autor:

Micky Apostu

» » Aluaturi si Foietaje

Paine festiva

Autor: Micky Apostu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 18 ianuarie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Micky Apostu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 18 ianuarie 2013

Ingrediente
- 25 g drojdie proaspata, - 250 ml lapte, - 500 g faina, - 1 lingurita zahar, - 1 lingurita sare, - 2 oua batute usor, - 2 linguri ulei de masline (sau de floarea soarelui), - 100 g unt topit si racit

Dificultate: Medie Timp: 3h

41 voturi

Mod de preparare

Cerneti faina si puneti-o intr-un vas. Dizolvati drojdia cu zaharul si 100 ml lapte caldut (nu fierbinte) si lasati-o sa stea cam 10 minute. faceti o gaura in mijlocul fainii si adaugati sarea, restul de lapte cald, uleiul, ouale batute si drojdia. Framantati pana obtineti un aluat elastic si omogen. Acoperiti cu un servet si lasati la loc cald si ferit de curenti de aer timp de o ora si jumatate.



Cand a crescut, scoateti aluatul pe blatul de lucru si incepeti distractia. Mai intai impartiti aluatul in opt parti egale. Daca puteti face asta din ochi e bine, daca nu, folositi cantarul de bucatarie daca aveti. Eu am descoperit ca este un accesoriu foarte important in bucatarie (si nu este deloc scump). Lasati cele opt bile de aluat sa se odihneasca timp de 10 minute.



Intindeti fiecare bucata de aluat ca in imaginea de mai jos si ungeti-le cu untul topit si racit. Nu veti consuma tot untul, o parte va ramane, insa il folositi la finalul retetei.

Dupa aceasta suprapuneti doua cate doua obtinand patru bucati. Nu sunt eu prea buna la explicatii dar sper sa intelegeti din poze.

Rulati pe partea lunga si formati 4 rulouri.



Taiati capetele stanga / dreapta si asezati-le cu partea taiata in jos. Bucatile ramase taiati-le ca in imagine, in triunghiuri.



Asezati intr-o forma rotunda, in mijloc capetele, ia pe margine asezati alternativ triunghiurile. Lasati sa creasca timp de inca jumatate de ora. Cand a crescut ungeti cu un ou batut si dati la cuptor timp de aprox 40 minute, pana cand este gata. Scoateti si ungeti cu untul ramas, acoperiti cu un servet si lasati 10 minute sa absoarba untul.

Este o paine gustoasa si de efect.
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine festiva" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
“Sfiha” sau  “Lahm bi’ajin”-Placinte  cu carne –specific tarilor arabe

“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin”-Placinte cu carne –specific tarilor arabe

Faina se amesteca 2 minute cu drojdia instantanee; se adauga apoi restul ingredienteleor si se framanta

37 voturi    17 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Biscuiti spritati

Biscuiti spritati

Se amesteca toate ingredientele (untul trebuie sa fie tinut in bucatarie) Se lucreaza doar cu furculita,

114 voturi    35 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 23 comentarii

  • Petruta Ganea , 12 martie 2015

    am facut painica asta ieri,vreau sa va spun ca este senzationala,super buna,merita incercata !

  • stefania stfania , 19 ianuarie 2015

    scrie clar 250 ml lapte!!

  • Emilia_Ologeanu

    Emilia_Ologeanu (Maestru bucatar) , 03 ianuarie 2015

    e foarte frumoasa eu am facuto cu apa si am minjit foile cu ou iese o frumusete si e piine la urma urmei

    • mira (Chef de cuisine) , 25 decembrie 2014

      Intr-adevar festiva!

    • Luminita Ciobanu , 19 decembrie 2014

      250ml de lapte pentru 500g faina asa se calculeaza la un aluat dospit

    • Iulian Istratuca , 14 decembrie 2014

      Rodica Sultanoiu, la ce reteta va uitati cand intrebati de lapte? Unde ati vazut 2500 ml de lapte daca la ingrediente scrie clar: 250 ml....? Bonnye Katherine din 250 ml poti pune 100 cu drojdia si...mai raman 150 ml !!!

    • Job Job , 12 decembrie 2014

      Operatori online Experienta minima calculator. Program flexibil. Solicita informatii la adresa de mail: lorin.nae@outlook.com

    • Zenovia Kovacs , 14 octombrie 2014

      Eu am pregatit piinea de craciun si este foarte buna si aspectuoasa. Nu am tait-o ci am rupt " florile"

    • Viorel Vio , 12 octombrie 2014

      si invers! la 2500ml lapte, 5 kg faina! :)

    • Ane-Marie Conciu , 14 martie 2014

      Cred că este o greșeala, este mult prea mult lapte.Care este, de fapt, cantitatea corecta?

    • Sanda Morar , 01 martie 2014

      LA 500 GR DE FAINA __250 DE GR DE LAPTE

    • Rodica Sultanoiu , 28 februarie 2014

      Cred ca la cantitatea de lapte este o problema, 2500 ml inseamna 2.5 lt. O jumatate kg de faina si 2.5 lt de lapte nu prea iese coca.

    • Istratescu Florenta , 14 ianuarie 2014

      incercati sa faceti cozonac in acest mod,sa vedeti ce frumos vine!

    • Bonnye Katherine , 23 decembrie 2013

      Sunteti sigura ca sunt doar 100 ml de lapte? Care e 'restul de lapte' daca tot a fost amestecat cu drojdia? Multumesc!

    • Mihaela Apostu , 16 decembrie 2013

      250ml de lapte pentru 500g faina asa se calculeaza la un aluat dospit

    • Bonnye Katherine , 16 decembrie 2013

      Pt ce diametru sunt ingredientele?

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 06 februarie 2013

      O minunatie! Te-ai indurat sa o mananci?

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 06 februarie 2013

      Felicitari...Merita pregatita ...

    • Simona

      Simona (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2013

      Extraordinara! Am salvat-o!

    • Floare de colt (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2013

      Felicitari ! Ce minunatie ai realizat !!! Sunt de aceeasi parere cu Mihaela: este demna de coperta unei carti de bucate !!! Multumesc, o salvez !

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2013

      Delicioasa!*****Si demna de coperta unie carti de bucate!*****

    • Cris

      Cris (Chef de cuisine) , 18 ianuarie 2013

      Cred ca si prajitura turceasca o voi incerca in curand. Iti voi da de veste cum mi-au iesit, atat painea cat si prajitura.

    • Cris

      Cris (Chef de cuisine) , 18 ianuarie 2013

      Arata foarte, foarte bine. Felicitari! Cred ca o sa incerc si eu reteta ta in weekend. Cred ca voi coace painea in vasul roman, asa cum am facut si duminica trecuta. A iesit atat de buna incat mi-am ca, de acum incolo, nu o voi mai coace altfel.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h

41 voturi

Ingrediente

  • - 25 g drojdie proaspata
  • - 250 ml lapte
  • - 500 g faina
  • - 1 lingurita zahar
  • - 1 lingurita sare
  • - 2 oua batute usor
  • - 2 linguri ulei de masline (sau de floarea soarelui)
  • - 100 g unt topit si racit

Raporteaza reteta

Retete
de Micky Apostu
Bulgarasi cu nuca

Bulgarasi cu nuca

Intr-un vas amestecati toate ingredientele, mai putin zaharul pudra. Omogenizati bine compozitia

19 voturi    4 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Placinta cu dovleac, de post

Placinta cu dovleac, de post

Mai intai pregatiti dovleacul. Curatati-l de coaja si seminte si dati-l pe razatoare sau tocati-l

20 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post
Gris cu lapte si dulceata de cirese amare

Gris cu lapte si dulceata de cirese amare

Puneti laptele cu zaharul si coaja de lamaie la fiert la foc mic. Amestecati sa nu se afume, sa nu

36 voturi    7 comentarii
15 min
Dulciuri diverse

stefania stfania

scrie clar 250 ml lapte!!

Retete

din Aluaturi si Foietaje

Paine coapta pe frunze de varza Paine coapta pe frunze de varza

1. MAIAUA: intr-un vas se freacă drojdia cu puțin zahăr și aproximativ 50 ml-100 ml apă ( din cea măsurată). Se lasă la dospit

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi cu susan Covrigi cu susan

In oala mixerului cernem fainele, adaugam drojdia si zaharul si amestecam cu suportul ptr framantat, adaugam uleiul si apa si, cand

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Placinta cu spanac