autor:

Adelina Damian-Fekete

» » Aluaturi si Foietaje

Panettone

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Italia


    Reteta postata pe: 08 decembrie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Specific:  

Italia


Reteta postata pe: 08 decembrie 2012

Ingrediente
2/3 cană de lapte şi încă puţin pentru uns pe deasupra, 1/3 cană de zahăr, 1 plic de drojdie uscată, 3 -3,5căni de făină, 2 ouă întregi, 5 gălbenuşuri, 1 linguriţă cu esenţă de migdale, coaja de la o lămâie, 2 linguriţe de sare, 170 g de unt moale, 1/2 cană de stafide, 1/4 cană de stafide Sultana, 1/2 cană de coji de portocală zaharisite tăiate bucăţele, 1/4 cană de migdale fără coajă, prăjite şi tocate, 2 linguri de migdale mărunţite de pus pe deasupra, zahăr pentru pudrat

Dificultate: Medie Timp: 3h 30 min

10 voturi

Mod de preparare

1. Într-o crăticioară încălziţi laptele cu 1 lingură de zahăr, pe foc mic până pe la 45°C. Mutaţi într-un castron mai mare şi vărsaţi drojdia în ploaie. Lăsaţi să se odihnească15 minute.
2. Cerneţi 1 cană de făină deasupra, amestecaţi cu o lingură de lemn până la formarea unui aluat. Acoperiţi cu un şervet curat şi lăsaţi într-un loc cald( 24 à 27 °C) până ce devine spongios(cam 30 de minute.
3. Într-un alt castron bateţi ouăle, gălbenuşurile, sarea, esenţa de migdale, coaja de lămâie rasă.
Cerneţi încă 2 căni de făină peste drojdie , apoi faceţi loc la mijloc şi turnaţi ouăle bătute , amestecând cu o lingură de lemn pentru a obţine o pastă moale şi lipicioasă. Nu trebuie adăugată făină, numai dacă pasta e foarte umedă.
4. Întindeţi cu mâna untul moale peste aluat, apoi încorporaţi-l prin frământare. Acoperiţi cu şervetul şi lăsaţi-l să crească într-un loc cald până îşi dublează volumul(s-ar putea să dureze mai mult căci e un aluat greu, poate chiar 3 ore).
5. Ungeţi cu unt o formă înaltă de şarlotă sau o cratiţă de 2l. Eu am făcut în forme de cozonac. Puneţi în forma unsă hârtie de copt şi ungeţi iar.
6. Dezumflaţi/aplatizaţi aluatul şi puneţi-l pe o planşetă înfăinată. Presăraţi peste aluat stafidele, migdalele, cojile de portocală şi frământaţi până se repartizează uniform fructele.
7. Daţi aluatului o formă rotundă şi puneţi-l în forma de copt. Acopeiţi şi lăsaţi să crească până atinge marginea formei( cam1 ½ ore)
8. Preîncălziţi cuptorul. Ungeţi aluatul pe deasupra cu puţin lapte şi presăraţi migdale mărunţite şi o lingură de zahăr.
9. Puneţi la foc mare 15 minute, apoi micşoraţi la 180°C şi mai coaceţi vreo 30 de minute. Scoateţi şi lăsaţi 5 minute în formă, apoi puneţi cozonacul pe un grătar şi lăsaţi să se răcească. Umblaţi cu grijă că e făptură delicată!
Notă: Cred că puteţi înlocui o parte din stafide cu merişoare roşii uscate, din pungă(se găsesc la Kaufland) pentru că sunt mai multe culori.
Daca ti-a placut reteta noastra "Panettone" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Panettone

Panettone

Panettone este un soi de cozonac italienesc care se prepara cu ocazia sarbatorilor crestine, originea

0 voturi    1 comentariu
3h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Panettone cu crusta de migdale caramelizate

Panettone cu crusta de migdale caramelizate

Maruntiti drojdia intre degete si intr-un bol il amestecati cu laptele. Lasati la dospit pentru 10

1 vot    0 comentarii
3h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    angela (Chef de cuisine) , 07 ianuarie 2013

    am salvat reteta in cartea mea de retete favorite si o voi face dupa ce pierd kilogramele luate de sarbatori.Arata super si cred ca e delicios!!!.mersi mult pt reteta!

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2012

    Foarte fin!***** Ce frumos ti-a crescut aluatul; imi inchipui ce arome sunt in bucataria ta;asa simti spiritul sarbatorilor de iarna;Sarbatori Fericite si multe alaturi de cei dragi tie draga Ade!

Dificultate

Medie

Timp

3h 30 min

10 voturi

Ingrediente

  • 2/3 cană de lapte şi încă puţin pentru uns pe deasupra
  • 1/3 cană de zahăr
  • 1 plic de drojdie uscată
  • 3 -3,5căni de făină
  • 2 ouă întregi
  • 5 gălbenuşuri
  • 1 linguriţă cu esenţă de migdale
  • coaja de la o lămâie
  • 2 linguriţe de sare
  • 170 g de unt moale
  • 1/2 cană de stafide
  • 1/4 cană de stafide Sultana
  • 1/2 cană de coji de portocală zaharisite tăiate bucăţele
  • 1/4 cană de migdale fără coajă
  • prăjite şi tocate
  • 2 linguri de migdale mărunţite de pus pe deasupra
  • zahăr pentru pudrat

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

81 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

3 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

angela (Chef de cuisine)

am salvat reteta in cartea mea de retete favorite si o voi face dupa ce pierd kilogramele luate de sarbatori.Arata super si cred ca e delicios!!!.mersi mult pt reteta!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Placinta cu ceapa