autor:

Micky Apostu

» » Aluaturi si Foietaje

Paine festiva

Autor: Micky Apostu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 18 ianuarie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Micky Apostu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 18 ianuarie 2013

Ingrediente
- 25 g drojdie proaspata, - 250 ml lapte, - 500 g faina, - 1 lingurita zahar, - 1 lingurita sare, - 2 oua batute usor, - 2 linguri ulei de masline (sau de floarea soarelui), - 100 g unt topit si racit

Dificultate: Medie Timp: 3h

39 voturi

Mod de preparare

Cerneti faina si puneti-o intr-un vas. Dizolvati drojdia cu zaharul si 100 ml lapte caldut (nu fierbinte) si lasati-o sa stea cam 10 minute. faceti o gaura in mijlocul fainii si adaugati sarea, restul de lapte cald, uleiul, ouale batute si drojdia. Framantati pana obtineti un aluat elastic si omogen. Acoperiti cu un servet si lasati la loc cald si ferit de curenti de aer timp de o ora si jumatate.



Cand a crescut, scoateti aluatul pe blatul de lucru si incepeti distractia. Mai intai impartiti aluatul in opt parti egale. Daca puteti face asta din ochi e bine, daca nu, folositi cantarul de bucatarie daca aveti. Eu am descoperit ca este un accesoriu foarte important in bucatarie (si nu este deloc scump). Lasati cele opt bile de aluat sa se odihneasca timp de 10 minute.



Intindeti fiecare bucata de aluat ca in imaginea de mai jos si ungeti-le cu untul topit si racit. Nu veti consuma tot untul, o parte va ramane, insa il folositi la finalul retetei.

Dupa aceasta suprapuneti doua cate doua obtinand patru bucati. Nu sunt eu prea buna la explicatii dar sper sa intelegeti din poze.

Rulati pe partea lunga si formati 4 rulouri.



Taiati capetele stanga / dreapta si asezati-le cu partea taiata in jos. Bucatile ramase taiati-le ca in imagine, in triunghiuri.



Asezati intr-o forma rotunda, in mijloc capetele, ia pe margine asezati alternativ triunghiurile. Lasati sa creasca timp de inca jumatate de ora. Cand a crescut ungeti cu un ou batut si dati la cuptor timp de aprox 40 minute, pana cand este gata. Scoateti si ungeti cu untul ramas, acoperiti cu un servet si lasati 10 minute sa absoarba untul.

Este o paine gustoasa si de efect.
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine festiva" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Paine Iuliana

Paine Iuliana

Se pregateste un aluat din ingredientele de mai sus. Se lasa sa creeasca pina isi mareste volumul

4 voturi    10 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje
Prăjitură de sărbătoare din Franţa

Prăjitură de sărbătoare din Franţa

Faceţi aluatul(e ca de cozonac) si lasati-l să se odihneasca o noapte la rece(eu l-am pus în frigider). A

17 voturi    7 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 23 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Petruta Ganea , 12 martie 2015

    am facut painica asta ieri,vreau sa va spun ca este senzationala,super buna,merita incercata !

  • Fara foto

    stefania stfania , 19 ianuarie 2015

    scrie clar 250 ml lapte!!

  • Emilia_Ologeanu

    Emilia_Ologeanu (Maestru bucatar) , 03 ianuarie 2015

    e foarte frumoasa eu am facuto cu apa si am minjit foile cu ou iese o frumusete si e piine la urma urmei

    • Fara foto

      mira (Chef de cuisine) , 25 decembrie 2014

      Intr-adevar festiva!

    • Fara foto

      Luminita Ciobanu , 19 decembrie 2014

      250ml de lapte pentru 500g faina asa se calculeaza la un aluat dospit

    • Fara foto

      Iulian Istratuca , 14 decembrie 2014

      Rodica Sultanoiu, la ce reteta va uitati cand intrebati de lapte? Unde ati vazut 2500 ml de lapte daca la ingrediente scrie clar: 250 ml....? Bonnye Katherine din 250 ml poti pune 100 cu drojdia si...mai raman 150 ml !!!

    • Fara foto

      Job Job , 12 decembrie 2014

      Operatori online Experienta minima calculator. Program flexibil. Solicita informatii la adresa de mail: lorin.nae@outlook.com

    • Fara foto

      Zenovia Kovacs , 14 octombrie 2014

      Eu am pregatit piinea de craciun si este foarte buna si aspectuoasa. Nu am tait-o ci am rupt " florile"

    • Fara foto

      Viorel Vio , 12 octombrie 2014

      si invers! la 2500ml lapte, 5 kg faina! :)

    • Fara foto

      Ane-Marie Conciu , 14 martie 2014

      Cred că este o greșeala, este mult prea mult lapte.Care este, de fapt, cantitatea corecta?

    • Fara foto

      Sanda Morar , 01 martie 2014

      LA 500 GR DE FAINA __250 DE GR DE LAPTE

    • Fara foto

      Rodica Sultanoiu , 28 februarie 2014

      Cred ca la cantitatea de lapte este o problema, 2500 ml inseamna 2.5 lt. O jumatate kg de faina si 2.5 lt de lapte nu prea iese coca.

    • Fara foto

      Istratescu Florenta , 14 ianuarie 2014

      incercati sa faceti cozonac in acest mod,sa vedeti ce frumos vine!

    • Fara foto

      Bonnye Katherine , 23 decembrie 2013

      Sunteti sigura ca sunt doar 100 ml de lapte? Care e 'restul de lapte' daca tot a fost amestecat cu drojdia? Multumesc!

    • Fara foto

      Mihaela Apostu , 16 decembrie 2013

      250ml de lapte pentru 500g faina asa se calculeaza la un aluat dospit

    • Fara foto

      Bonnye Katherine , 16 decembrie 2013

      Pt ce diametru sunt ingredientele?

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 06 februarie 2013

      O minunatie! Te-ai indurat sa o mananci?

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 06 februarie 2013

      Felicitari...Merita pregatita ...

    • Simona

      Simona (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2013

      Extraordinara! Am salvat-o!

    • Fara foto

      Floare de colt (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2013

      Felicitari ! Ce minunatie ai realizat !!! Sunt de aceeasi parere cu Mihaela: este demna de coperta unei carti de bucate !!! Multumesc, o salvez !

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2013

      Delicioasa!*****Si demna de coperta unie carti de bucate!*****

    • Cris

      Cris (Chef de cuisine) , 18 ianuarie 2013

      Cred ca si prajitura turceasca o voi incerca in curand. Iti voi da de veste cum mi-au iesit, atat painea cat si prajitura.

    • Cris

      Cris (Chef de cuisine) , 18 ianuarie 2013

      Arata foarte, foarte bine. Felicitari! Cred ca o sa incerc si eu reteta ta in weekend. Cred ca voi coace painea in vasul roman, asa cum am facut si duminica trecuta. A iesit atat de buna incat mi-am ca, de acum incolo, nu o voi mai coace altfel.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h

39 voturi

Ingrediente

  • - 25 g drojdie proaspata
  • - 250 ml lapte
  • - 500 g faina
  • - 1 lingurita zahar
  • - 1 lingurita sare
  • - 2 oua batute usor
  • - 2 linguri ulei de masline (sau de floarea soarelui)
  • - 100 g unt topit si racit

Raporteaza reteta

Retete
de Micky Apostu
Bulgarasi cu nuca

Bulgarasi cu nuca

Intr-un vas amestecati toate ingredientele, mai putin zaharul pudra. Omogenizati bine compozitia

14 voturi    4 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Placinta cu dovleac, de post

Placinta cu dovleac, de post

Mai intai pregatiti dovleacul. Curatati-l de coaja si seminte si dati-l pe razatoare sau tocati-l

12 voturi    1 comentariu
1h
Retete de post
Gris cu lapte si dulceata de cirese amare

Gris cu lapte si dulceata de cirese amare

Puneti laptele cu zaharul si coaja de lamaie la fiert la foc mic. Amestecati sa nu se afume, sa nu

22 voturi    6 comentarii
15 min
Dulciuri diverse

stefania stfania

scrie clar 250 ml lapte!!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Painea de Casa a Bunicii