Ingrediente
1kg de făină, 1 lingură de sare mare, 4 linguri de ulei de măsline, 1 linguriţă de zahăr, 40g de drojdie proaspătă, 400 ml apa călduţă, 200 ml de lapte călduţ
Dificultate: Redusa | Timp: 1h 30 min
7 voturi
Mod de preparare
Se dizolvadrojdia cu zahăr si lapte. se amestecă si niste faină în drojdie.
Sarea se dizolvă în apa caldă si se amestecă in făină. se pune uleiul si laptele rămas. Când drojdia începe să se umfle,se amestecă şi ea în aluat.
Se frământă cam 10 minute, apoi se pune sa crească acoperită, pâna îşi dublează volumul.
Se modelează o pâine rotundă care se crestează cu un cuţit în ce forme doriţi.
Se presara puţină făină într-o tavă.
Se coace cam o oră în aragaz pâna se rumeneşte bine.
Când se scoate, se acoperă cu un şervet curat până se răceşte.
( Se face o cruce cu mâna peste pâine: se duce la Dumnezeu, cum se spune la ţară)
Lia Maria (Chef de cuisine) , 08 iunie 2010
Buna ! painuca ai mai facut, Adelina...*****