autor:

meg2010

» » Aluaturi si Foietaje

Paine de secara la o gustare de seara

Autor: meg2010 (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 01 iulie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: meg2010 (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 01 iulie 2009

Ingrediente
Pt o paine de 500 g (in forma de cozonac):, - 250 g faina integrala de secara, - 200 g faina alba, - 50 g tarate de grau, - 1 cub de drojdie 25 g, - 1 lingurita de miere (sau 1 de zahar), - 1 lingurita plina de sare, - 350-360 ml apa calduta, - 2 linguri de ulei, - optional: seminte de floarea soarelui/ in/ susan sau orice va place dumneavoastra.

Dificultate: Medie Timp: 20 min

7 voturi

Mod de preparare

1. Se cantaresc toate ingredientele - eu folosesc o cana gradata. Aceasta masuratoare nefiind foarte precisa, nici cantitatea de apa nu e aceeasi, deci trebuie adaugata in mai multe etape. Se pune apa la incalzit (nu fierbere!).

2. Pregatim drojdia (maiaua) intr-o cescuta - o amestecam cu lingurita de miere sau zahar (se va dezlega imediat si se transforma intr-o pasta curgatoare!); eu mai adaug 1 lingura de apa calduta si o lingurita de faina, le amestec toate bine si le las un pic la dospit, la caldura.

3. In rastimpul cat creste drojdia, cerneti faina prin sita pt a fi mai aerata, intr-un castron mare. Alegeti castronul in asa fel incat sa aveti loc si pt framantat si sa aibe spatiu si painea cand va creste! Se adauga maiaua dospita (drojdia), sarea, apa calduta (nu o puneti toata de la inceput) si incepeti sa framantati. Pe masura ce se leaga aluatul, mai adaugati apa. Lucrand aluatul veti observa ca nu va mai fi lipicios. In timpul framantatului puneti si cele 2 linguri de ulei si, daca vreti, semintele. Ca sa va dati seama de consistenta aluatului - trebuie sa se desprinda de pe mana, peretii castronului sa ramana curati si sa fie cam ca o plastilina moale! Eu, in cazul in care e prea moale, adaug faina alba. Oricum, cu cat cantitatea de faina integrala este mai mare, cu atat iese painea mai putin pufoasa! Eu framant 15-20 min dupa care las coca la dospit, timp de 1 ora, in castron, acoperit cu un servet umezit, la caldura.

4. Porniti cuptorul si fixati-l pt coacere la 180 grade (asta inseamna temperatura medie la cuptoarele obisnuite).

5. Luati o tava - eu folosesc una de chec/cozonac - o ungeti cu un pic de ulei si o tapetati cu faina. Mai framantati un pic painea dupa care ii dati o forma si o asezati in tava unde o mai lasati inca o data la dospit 15-30 min. (in functie de cat de cald este, va creste mai mult sau mai putin repede). Unii ung painea cu ou... Eu nu pun nimic deasupra. Lasati-o la copt cel putin o ora.

6. Scoateti painea din tava si infasurati-o intr-unul sau mai multe servete din panza de in/bumbac, lasand-o la racit, incet-incet! Nici nu se va usca in felul acesta si isi va pastra fragezimea! E de preferat sa nu o taiati imediat. In fond, nu face bine nici dintilor sa muscati din ceva fierbinte!:-)



Pofta buna!!!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de secara la o gustare de seara" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Placinta cu dovleac

Placinta cu dovleac

Intr-un castron se pun pe rnad apa, uleiu, oul, sarea, se amestaca bine si apoi se incorporeaza faina

29 voturi    3 comentarii
1h 45 min
Aluaturi si Foietaje
Paine Purcelus

Paine Purcelus

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa si se lasa 30 minute sa creasca maiaua.

9 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Alexandrina

    Alexandrina (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2012

    Am salvat reteta. Arata bine painea, si imi place ca e cu secara.

  • cristinacz

    cristinacz (Chef de cuisine) , 01 noiembrie 2010

    arata apetisant :) ! trebuie sa incerc !

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 26 august 2009

    Bravo!

Dificultate

Medie

Timp

20 min

7 voturi

Ingrediente

  • Pt o paine de 500 g (in forma de cozonac):
  • - 250 g faina integrala de secara
  • - 200 g faina alba
  • - 50 g tarate de grau
  • - 1 cub de drojdie 25 g
  • - 1 lingurita de miere (sau 1 de zahar)
  • - 1 lingurita plina de sare
  • - 350-360 ml apa calduta
  • - 2 linguri de ulei
  • - optional: seminte de floarea soarelui/ in/ susan sau orice va place dumneavoastra.

Raporteaza reteta

Retete
de meg2010
Paine cu faina integrala de grau

Paine cu faina integrala de grau

1. Se cantaresc toate ingredientele, se pune apa la incalzit (nu fierbere!). 2. Pregatim drojdia

19 voturi    16 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje

Alexandrina (Chef de cuisine)

Am salvat reteta. Arata bine painea, si imi place ca e cu secara.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi cu susan Covrigi cu susan

In oala mixerului cernem fainele, adaugam drojdia si zaharul si amestecam cu suportul ptr framantat, adaugam uleiul si apa si, cand

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Reţetă de preparare a papanaşilor Reţetă de preparare a papanaşilor

Se amesteca branza de vaci cu faina, grisul, zaharul, ouale si praful de copt si se framanta foarte bine. Dupa ce s-a framantat, se

6 voturi    2 comentarii
30 min
Aluaturi si Foietaje
Kürtős Kolacs (cozonac secuesc)