autor:

Dragos Florea

» » Mancaruri cu carne

Paella ( Paella valenciana)

Autor: Dragos Florea (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Spania


    Reteta postata pe: 19 aprilie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dragos Florea (Chef de cuisine)   
Specific:  

Spania


Reteta postata pe: 19 aprilie 2010

Ingrediente
300 grame carne de iepure ( cam un sfert ), 3 pulpe de pui, 200 grame de costita de porc taiata in bucatele. ( cam o mana sanatoasa de bucatele ), 6 cani de apa, doua cani de orez, doi ardei rosii, doi ardei verzi, o mana zdravana de fasole verde ( teci ), doua rosii, sofran, sare, piper, o ceasca de ulei.

Dificultate: Ridicata Timp: 2h

43 voturi

Mod de preparare

Paella este o mancare tipic spaniola . Se intalneste pe tot cuprinsul Spaniei , fiind printre cele mai populare retete iberice.Se poate gatii si cu fructe de mare , dar eu va prezint tipica reteta de paella valenciana. Nu poate sa treaca o duminica fara ca spaniolul sa nu invite familia la o paella casera ( gatita in casa). Pentru inceput alegeti tava in care gatiti. In spania se foloseste o tava speciala , rotunda care se numeste chiar paella . Dar tinand cont ca nu peste tot o intalnim , puteti folosii cu succes o tigaie mare sau o tava rotunda. Puneti uleiul la incins ( o cantitate suficienta cat sa astupe fundul cu generozitate.) Apoi adaugat carnea de pui , iepure , si costita , toate taiate in bucatele mici. Tinand cont de complexitatea retetei , acompaniez cu fotografii fiecare pas mai important. Cand carnea este destul de rumenita , sarati ( nu va fie teama , sarati cu spirit de raspundere , caci orezul inghite multa sare ). Adaugati legumele rupte in bucati medii ( a se vedea foto ). Continuati sa caliti , pana cand legumele se rumenesc. E momentul sa adaugati apa si sofranul ( cam doua lingurite ).De asemenea , un varf de lingurita de piper.mariti intensitatea focului si continuati sa fierbeti circa 20 de minute. Adaugati orezul in ploaie ( fara sa-l spalati! ). Micsorati considerabil flacara. Din acest moment Paella se gateste cu cronometrul pe masa ! Spaniolii o tin pe foc 17 minute. Bobul de orez trebuie sa se separe unul de altul , sa nu se lipeasca , ca la pilaf , si sa nu fie prea fiert ( cam 80 % ). Dar eu va sfatuiesc sa o fierbetii 30 de minute , adaugand daca e cazul cate un pic de apa , din cand in cand. ( Ei nu obisnuiesc sa modifice cantitatea de apa , decat in cazuri extreme , dar e de preferat sa controlati , asa nu se va afuma ).Evitati pe cat posibil sa amestecati ! Paella nu se amesteca ! Se intervine discret cu o lingura de lemn , facand mici inpunsaturi , sau se misca tava ( ca pe o sita de malai.) Asa cum am spus , daca inainte de termen se intareste prea rau ( se usuca ) adaugati o ceasca de apa. Dupa treizeci de minute inlaturati de pe foc . Stiu ca poate parea complicat , dar merita sa incercati! Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Paella ( Paella valenciana)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Chiftelute suedeze(kottbullar)

Chiftelute suedeze(kottbullar)

Se amesteca pesmetul cu laptele si se lasa 5 min sa se absoarba lichidul timp in care se toaca marunt

56 voturi    11 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Orez la cuptor cu friptura de pui

Orez la cuptor cu friptura de pui

Am avut un pui de tara pe care l-am impartit in doua. Din tacamuri am facut un borsulet de dovlecei,

5 voturi    8 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    nar (Bucatar sef):

    Tin sa specific ca se pune si un anumit fel de fasole mare si carnoasa care se numeste aici garofon care cred eu ca ii da un gust aparte se pune si bucati de alcachofa si cea mai buna paelle iese cand o faci pe foc de lemne....mie personal nu mi se pare complicata cand voi face imi voi aduce aminte sa fac poze si ve ti vedea dar pacat ca nu puteti sa si gustati decat cand o veti face voi....este delicioasa!

  • Fara foto

    Marina (Chef de cuisine):

    E adevarat,nu e deloc complicat,si eu o fac cam de 10 ani si e o bunatate;cantitatile sunt cam aceleasi,eu pun si patina izma verde,ii da un gust mai aparte;nu e deloc greu de facut,incercati va rog;in Spania mai mult barbatii se ocupa de facutul paellei.Pofta buna.

  • 13 comentarii
  • Fara foto

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 23 iunie 2012

    Si eu fac paella de multe ori si poci sa combini si alte legume iese foarte gustoasa -am publicat si reteta ei -varianta mea.

  • Camelia Grosu

    Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2010

    Foarte frumos prezentata, foarte frumos arata,foarte buna de facut. Felicitari.

  • NADIA MARIA

    NADIA MARIA (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2010

    Felicitari pentru prezentare, super, iar cantitatile masurate cu pumnul e cel mai usor deoarece in casa nu ne apucam sa cantarim fiiecare produs ce-l folosim, il punem dupa ochi . Imi place tare mult paella valenciana si cea cu marisco. Nu cred ca am gustat vreo paella sa nu-mi placa. La inceput mancam doar la restaurant dar acum m-am incumetat si o fac si eu in casa si imi iese de puta madre. Ai uitat sa precizezi ca se serveste cu lamaie sau tu nu obisnuiesti sa folosesti lamaia? Inca o data felicitari.

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2010

      5 stelute,nota 10 ! Si arabii gatesc orezul asa:"Bobul de orez trebuie sa se separe unul de altul , sa nu se lipeasca , ca la pilaf , si sa nu fie prea fiert ( cam 80 % ). " Cca 80 %,deoarece dupa ce se stinge focul,mincarea (care contine orez) se lasa acoperita(aici),cam 15-20 minute(cel putin),timp in care orezul se face,de la aburi si temperatura cratitei. Combinatia asta de 3 feluri de carne,cred ca e minunata. Iar prezentarea e super !Felicitari !

    • lucica mihaila

      lucica mihaila (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2010

      Da - ai dreptate - merita incercat!

    • vio

      vio (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2010

      forte bine arata ,interesanta combinatia de carne cred ca ii si buna

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2010

      Deosebita,stiam numai de reteta cu fructe de mare si curry.Si in Portugalia se face ceva "asemanator"cu carne sau fructe de mare,se numeste Cataplana.Nu am incercat acasa din cauza vasului...dar o sa incerc cu ce am.Merçi de reteta!

    • Fara foto

      burdulea maria elena , 19 aprilie 2010

      Delicioasa, de-a dreptul foarte aspectoasa.

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010

      Felicitari ,,arata super....si eu fac de multe ori paella cu creveti scoici de riu ba chiar citeodata ii adaug si niste mazare...se poate face de multe feluri.....dar reteta ta ma dat pe spate..f buna.ai de la mine nota 10.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010

      Nota maxima pentru prezentarea si descrierea retetei. Arata foarte bine si cu siguranta este si delicioasa, am s-o incerc cat de curand. Felicitari !

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010

      Arata foarte bine. E apetisanta.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010

      Tare bine mai arata...

    • Fara foto

      Andra , 19 aprilie 2010

      Foarte faina reteta de Paella. Intr-adevar, cea traditionala valenciana. Felicitari!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

2h

43 voturi

Ingrediente

  • 300 grame carne de iepure ( cam un sfert )
  • 3 pulpe de pui
  • 200 grame de costita de porc taiata in bucatele. ( cam o mana sanatoasa de bucatele )
  • 6 cani de apa
  • doua cani de orez
  • doi ardei rosii
  • doi ardei verzi
  • o mana zdravana de fasole verde ( teci )
  • doua rosii
  • sofran
  • sare
  • piper
  • o ceasca de ulei.

Raporteaza reteta

Retete
de Dragos Florea
Mancarica de castraveti murati

Mancarica de castraveti murati

Castravetii taiati rondele , se spala in trei-patru ape.Se taie ceapa marunt , inpreuna cu usturoiul

5 voturi    8 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Ciorba de vitel

Ciorba de vitel

Carnea de vita se spala bine in trei-patru ape si se fierbe circa o ora. Trebuie inlaturata spuma

4 voturi    7 comentarii
1h 30 min
Borsuri si Ciorbe
Drob de miel

Drob de miel

Se fierb maruntaiele de miel. Cand sunt destul de fierte , se scot pe un platou , iar supa rezultata

8 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Aperitive cu carne

kok miori (Chef de cuisine)

Si eu fac paella de multe ori si poci sa combini si alte legume iese foarte gustoasa -am publicat si reteta ei -varianta mea.

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu carne

Aperitiv din muschiulet de porc Aperitiv din muschiulet de porc

Ungem muschiuletul cu 40 ml ulei de masline, apoi il condimentam cu sare, piper, cimbru, boia si usturoi (pisat sau strivit cu lama

7 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat

se incinge untura sau uleiul, se prajeste puiul taiat bucati, se adauga ceapa taiata marunt, se stinge cu vinul ( pana nu mai are miros

3 voturi    2 comentarii
3h
Mancaruri cu carne
Pui Jakob