autor:

Adelina Damian-Fekete

» » Aluaturi si Foietaje

Panettone

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Italia


    Reteta postata pe: 08 decembrie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Specific:  

Italia


Reteta postata pe: 08 decembrie 2012

Ingrediente
2/3 cană de lapte şi încă puţin pentru uns pe deasupra, 1/3 cană de zahăr, 1 plic de drojdie uscată, 3 -3,5căni de făină, 2 ouă întregi, 5 gălbenuşuri, 1 linguriţă cu esenţă de migdale, coaja de la o lămâie, 2 linguriţe de sare, 170 g de unt moale, 1/2 cană de stafide, 1/4 cană de stafide Sultana, 1/2 cană de coji de portocală zaharisite tăiate bucăţele, 1/4 cană de migdale fără coajă, prăjite şi tocate, 2 linguri de migdale mărunţite de pus pe deasupra, zahăr pentru pudrat

Dificultate: Medie Timp: 3h 30 min

10 voturi

Mod de preparare

1. Într-o crăticioară încălziţi laptele cu 1 lingură de zahăr, pe foc mic până pe la 45°C. Mutaţi într-un castron mai mare şi vărsaţi drojdia în ploaie. Lăsaţi să se odihnească15 minute.
2. Cerneţi 1 cană de făină deasupra, amestecaţi cu o lingură de lemn până la formarea unui aluat. Acoperiţi cu un şervet curat şi lăsaţi într-un loc cald( 24 à 27 °C) până ce devine spongios(cam 30 de minute.
3. Într-un alt castron bateţi ouăle, gălbenuşurile, sarea, esenţa de migdale, coaja de lămâie rasă.
Cerneţi încă 2 căni de făină peste drojdie , apoi faceţi loc la mijloc şi turnaţi ouăle bătute , amestecând cu o lingură de lemn pentru a obţine o pastă moale şi lipicioasă. Nu trebuie adăugată făină, numai dacă pasta e foarte umedă.
4. Întindeţi cu mâna untul moale peste aluat, apoi încorporaţi-l prin frământare. Acoperiţi cu şervetul şi lăsaţi-l să crească într-un loc cald până îşi dublează volumul(s-ar putea să dureze mai mult căci e un aluat greu, poate chiar 3 ore).
5. Ungeţi cu unt o formă înaltă de şarlotă sau o cratiţă de 2l. Eu am făcut în forme de cozonac. Puneţi în forma unsă hârtie de copt şi ungeţi iar.
6. Dezumflaţi/aplatizaţi aluatul şi puneţi-l pe o planşetă înfăinată. Presăraţi peste aluat stafidele, migdalele, cojile de portocală şi frământaţi până se repartizează uniform fructele.
7. Daţi aluatului o formă rotundă şi puneţi-l în forma de copt. Acopeiţi şi lăsaţi să crească până atinge marginea formei( cam1 ½ ore)
8. Preîncălziţi cuptorul. Ungeţi aluatul pe deasupra cu puţin lapte şi presăraţi migdale mărunţite şi o lingură de zahăr.
9. Puneţi la foc mare 15 minute, apoi micşoraţi la 180°C şi mai coaceţi vreo 30 de minute. Scoateţi şi lăsaţi 5 minute în formă, apoi puneţi cozonacul pe un grătar şi lăsaţi să se răcească. Umblaţi cu grijă că e făptură delicată!
Notă: Cred că puteţi înlocui o parte din stafide cu merişoare roşii uscate, din pungă(se găsesc la Kaufland) pentru că sunt mai multe culori.
Daca ti-a placut reteta noastra "Panettone" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Panettone

Panettone

Panettone este un soi de cozonac italienesc care se prepara cu ocazia sarbatorilor crestine, originea

0 voturi    1 comentariu
3h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Panettone de casa

Panettone de casa

Un desert italian (originar din Milano) deosebit, care ne-a cucerit cu textura și aromele lui. Nu

1 vot    4 comentarii
5h 25 min
Retete de Pasti

  • 2 comentarii

  • angela (Chef de cuisine) , 07 ianuarie 2013

    am salvat reteta in cartea mea de retete favorite si o voi face dupa ce pierd kilogramele luate de sarbatori.Arata super si cred ca e delicios!!!.mersi mult pt reteta!

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2012

    Foarte fin!***** Ce frumos ti-a crescut aluatul; imi inchipui ce arome sunt in bucataria ta;asa simti spiritul sarbatorilor de iarna;Sarbatori Fericite si multe alaturi de cei dragi tie draga Ade!

Dificultate

Medie

Timp

3h 30 min

10 voturi

Ingrediente

  • 2/3 cană de lapte şi încă puţin pentru uns pe deasupra
  • 1/3 cană de zahăr
  • 1 plic de drojdie uscată
  • 3 -3,5căni de făină
  • 2 ouă întregi
  • 5 gălbenuşuri
  • 1 linguriţă cu esenţă de migdale
  • coaja de la o lămâie
  • 2 linguriţe de sare
  • 170 g de unt moale
  • 1/2 cană de stafide
  • 1/4 cană de stafide Sultana
  • 1/2 cană de coji de portocală zaharisite tăiate bucăţele
  • 1/4 cană de migdale fără coajă
  • prăjite şi tocate
  • 2 linguri de migdale mărunţite de pus pe deasupra
  • zahăr pentru pudrat

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

128 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

7 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

4 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

angela (Chef de cuisine)

am salvat reteta in cartea mea de retete favorite si o voi face dupa ce pierd kilogramele luate de sarbatori.Arata super si cred ca e delicios!!!.mersi mult pt reteta!

Retete

din Aluaturi si Foietaje

Paine dietetica fara faina Paine dietetica fara faina

Incalzim cuptorul la 180 de grade C, coacere  sus jos si nu turbo.Pregatim o tava de chec o tapetam cu hartie de copt. Intr-un

0 voturi    0 comentarii
15 min
Aluaturi si Foietaje
Paine coapta pe frunze de varza Paine coapta pe frunze de varza

1. MAIAUA: intr-un vas se freacă drojdia cu puțin zahăr și aproximativ 50 ml-100 ml apă ( din cea măsurată). Se lasă la dospit

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Quiche cu mazare, rucola si Brie