autor:

mihaela idriceanu

» » Aluaturi si Foietaje

Paine floarea soarelui

Autor: mihaela idriceanu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 12 ianuarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: mihaela idriceanu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 12 ianuarie 2010

Ingrediente
Pentru aluat:, , 760g faina, , 250ml lapte caldut, , 125ml ulei, , 2 oua, , 2 pliculete drojdie uscata, , 1 lingurita zahar tos, , 2 lingurite sare, , , , Pentru uns intre foi:, , 80 g unt topit, , , , Pentru uns si presarat deasupra:, , 1 galbenus crud, , 30ml lapte, , Seminte de susan si mac

Dificultate: Medie Timp: 2h

14 voturi

Mod de preparare

Desi imi lipsesc fotografii din timpul procesarii care ar fi indispensabile in cazul unei astfel de retete,ma incumet totusi sa o explic,sperand ca talentul si imaginatia d-voastra o vor face usor de inteles si realizat!
Aluatul l-am framantat la masina de paine,punand intai laptele,apoi uleiul,zaharul,ouale,drojdia,faina si la urma sarea(sarea nu trebuie sa intre in contact cu drojdia).Daca framantati la mana puneti faina intr-un castron, adaugati zaharul tos, drojdia uscata, ouale, uleiul, laptele caldut si sarea si incepeti sa framantati aluatul pana obtineti un aluat elastic, care nu se lipeste de mana.Lasati la dospit o ora.
Topim untul.
Impartim aluatul in 2 parti egale.Prima parte o impartim in 5 parti si formam 5 bile.
Intindem 5 foi rotunde cu diametrul de cca 22 cm,.Punem prima foaie pe o tava mare cu hartie de copt,ungem cu unt,punem deasupra a doua foaie,ungem cu unt si la fel procedam cu toate cele 5 foi.Ultima foaie se intinde putin mai mare astfel incat sa le acopere pe celelalte si nu se mai unge cu unt.
Cu un cutit foarte bine ascutit,la cca 1 cm de margine facem 4 taieturi astfel incat in final sa ne rezulte 8 petale, pe care le luam de varf, din mijloc si le tragem spre exterior, formand o coronita.Hai ca pana aici a fost mai greu.:)
Din a doua bucata de aluat luam un sfert,facem o bila cat mai rotunda si o lasam deoparte.Restul impartim din nou in 5 bucati egale pe care le intindem in foi rotunde,mai mici cu diametrul de cca 14 cm.Procedam la fel ca mai inainte,punem foaie,ungem cu unt,pana la a cincea foaie pe care o intindem mai mare sa le acopere pe celelalte si nu mai ungem cu unt.
Luam foile suprapuse si le asezam in mijlocul coronitei mari.facem 4 taieturi si formam 8 petale pe care le tragem in afara pe cat posibil intre petalele primei coronite.Punem in mijloc bila de aluat.
urmeaza partea cea mai usoara:ungem cu galbenus amestecat cu lapte,presaram susan pe petale si mac in mijloc,mai lasam 30 de minute la dospit si bagam in cuptorul preincalzit.Prima data o acoperim cu o foaie de copt si lasam in cuptor 10 minute la 200 grade Celsius, dupa care indepartam foaia de copt si o mai lasam 20-25 minute la 180 grade.

E mai usor de facut decat pare,credeti-ma! Si e nemaipomenit de buna si aspectuoasa!

sursa aici:www.gourmandine.ro
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine floarea soarelui" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Paine Floarea Soarelui

Paine Floarea Soarelui

Aluatul il pregatim in vasul robotului, in care punem pentru inceput laptele caldut, uleiul, sarea

3 voturi    0 comentarii
3h 15 min
Retete de Pasti
Paine integrala cu seminte de floarea soarelui (dietetica)

Paine integrala cu seminte de floarea soarelui (dietetica)

Se pune apa la incalzit dupa care se pregateste drojdia. Se amesteca 3-4 linguri de apa calduta cu

4 voturi    2 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 19 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Muraru Ana , 18 mai 2014

    se taie mijlocul foilor suprapuse "in cruce" , lasand spre margine cca 1 cm netaiat /la ambele serii de foi/ . in locul macului eu pun seminte de fl. soarelui /aspect - denumire /. Se face cu lapte, ou - pentru micul dejun. Se poate prepara si din aluat de paine si se foloseste ca atare.....

  • Fara foto

    Emilia Ologeanu , 18 mai 2014

    eu am uns foile cu ou ies mai frumos dar coca o fac din pine nu cu lapte

  • Fara foto

    Livia Oncu , 18 ianuarie 2014

    foarte faina!!

    • Fara foto

      Ella Radulescu , 17 ianuarie 2014

      da e frumoasa dar daca ai pune poze cu procedeul de executare ar fi minunat. Nu am inteles prea bine cu taieturile cum vine.

    • Fara foto

      Emilia Ologeanu , 03 ianuarie 2014

      f frumoasa am facut si eu de multe ori am pus pe mijloc seminte de f soarelui decojite primele petale mac al doilea rind susam o splendoare

    • Fara foto

      Elena Coroblean , 03 ianuarie 2014

      aspectoasa si buna

    • flory avram

      flory avram (Chef de cuisine) , 07 iunie 2010

      Nota 10,felicitari!

    • joly-gina

      joly-gina (Chef de cuisine) , 14 februarie 2010

      ce frumos arata

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 22 ianuarie 2010

      Arata foarte bine, se vede ca ai pus suflet si ca esti priceputa, felicitari.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2010

      Prezentarea este superba si painea cred ca este o bunatate.Dupa cum arata in poza nici nu ma indoiesc,ca nu ar fi buna.Felicitari.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 ianuarie 2010

      O frumusete de painica!!!!

    • Fara foto

      lia , 18 ianuarie 2010

      Felicitari ! imi place la nebunie cum arata...foarte tare...

    • lucica mihaila

      lucica mihaila (Chef de cuisine) , 13 ianuarie 2010

      Exceptionala!!!!!!!!!!!!!!!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 13 ianuarie 2010

      FELICITARI!!!!!!

    • mac myra

      mac myra (Chef de cuisine) , 13 ianuarie 2010

      Arata foarte bine si nu este greu de facut.Felicitari.

    • Fara foto

      Mihaela76 (Chef de cuisine) , 13 ianuarie 2010

      Foarte frumos rezultatul! Felicitari!

    • diana

      diana (Chef de cuisine) , 13 ianuarie 2010

      foarte frumoasa painea ta,Mihaela !

    • serban aurora daniela

      serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 13 ianuarie 2010

      Obisnuiesc si eu sa execut o astfel de paine, care este mult mai frageda, mai gustoasa , dar si mai aspectuoasa !

    • Fara foto

      irina , 13 ianuarie 2010

      si eu fac paine in casa dar asta e o opera de arte.cu o ocazie speciala am sa incerc sa vedem ce imi iese.e ideal ca centru pt masa

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

14 voturi

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 760g faina
  • 250ml lapte caldut
  • 125ml ulei
  • 2 oua
  • 2 pliculete drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar tos
  • 2 lingurite sare
  • Pentru uns intre foi:
  • 80 g unt topit
  • Pentru uns si presarat deasupra:
  • 1 galbenus crud
  • 30ml lapte
  • Seminte de susan si mac

Raporteaza reteta

Retete
de mihaela idriceanu
prajitura cu ananas

prajitura cu ananas

Din 180 g zahar se face zahar ars.Dupa ce s-a racit se pun deasupra feliile de de ananas taiate in

17 voturi    4 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu mere

Prajitura cu mere

Oul se bate cu 150 de grame de zahar si praful de sare.Adaugam faina,alternand cu laptele,astfel

13 voturi    4 comentarii
40 min
Prajituri
Prajitura cu cocos si ricotta

Prajitura cu cocos si ricotta

Se bat ouale cu zahar cateva minute, se adauga ricotta, nuca de cocos si la urma laptele sau lichiorul.

4 voturi    2 comentarii
1h 5 min
Prajituri

flory avram (Chef de cuisine)

Nota 10,felicitari!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Cozonac cu nuci, migdale si stafide