autor:

Fara foto

» » Aluaturi si Foietaje

Pâine de casa

Autor: moise (Maestru bucatar)   
    Reteta postata pe: 15 februarie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: moise (Maestru bucatar)   
Reteta postata pe: 15 februarie 2013

Ingrediente
1,700 Kg faina tip 650, Apa calduta, 45-50 grame drojdie proaspata, doua linguri cu ferment de feina (maiauă), Sare fina 4 lingurite (nu prea mari)

Dificultate: Medie Timp: 3h 30 min

40 voturi

Mod de preparare

De 5 ani încerc sa fac pâine buna. Am avut și o mașina de pâine nemțeasca, dar ... s-a stricat si mulțumită acestui fapt am descoperit ca pâinea se face mai bine manual. Acum de curând am auzit despre maiaua din faina cu apa, formata in 7-8 zile de fermentare si am experimentat si cu aceasta metoda.

Abia acum am ajuns sa fac pâine buna, foarte pufoasa, si care tine multe zile, fără sa se întărească. Maiaua, cea care mi-a făcut întradevăr pâinea si pufoasa si care tine multe zile, se face astfel. Se pune intre-un borcan (800ml) cu capac, 2-3 linguri de făina cu apa călduța si se amesteca. Trebuie atâta apa ca sa fie fluida ca smântâna când se ia in lingura. In fiecare zi se pune cate o linguriță doua de făina si se amesteca, timp de 7-8 zile. Dacă necesita, se mai adaugă apa călduța. La această maia, prin adăugarea zilnică de faină, se reface cantitatea pentru alta tura de pâine. Dacă nu facem un timp pâine, se pune maiaua într-o cana de inox sau ceva plastic in congelator, si cu o zi inainte de intrebuintare se scoate pentru decongelare lenta, după care se continuă cu punerea de una două lingurițe faină zilnic. Astfel se întrețin in viata, microorganismele din maia.

Acum prepararea pâinii.

Pentru pâine mai întâi se dizolva in circa 100 ml apa călduța drojdia si cu una doua lingurițe de faina, si se amestecate bine. Nu necesita zahar cum se mai pune. Se lasă la dospit o,5-1 ore amestecându-se din cand in când.

Apoi într-un vas de frământ mai mărișor se pune faina, sarea, drojdia si doua linguri mari din maiaua făcută. Se frământă cu atâta apa călduța ca să se facă un aluat asa de consistent, in cat sa nu se ,,lase,, când îi dăm forma unei mingi de fotbal. Totuși aluatul sa nu fie tare, ci elastic. Atunci el nu se va mai lipi de vas si de mâini. Acest frământat durează cam 15-20 minute cu o singura mana, cu stânga, eu țin vasul de frământat. Nu necesita o frământare mai lunga.

Le lasă aluatul in acel vas, acoperit cu un ștergar de bucătărie, circa 1,5 ore. Aluatul astfel dospit si-a mărit de cam 2-3 ori volumul. Apoi se împarte in 3 părți cam egale, se frământa 2-3 minute si se pune in tăvi de chec, unse ușor cu ulei sau untura. Tăvițele se pun dea-lungul, astfel în cât să putem vedea capetele lor. Se poate da aluatului o forma de răsucire ca la cozonac. Se poate unge aluatul din tăvițe cu ou bătut. Trei astfel de tăvițe intra la fix in cuptorul unui aragaz normal. Atunci aprind focul cu butonul la cifra 1. Tăvițele stau pe grătar, sub ele este acea tava a aragazului ce are pe margini decupări ovale pentru căldura, si peste acea tava pun o tava veche de tabla ca sa nu se ardă pâinea in partea de jos. După 10-15 minute aluatul este crescut mult, si fără sa mai deschidem usa aragazului, se dă butonul la cifra 4 si in 55 de minute pâinea este gata. E bine ca înainte cu 10 minute sa mai inversăm tăvile sa se uniformizeze prăjirea. Garantat vă iese o pâine buna, de peste 800 g fiecare. La preț, materialele si gazul consumat, este echivalentul a doua din pâini, comparativ cu preturile pâini de aceiași greutate din magazin, si vă iese o pâine gratuit. Toate costurile le-am adunat. Dar mai ales vom avea satisfacția ca pâinea este făcută de noi. Dacă adaugăm si bucuria unei pâini fare chimicale, fără adausuri nedorite, vezi amelioratorii, coloranți si alte prostioare dăunătoare sănătății, bucuria este in întregul ei.

Doar acea maia ce este si ușor acrișoară si ușor înțepătoare la miros după 7 zile de dospire, face pâinea buna. Mai cred ca un cuptor electric ar fi mai bun de cât unul ce lasă gazele arse la pâine, cum este aragazul. Dar asta voi putea altădată.

Garantat.
Daca ti-a placut reteta noastra "Pâine de casa" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Paine de casa cu cartofi

Paine de casa cu cartofi

Se fierb cartofii in coaja, se lasa la racit si se curata de coaja, se paseaza ca sa iasa un pireu. Peste

2 voturi    0 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine de casa cu lapte si ulei

Paine de casa cu lapte si ulei

Punem toate componentele la temperatura camerei, in bucatarie, cu 1-2 ore inainte de preparare. Incalzim

3 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 37 %
299.99 lei
189.99 lei

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 11 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Adriana Caseti , 09 aprilie 2015

    Maiaua se pastreaza la temperatura camerei daca este hranita la fiecare 12 ore si se face paine sau alte aluaturi foarte des . Eu fac paine mai rar , maxim de 2 ori/saptamana si ca urmare hranesc maiua la 24 de ore si o pun in frigider dupa ~ 4 ore .

  • Fara foto

    Monica Ionescu , 09 aprilie 2015

    Cum se face maiaua?

  • Fara foto

    Gina Sim , 09 aprilie 2015

    Stiu ca se pastreaza la temperatura camerei, in bucatarie. Si da, am incercat si eu genul acesta de maia, este minunata. Personal o consider mai buna decat orice alt agent de crestere.

    • Fara foto

      Nenea Avy , 16 ianuarie 2015

      I LIKET ! ! !

    • Fara foto

      Lumina Salem , 08 noiembrie 2014

      vrem cantitatea de faina sory am gasit reteta

    • Fara foto

      Daniela Obretin , 28 ianuarie 2014

      Cati ml apa si cate gr de faine se pune pt.a avea maia

    • Fara foto

      Nicoleta Mihalache , 21 noiembrie 2013

      IMI PLACE ....ESTE ADEVARAT

    • Fara foto

      Aurelia Cretu , 21 noiembrie 2013

      maiaua unde o pastram in timp de 7 zile

    • Fara foto

      Adriana Caseti , 21 noiembrie 2013

      I LIKET ! ! !

    • Fara foto

      Marcel Stanescu , 21 noiembrie 2013

      cuptorul cu foc e mai bun decit cel electric...io am incercat asta

    • Fara foto

      Vica Diac , 13 august 2013

      Unde se pastreaza maiaua timp de 7 zile? La temp. din bucatarie nu fierbe pe caldurile astea? Ori o punem in frigider?

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h 30 min

40 voturi

Ingrediente

  • 1,700 Kg faina tip 650
  • Apa calduta
  • 45-50 grame drojdie proaspata
  • doua linguri cu ferment de feina (maiauă)
  • Sare fina 4 lingurite (nu prea mari)

Raporteaza reteta

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Mamaliga Tradaro