autor:

valentina ionita

» » Conserve si muraturi

Pepenasi verzi murati

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 12 octombrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 12 octombrie 2010

Ingrediente
30 kg pepenasi, 2 buc.telina, 1 kg morcov, 3 legaturi frunze telina, 2 legaturi marar uscat, 2 legaturi tarhon uscat, 10 crengute visin, 1/2 kg hrean, , , Pentru saramura :, , , 0 lingura si jumatate sare mare grunjoasa la 1 l de apa . Eu am folosit 28 l saramura ., 20 buc. foi de dafin, 2 linguri piper boabe, 3 linguri boabe de mustar, o lingura boabe coriandru, , Cantitatile se pot mari sau micsora in functie de necesitate., , In cazul in care nu este destul de racoare in locul unde doriti sa depozitati pepenasii, puteti adauga in saramura putin conservant.

Dificultate: Redusa Timp: 1h

24 voturi

Mod de preparare

Pentru murat se aleg pepeni verzi pana la 1-2 kg si sa aiba coaja tare si sanatoasa. In functie de marimea lor se pot pune in borcane sau in butoaie impreuna cu felii de morcov,telina,hrean ,frunze de telina si de visin, marar si tarhon uscat,piper boabe,boabe de coriandru,boabe de mustar,foi de dafin.Pepenasii se sterg cu o carpa umeda si se lasa putin la zvantat.
Pe fundul butoiului am pus mai intai cateva frunze de telina,crengute de visin,marar si tarhon, felii de morcov, telina si hrean,iar apoi un rand de pepenasi si din nou frunze de telina,crengute de visin ,marar si tarhon,felii de morcov,telina si hrean .
Intre timp se pregateste saramura din o lingura si jumatate sare la 1 l de apa si condimentele mai sus mentionate.Cand sarea este foarte bine topita se toarna saramura foarte calda peste pepenasi si se inchide ermetic butoiul.
Deasupra se pot pune scandurele,o piatra foarte bine spalata sau mai nou se gasesc in comert dispozitive speciale pentru a-i presa sa stea acoperiti in totalitate de saramura.
Cand incep sa fermenteze,se va forma putina spuma deasupra si de atunci va incepe vanturarea pepenasilor cu un furtun,pentru a agita tot lichidul. Vanturarea se va face la 4-5 zile timp de o luna sau cat dureaza fermentarea si pe urma la 2-3 saptamani pentru a nu mai da voie sa se formeze floare la suprafata si sa ramana saramura limpede.
Daca ti-a placut reteta noastra "Pepenasi verzi murati" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Castraveti picanti  cu sfecla rosie in saramura

Castraveti picanti cu sfecla rosie in saramura

Spalam bine castravetii , le taiem capetele si ii feliem nu foarte subtiri . Sfecla rosie o curatam

2 voturi    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Pasta de ardei capia si gogosari

Pasta de ardei capia si gogosari

Se curata legumele si se spala bine, apoi se toaca la robot sau la masina de tocat carne. Se pune

7 voturi    5 comentarii
5h
Conserve si muraturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 septembrie 2013

    multumesc...

  • COSTEO

    COSTEO (Chef de cuisine) , 24 septembrie 2013

    Sau frunza de stejar,puteti pune deasupra,ca sa nu faca floare!

  • Fara foto

    Popa Nicolae , 06 septembrie 2013

    ca sa nu faca floare deasupra puneti 1-2 crengute de busuioc.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      Si eu sunt nerabdatoare sa pun din nou...

    • tatiana

      tatiana (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      Sa vina toamna !.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 23 octombrie 2010

      Sunt grozavi draga Mihaela...

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 22 octombrie 2010

      Arata grozav si imi inchipui cat sunt de aromati!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

24 voturi

Ingrediente

  • 30 kg pepenasi
  • 2 buc.telina
  • 1 kg morcov
  • 3 legaturi frunze telina
  • 2 legaturi marar uscat
  • 2 legaturi tarhon uscat
  • 10 crengute visin
  • 1/2 kg hrean
  • Pentru saramura :
  • 0 lingura si jumatate sare mare grunjoasa la 1 l de apa . Eu am folosit 28 l saramura .
  • 20 buc. foi de dafin
  • 2 linguri piper boabe
  • 3 linguri boabe de mustar
  • o lingura boabe coriandru
  • Cantitatile se pot mari sau micsora in functie de necesitate.
  • In cazul in care nu este destul de racoare in locul unde doriti sa depozitati pepenasii
  • puteti adauga in saramura putin conservant.

Raporteaza reteta

Retete
de valentina ionita
Rulada din omleta

Rulada din omleta

Fiecare omleta se face din 2 oua .Se bat cele 2 oua cu putin piper ,condimente, se amesteca cu putin

48 voturi    4 comentarii
40 min
Aperitive cu oua
Mucenici  de post la cuptor

Mucenici de post la cuptor

Din faina,drojdie,sare,zahar,margarina,ulei,apa minerala se framanta un aluat potrivit,nu foarte

95 voturi    32 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Mucenici dobrogeni de post  fierti cu zeama si multa nuca

Mucenici dobrogeni de post fierti cu zeama si multa nuca

La 250 g mucenici se pun cam 2,5l apa la fiert. Se da apa in clocot cu zahar sau miere dupa gust,

74 voturi    17 comentarii
25 min
Retete de post

valentina ionita (Chef de cuisine)

multumesc...

Adauga reteta
Retete

din Conserve si muraturi

Marmelada de nectarine Marmelada de nectarine

Marmelada de nectarine este o delicatesa, dar nu toate gospodinele au incercat pana acum aceasta reteta. Sigur daca incerci sa o faci

0 voturi    0 comentarii
40 min
Conserve si muraturi
Dulceata de nuci verzi Dulceata de nuci verzi

Se curata nucile de coaja verde pana se ajunge la miezul alb. Pe masura ce se curata, se pun intr-un borcan cu apa cu sare de lamaie.

40 voturi    20 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Zacusca