autor:

Doina  Varga

» » Conserve si muraturi

Pepene verde murat (lubenita,harbuz)

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 22 septembrie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 22 septembrie 2012

Ingrediente
3 kg pepenei, 1 dovlecel, 1 morcov, 1 gogosar sau ardei gras rosu, 1 felie de telina, 1 legatura frunze de telina, 1 radacina de hrean, 2-3 foi de dafin, 1 lingurita boabe de piper, 1 lingurita boabe de mustar, 2-3 tije de marar uscat, cateva frunze de visin, , pentru saramura, cantitatea de lichid se calculeaza exact jumatate din capacitatea borcanelor:, , 1 lingura sare si 1 lingura zahar pentru fiecare litru de apa

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

16 voturi

Mod de preparare

Printre alte muraturi, isi fac loc cu succes si pepenii. Am gasit in piata pepeni pentru murat, mai micuti, de la dimensiunea unui mar si un pic mai maricei, cat o portocala sau nuca de cocos. Daca ati avut ghinionul sa cumparati un pepene care nu-i prea copt si nici dulce nu e, nu-l aruncati, murati-l.
Spalati bine pepenii si celelalte, curatati morcovul si ardeiul gras (de cotor si seminte) si indesati in borcane mai mari (1.7; 3; 5 litri) pepeneii intregi sau daca sunt mai mari, taiati bucati, fasii de ardei si dovlecel, feliute de morcov si telina, hreanul taiat bastonase.
In functie de volumul borcanelor pe care le-ati umplut, calculati cantitatea de saramura. Folositi apa calduta, adaugati sarea zaharul, bobitele de piper si mustar, foi de dafin, tijele de marar, amestecati sa se dizolve sarea si zaharul si turnati totul in borcane. Astupati cu frunze de visin (daca aveti) sau cu frunze de telina.
Lasati-le sa stea vreo ora-doua si completati saramura, sa le acopere bine, pana sus, apoi inchideti borcanele cu capac sau celofan si hartie, legate deasupra. Intr-o luna vor fi murate, dar e mai bine sa le lasati mai mult, pana la Craciun sau de Anul Nou. Puteti folosi si bidonas de plastic cu capac de 3 sau 5 litri, se mureaza la fel de bine. Sa le tineti, la inceput, undeva unde este mai cald, apoi dati-le in camara, dupa ce au inceput sa fermenteze.
Daca ti-a placut reteta noastra "Pepene verde murat (lubenita,harbuz)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Dulceata din fructe de soc

Dulceata din fructe de soc

Fructele trebuie sa fie culese atunci cand sunt foarte bine coapte, au culoarea neagra si sunt moi.

4 voturi    7 comentarii
45 min
Conserve si muraturi
Zacusca de galbiori

Zacusca de galbiori

Se spala galbiorii, se scurg bine de apa. Se pune niste ulei intr-o cratita care incape in cuptor.

12 voturi    6 comentarii
3h 30 min
Conserve si muraturi

Recomandari pentru tine si casa ta

Trimmer T820E

- 20 %
269.99 lei
215.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Varga Etelka , 05 octombrie 2014

    gustos intradevar!

  • Fara foto

    Alesandra Mario , 22 septembrie 2014

    am mancat si e foarte bun

  • Fara foto

    Anna Illyes , 06 septembrie 2014

    AM FOST LINGA BACAU INTRUN SAT SI ACOLO AM MINCAT IN LUNA FEBRUARIEMAU FOST GUSTOASE

    • Fara foto

      Barac Ion Stefan , 24 august 2014

      NU AM FACUT NICIODATA DAR CRED CA ESTE O DELICATESE.MA SI APUC ACUM SA PREPAR ACEASTA RETETA .SANATATE MULTA VA DORESC D-na DOINA VARGA !

    • zana b.

      zana b. (Chef de cuisine) , 17 august 2014

      NU SE STRICA PEPENII?DACA NU,AS INCERCA SI EU ACEST MOD.

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 23 septembrie 2012

      Vin si eu la un pepene verde murat!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 23 septembrie 2012

      Delicatese!*****Forte noi dupa vacanta?O seara buna!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

30 min

16 voturi

Ingrediente

  • 3 kg pepenei
  • 1 dovlecel
  • 1 morcov
  • 1 gogosar sau ardei gras rosu
  • 1 felie de telina
  • 1 legatura frunze de telina
  • 1 radacina de hrean
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 lingurita boabe de piper
  • 1 lingurita boabe de mustar
  • 2-3 tije de marar uscat
  • cateva frunze de visin
  • pentru saramura
  • cantitatea de lichid se calculeaza exact jumatate din capacitatea borcanelor:
  • 1 lingura sare si 1 lingura zahar pentru fiecare litru de apa

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

128 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

zana b. (Chef de cuisine)

NU SE STRICA PEPENII?DACA NU,AS INCERCA SI EU ACEST MOD.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Dulceaţă de căpsuni reţetă Dulceaţă de căpsuni reţetă

E vremea căpșunilor, dragii mei!!! Ce poate fi mai delicios decât o felie de pâine cu unt și dulceață de căpșuni

7 voturi    1 comentariu
3h 30 min
Conserve si muraturi
Dulceaţă de căpsuni reţetă cu gel fix 3x1 Dulceaţă de căpsuni reţetă cu gel fix 3x1

Capsunii spalati, se curata de codite, cei mari se taie bucati, se pun intro oala incapatoare, se amesteca zaharul cu praful gel fix,

22 voturi    9 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Pasta de rosii cu ardei