana.
Se lasa sa se racesca cca jumatate de ora.
Smantana
Intr-un bol ,pe care il punem intr-un vas cu gheata, se mixeaza smantana la viteza cea mai mica a mixerului pana devine spumoasa; se adauga zaharul si zaharul vanilat.
Se toarna peste budinca de gris racita complet.
Se presara cu fisticul.
Se da la rece cel putin 4 ore.
Siropul de zahar
Intr-un vas de inox se amesteca apa si zaharul; se pun pe aragaz la foc mediu si cand incep sa fiarba se adauga sucul de lamaie.
Se reduce focul , se acopere si se lasa sa fiarba 15 minute pana se ingroasa.
Se adauga apa de flori de portocal si se lasa sa se raceasac complet, apoi se pune la frigider.
Siropul se poate pastra la frigider pana la 1 luna.
Prajitura se poate pastra la frigider pana la 5 zile.
Inainte de servire se decoreaza cupele cu felii de banana,frunze de menta verde si cirese confiate.
Se toarna sirop de zahar peste prajitura in functie de gust.
Exista o mare varietate de retete pentru acest desert; unele specifica adaugarea a 2 oua in budinca de gris dupa ce se ia de pe foc.Dar, considerand caldurile verii, nu prea prefer prajiturile cu oua crude.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra ""Nopti libaneze in cupe-"Layali libnan"" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Ciocolatina

Ciocolatina

Se topeste ciocolata untul si laptele la ben marie pina este o crema fina se adauga restul componentelor

7 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse

"Sahlab"

Se dizolva faina de sahlab in cateva linguri de lapte si se adauga la restul de lapte cand incepe

4 voturi    4 comentarii
10 min
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • TeoBucatar

    TeoBucatar (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2011

    Foarte interesant ! Atatea arome!

  • www.divainbucatarie.ro

    www.divainbucatarie.ro (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2011

    Fin si delicios!

Dificultate

Redusa

Timp

30 min

11 voturi

Ingrediente

  • Desertul nopti libaneze este foarte popular in lumea araba si este caracterizat prin aroma deosebita rezultata din combinatia mastica-apa de roze –apa de flori de portocal-fistic.
  • Foarte multe deserturi arabesti au ca ingredient principal faina de gris.
  • Baza este alcatuita din 2 straturi distincte: budinca de gris si smantana aromata cu vanilie.
  • Si bineinteles este nelipsit siropul de zahar.
  • Una dintre variante este "Nopti libaneze" in cupe se decoreaza simplu cu fistic sau cu banane feliate.
  • Avem nevoie de:
  • Budinca de gris
  • -8 cani de lapte( 1 cana are 235 ml )
  • -1 cana si jumatate de gris(l.araba:”smid”)
  • -1 lingurita granule de mastica
  • -8 linguri de zahar
  • -3 linguri apa de roze
  • -3 linguri apa de flori de portocal
  • Smantana
  • -2 cani de smantana ( l.araba:”gheşta”)
  • -1 lingura de zahar pudra
  • -1 plic de zahar vanilat
  • Siropul de zahar(l.araba:“attar”)
  • -1 cana de zahar brun( sau zahar tos)
  • -3/4cana de apa
  • -1 lingurita suc de lamaie
  • -1 lingura apa de flori de portocal
  • Pentru decor
  • -1 cana de fistic zdrobit
  • -4 banane
  • -cirese confiate
  • -frunze de menta verde

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

TeoBucatar (Chef de cuisine)

Foarte interesant ! Atatea arome!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de capsuni Gem de capsuni

Se spală căpşunile, se acoperă cu zahăr şi se lasă peste noapte, pentru a-şi lăsa sucul. A doua zi, se pun la fiert, pe foc

1 vot    0 comentarii
45 min
Conserve si muraturi
Dulceata din fructe de padure Dulceata din fructe de padure

Se spală delicat fructele. Într-o cratiţă mai mare se pun la fiert apa cu zahărul, care se lasă să fiarbă, iar când

1 vot    0 comentarii
50 min
Conserve si muraturi
Fursecuri cu nuca si stafide