autor:

gratziela

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Prajituri

Pască cu brânză dulce

Autor: gratziela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 10 mai 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: gratziela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 10 mai 2011

Ingrediente
Blatul: reţetă de cozonac ( dupa reteta "cozonacul meu cu nuca sau de la adresa http://gratziela-retete.blogspot.com/2011/04/cozonacul-meu-cu-nuca.html) (aluat din 500gr. făină), , Umplutura pentru două tăvi rotunde de 28cm diametru, -1kg brânză proaspătă de vaci, -8 ouă, -1 sau 1 ½ căni de zahar (în funcţie de gustul tău şi cât de acră este brânza), -coaja de la 1 lămâie şi de la o portocală, -1 cană stafide pe care le stropim cu puţin lapte şi rom, -3 linguri de griş, -3 linguri de smântână grasă, -1 ou +1 lingură lapte pentru glazură, -1-2 linguriţe mac

Dificultate: Ridicata Timp: 2h

6 voturi

Mod de preparare

Pune într-un castron brânza şi mai mărunţeşte-o dacă este bulgări. Sparge ouăle şi separă gălbenuşele de albuşuri. Bate albuşurile bine se întăresc ca pentru bezea, după care adaugă câte puţin zahărul. Răstoarnă peste brânză gălbenuşele, pe care le-ai amestecat înainte cu un praf de sare, stafidele înmuiate, cojile rase de la lămâie şi portocală, grişul şi smântâna. Amestecă bine, după care răstorni şi albuşurile. Acum amesteci uşor cu o spatulă ca să rămână pufoasă compoziţia. Mirosul de portocală şi lămâie îţi invadează nările fără să ţi le agaseze, dar culoarea aurie a umpluturii ce aşteaptă cuminte s-ar putea să-ţi dea ghes la un degustat mai mult.Acum pregăteşte tăvile pentru copt: unge cu puţin ulei şi tapetează cu un praf de griş.

Într-un castronel sparge un ou şi-l amestecă cu o lingură de lapte.

Împarţi aluatul în două părţi egale, ele reprezentând aluatul pentru două tăvi. Din fiecare gogoloi întinzi o foaie pe care o aşezi în tăvile de copt, dar să ştii că trebuie să ridici aluatul pe pereţii tăvii. Vezi să mai laşi ceva aluat pentru a orna şi să nu uiţi că se face şi o cruce (simbolică) pe mijloc. Eu am împletit din suluri subţiri de aluat şi am aşezat pe mijloc, în cruce, două suluri, după care am ornat pe margine, dar tu poţi orna cum îţi place ţie. După ce ai aşezat umplutura şi ai ornat, unge deasupra cu o pensulă glazura din oul bătut cu laptele, presară deasupra zahăr tos (este mai bun cu cristalele mai mari) şi apoi cu mac.Aşa cum spuneam şi la cozonac, nu trebuie să forţezi aluatul cu prea multă căldură. Este de ajuns că ţii cuptorul aprins, şi, oricum, nu laşi să crească mai mult de 15 minute, după care pui la copt.

Primele 15 minute dai focul puţin mai tare (200ºC sau mijlociu spre mare la gaze), nu deschizi uşa cuptorului, după care, micşorezi la 160ºC (aproape mic pe gaze) şi mai coci cam 40 de minute. Dacă faci testul cu scobitoarea, deşi umplutura pare moale, scobitoarea trebuie să fie curată; atunci compoziţia este coaptă.

După ce scoţi din cuptor, laşi să se răcească complet în tăvi, doar acoperi cu nişte prosoape. Şi pentru că pasca o fac întotdeauna de Înviere, nu pot decât să mă gândesc la miros de primăvară, mirosuri amestecate de zambilă şi narcise şi cotcodăcitul unei găini pierdute la izlaz. Nu te mai frământa, aşa cum ţi-am spus, este o plăcintă, tartă, prăjitură, toate la un loc, pe care poţi s-o experimentezi şi altă dată.

Întinde pe masă un ştergar, o felie de pască şi condiment, un ou pictat cu speranţe şi vise. Ce-ţi mai trebuie? Puţină iubire şi bucuria de a-ţi vedea familia fericită, căci toate astea la un loc sunt colţul tău de Rai înfăptuit de tine pentru cei dragi. Şi, liliacul ce azi a înflorit la geamul tău, îţi spune cu ecou, că vara vine în curând, aruncând firmituri de boreală în amurguri târzii, iar roua ce-ţi îmbrăţişează gleznele în dimineţi întârziate, va fi parfumul tău de pomădat amintiri în nopţi reci de iarnă.
Daca ti-a placut reteta noastra "Pască cu brânză dulce" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Pasca cu branza dulce si stafide

Pasca cu branza dulce si stafide

350g faina 3 albusuri spuma o jumatate cana de zahar pudra 8 linguri de ulei de framantat la final 1

24 voturi    5 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Pasca cu branza dulce si stafide

Pasca cu branza dulce si stafide

Din ingredientele pentru aluatul de mai sus se prepara un aluat ca la cozonac care se lasa apoi la

32 voturi    18 comentarii
4h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

2h

6 voturi

Ingrediente

  • Blatul: reţetă de cozonac ( dupa reteta "cozonacul meu cu nuca sau de la adresa http://gratziela-retete.blogspot.com/2011/04/cozonacul-meu-cu-nuca.html) (aluat din 500gr. făină)
  • Umplutura pentru două tăvi rotunde de 28cm diametru
  • -1kg brânză proaspătă de vaci
  • -8 ouă
  • -1 sau 1 ½ căni de zahar (în funcţie de gustul tău şi cât de acră este brânza)
  • -coaja de la 1 lămâie şi de la o portocală
  • -1 cană stafide pe care le stropim cu puţin lapte şi rom
  • -3 linguri de griş
  • -3 linguri de smântână grasă
  • -1 ou +1 lingură lapte pentru glazură
  • -1-2 linguriţe mac

Raporteaza reteta

Retete
de gratziela
Musaca de cartofi

Musaca de cartofi

- am curatat cartofii si i-am taiat in cuburi medii pe care i-am rumenit usor intr-o tigaie cu putin

36 voturi    14 comentarii
2h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Legume in aspic pentru vegetarieni si nu numai

Legume in aspic pentru vegetarieni si nu numai

Am spalat toate legumele. Am curatat de coaja morcovii si i-am taiat rondele de 3-5mm grosime. Dovlecelul

11 voturi    9 comentarii
1h 15 min
Aperitive
Tort de mere cu aluat de clătite

Tort de mere cu aluat de clătite

Am pregătit merele ca la plăcinta de mere: - am spălat merele, le-am curăţat de coajă, -

6 voturi    3 comentarii
50 min
Torturi
Adauga reteta
Retete

din Prajituri

Samba cu crusta de nuci Samba cu crusta de nuci

Se dau biscuitii la robot, apoi se framanta cu untul si miezul de nuca maruntit. Se intinde in forma de tort, in strat uniform, presat

0 voturi    0 comentarii
99h 45 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu caise Prajitura cu caise

Se freaca galbenusurile cu zahar, pana se albesc si-si dubleaza volumul, se adauga ulei cate putin, apoi iaurtul, coaja de lamaie,faina

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Delicii sanatoase de la bloggeri
Muffins cu multa ciocolata