autor:

Adelina Damian-Fekete

» » , Aperitive, Mancaruri cu carne

Pastetă de ficat şi carne

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 16 ianuarie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 16 ianuarie 2011

Ingrediente
1 kg de ficat de porc/viţel/pasăre, 300 g de slănină proaspătă, Carne de porc/piept de pasăre, 150 g de unt, Grăsime de porc sau de pasăre, 2-3 cepe, Piper, Ienibahar, Cimbru, Nucşoară, Puţin praf de cuişoare, Sare, Coniac(opţional)

Dificultate: Medie Timp: 3h

2 voturi

Mod de preparare

Se taie ceapa şi se căleşte în grăsime de pasăre sau de porc, atât cât să se moaie puţin. Peste ea se pune ficatul tăiat felii subţiri şi se mai lasă pe foc până dispare lichidul. Se amestecă mereu.(Ficatul se poate şi fierbe 15-20 de minute în apă). Carnea de porc, de pui sau ambele şi slănina se fierb(eu le-am pus în oala sub presiune).
Se scot, se răcesc şi se dau prin maşina de carne, apoi cu blenderul, împreună cu ceapa călită. Dacă ai robot, merge şi aşa.
Untul se freacă spumă şi se amestecă toate. Se potriveşte de sare şi mirodenii după gust.
Pentru că am făcut mult, am spălat bine nişte borcane, le-am sterilizat în cuptor, am pus o parte din ficat în ele şi le-am sterilizat la foc foarte mic în 2 zile. Eu trimit şi în străinătate şi aşa se ţine.
Se poate păstra în porţii mici şi la congelator mai multe luni. Este delicios, sănătos şi ştii ce ai pus în el.
După ce faci o dată, îţi reglezi cantităţile după cum vrei, la fel şi cu mirodeniile!Eu l-am pregătit si când am tăiat porcul. Atunci nu am pus unt.
Copiii voştri n-o să-l uite, fata mea numai asta mi-a cerut să-i trimit de Crăciun! Ei, ba şi cozonac, normal!

DICŢIONAR

Pasteta are la bază ficatul plus carne de viţel, pasăre, porc, peşte, vânat, peşte, ouă crude sau fierte , unt, smântână, franzelă, slănină proaspătă sau afumată, ciuperci, unt. Drept condimente: piper, nucşoară, ienibahar, capere.
Unele se prepară cu toate ingredientele fripte, fierte, înăbuşite dinainte sau crude(acestea se dau apoi la cuptor).

Pastetă din ficat de gâscă

300 g de ficat crud
100 g de franzelă
150 ml lapte
50 g de slănină afumată
1 ceapă mare
100 g de smântână
4 ouă
1 lingură de coniac(rom)
50 g de unt
3 linguri de ulei
sare, piper, ienibahar etc.
Treeci prin masina de tocat(de 3 ori) ficatul crud, slănină, franzela muiată în lapte şi storsă, ceapa tocată şi călită în 3 linguri de ulei.
Adaugi smântâna, gălbenuşurile, coniacul, condimentele, apoi se amestecă uşor cu albuşurile bătute spumă tare.
Se pune în forma unsă cu unt. Compoziţia să fie până la jumătate, va creşte! Se pune într-o tavă cu apă fiebinte.
Se coace în cuptorul încins, neacoperită, cam 1 oră.Se lasa în formă să se răcească, apoi se trece pe margini cuţitul, se pune un platou deasupra şi se răstornă. Se poate acoperi cu aspic(gelatină).
Acest tip nu se păstrează prea mult!
Daca ti-a placut reteta noastra "Pastetă de ficat şi carne" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Frigarui din piept de pui si legume cu sos de iaurt si menta

Frigarui din piept de pui si legume cu sos de iaurt si menta

Pieptul de pui spalat si scurs de apa, se taie cubulete, rosiile se taie in jumatati, ceapa se curata,

3 voturi    1 comentariu
20 min
Mancaruri cu carne
Pulpe pane cu cartofi la cuptor

Pulpe pane cu cartofi la cuptor

Pulpele se spala bine si se da jos pielea de pe ele.Se condimenteaza bine cu ce condimente preferati. Ceapa

26 voturi    14 comentarii
1h 45 min
Mancaruri cu carne

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 17 ianuarie 2011

    Multumim pt minunatele retete...*****

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 16 ianuarie 2011

    Wawwwwwwwwwwww. Ce delicatesa!***** La fav...

Dificultate

Medie

Timp

3h

2 voturi

Ingrediente

  • 1 kg de ficat de porc/viţel/pasăre
  • 300 g de slănină proaspătă
  • Carne de porc/piept de pasăre
  • 150 g de unt
  • Grăsime de porc sau de pasăre
  • 2-3 cepe
  • Piper
  • Ienibahar
  • Cimbru
  • Nucşoară
  • Puţin praf de cuişoare
  • Sare
  • Coniac(opţional)

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

84 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

3 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

Lia Maria (Chef de cuisine)

Multumim pt minunatele retete...*****

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Humus reţetă Humus reţetă

Humus: 250g naut crud lasat cateva ore in cam de 3 ori apa in volum sa se umfle (si se umfla bine), fiert la foc mare in apa multa (completati

1 vot    0 comentarii
2h
Mancaruri cu carne
Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval

Compozitia de carne: Intr-un bol amestecam carnea tocata cu oul si pesmetul. Punem sare, piper si boia dulce, dupa gust. Patrunjelul

0 voturi    0 comentarii
1h 35 min
Aperitive cu carne
Piept de pui natur cu sunca si legume