Paella este o mancare tipic spaniola . Se intalneste pe tot cuprinsul Spaniei , fiind printre cele mai populare retete iberice.Se poate gatii si cu fructe de mare , dar eu va prezint tipica reteta de paella valenciana. Nu poate sa treaca o duminica fara ca spaniolul sa nu invite familia la o paella casera ( gatita in casa). Pentru inceput alegeti tava in care gatiti. In spania se foloseste o tava speciala , rotunda care se numeste chiar paella . Dar tinand cont ca nu peste tot o intalnim , puteti folosii cu succes o tigaie mare sau o tava rotunda. Puneti uleiul la incins ( o cantitate suficienta cat sa astupe fundul cu generozitate.) Apoi adaugat carnea de pui , iepure , si costita , toate taiate in bucatele mici. Tinand cont de complexitatea retetei , acompaniez cu fotografii fiecare pas mai important. Cand carnea este destul de rumenita , sarati ( nu va fie teama , sarati cu spirit de raspundere , caci orezul inghite multa sare ). Adaugati legumele rupte in bucati medii ( a se vedea foto ). Continuati sa caliti , pana cand legumele se rumenesc. E momentul sa adaugati apa si sofranul ( cam doua lingurite ).De asemenea , un varf de lingurita de piper.mariti intensitatea focului si continuati sa fierbeti circa 20 de minute. Adaugati orezul in ploaie ( fara sa-l spalati! ). Micsorati considerabil flacara. Din acest moment Paella se gateste cu cronometrul pe masa ! Spaniolii o tin pe foc 17 minute. Bobul de orez trebuie sa se separe unul de altul , sa nu se lipeasca , ca la pilaf , si sa nu fie prea fiert ( cam 80 % ). Dar eu va sfatuiesc sa o fierbetii 30 de minute , adaugand daca e cazul cate un pic de apa , din cand in cand. ( Ei nu obisnuiesc sa modifice cantitatea de apa , decat in cazuri extreme , dar e de preferat sa controlati , asa nu se va afuma ).Evitati pe cat posibil sa amestecati ! Paella nu se amesteca ! Se intervine discret cu o lingura de lemn , facand mici inpunsaturi , sau se misca tava ( ca pe o sita de malai.) Asa cum am spus , daca inainte de termen se intareste prea rau ( se usuca ) adaugati o ceasca de apa. Dupa treizeci de minute inlaturati de pe foc . Stiu ca poate parea complicat , dar merita sa incercati! Pofta buna!

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii