Piept de pui marinat de 1 Mai(Enchiladas adaptat )

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Piept de pui marinat de 1 Mai(Enchiladas adaptat )

Ingrediente

  • carne de pui(piept, de preferinţă) sau amestecat cu porc
  • suc de lămâie
  • ulei
  • 1 linguriţă de pastă de ardei iute( 2 ardei mici iuţi) 1 linguriţă de chimen măcinat
  • 1 doză de şofran
  • scorţişoară
  • 2-3 căţei de usturoi zdrobiţi
  • sare
  • sos de soia
  • Pentru clătite:
  • 50 g de unt
  • 2 ouă
  • 250 ml de lapte
  • 500 ml de apa
  • 125 g de faină de mălai fin

Mod de preparare

Se lasă carnea tăiată bucăţele peste noapte în această marinată. A doua zi se scurge marinata, se prăjeşte carnea în ulei, apoi se adaugă marinata(+sos de soia) şi se mai fierbe puţin.

Clătitele:

Adaugă făina de porumb(mălai fin), în ploaie, în 500 ml de apă clocotită, sărată. Adaugă cele 50 g de unt şi amestecă bine să nu se creeze cocoloaşe. Lasă să fiarbă puţin. Ia de pe foc, acoperă şi lasă să se răcească. Incorporează ouăle şi laptele. Topeşte puţin unt în tigaie şi fă clătite fine din aluat. Păstrează-le la cald.

Asamblare:

Garniseşte clătitele cu preparatul din carne. Pliază în ce mod vrei clătitele, pune-le în tavă, varsă puţin sos peste ele(eventual nişte caşcaval ras) şi gratinează-le 15 minute. Serveşte foarte cald. Poţi pudra cu pătrunjel verde sau altă verdeaţa, cu puţin sos de care doreşti.(puţină smântână amestecată cu câteva picături de lămâie, de ex. sau sos de roşii)

Dacă nu vrei să faci clătitele aşa, se găsesc de cumpărat lipii. Se pot încălzi şi în tigaie una câte una. De gustibus!

Se poate servi cu salată verde şi paste sau cu lipiile încălzite în tigaie, presărate cu caşcaval ras şi apoi pusă carnea.

Şi o mică poveste de 1 Mai( în loc de obişnuitul grătar cu bere la iarbă verde):

LĂCRĂMIOARA

DENUMIRI

Lăcrămioara (Convallaria majalis): crinul din vale" , denumire preluată din Cântecul lui Solomon , în care apare versetul "Eu sunt trandafirul lui Sharon şi crinul din vale".

Numele ştiinţific latin al lăcrămioarei ,"convallaria majalis" , are semnificatia de "vale" ( convallaria) si "luna mai" (majalis), probabil o referire la locul originar si perioada de inflorire a acestei flori.

Lily of the valley(engl.)

Maiglöckchen(germ.)

Muguet de mai(fr.)

Mitologic Covor/gazon de Parnas. O legendă spune că Apollo a aşternut Muntele Parnas cu lăcrămioare pentru ca muzele să nu se rănească.

Lacrimile Sfintei Maria întrucât legenda spune că această floare a răsărit din lacrimile vărsate de catre mama indurerată lăngă crucea pe care a fost răstignit Iisus.

Într-o altă legendă se spune că privighetorile nu încep să cânte până când parfumul lăcrămioarelor nu umple aerul de mireasma lor persistentă.

In vechile cărţi de astrologie , lăcrămioara stă sub semnul lui Mercur ; zeiţa Maia , fiica lui Mercur , fiind mama lui Mercur sau Hermes.

Este o plantă perenă, foarte îndrăgită, cu flori delicate şi parfum intens, foarte plăcut. Se plantează

într-un loc umbros-semiumbros, umed. Înfloreşte din luna aprilie. Sunt ideale în straturi perene, dar ne încântă şi în vază, ca floare tăiată.

Este o plantă foarte toxică, chiar şi apa din vaza în care a stat. Dacă e păstrată în camere închise provoacă dureri de cap, uneori grave.

În zonele europene temperate, în pădure, unde creşte natural, este un bioindicator al vechimii şi naturaleţei pădurii(alături de brebenoc, s.m. (Bot.; reg.) Saschiu)

Este folosită în parfumerie, deşi e rareori folosită sub forma sa naturală. Din sec. XVI lăcrămioara era un parfum apreciat, mai ales de bărbaţi, pentru că termenul francez este masculin “muguet” şi desemna până în sec. XIX a un tânăr domn elegant. Astăzi este folosită în parfumurile feminine, dar sub formă sintetică.

Lăcrămioara , în vază , a făcut celebru parfumul Diorissimo, creat în 1956 de Edmond Roudnitska.

Este deseori folosită ca parfum de săpun.

Simbol:

Începând cu Evul Mediu , lăcrămioarele au început sa facă parte din buchetul tradiţional al mireselor , simbolizând modestia şi puritatea.

Nunta de lăcrămioare semnifică cei 13 ani de căsătorie în folclorul francez.

În limbajul florilor semnifică « întoarcerea fericirii ».

Lăcrămioara , o floare cu proprietăţi contradictorii ( otravă , dar şi planta de leac) , este un un simbol al alegerii corecte , al opţiunilor diferite pe care le oferă viaţa , a dragostei şi a morţii , sau a iubirii şi a urii.

L ăcrămioara trimisă cuiva transmite mesajul că îi doreşti noroc în dragoste sau că vrei să faci o alegere corectă.

Din 1982, este floarea naţională a Finlandei.

Foarte mulţi francezi din regiunea nanteză o cumpărau de 1 mai. Aceasta tradiţie a lăcrămioarei de 1 mai se pare că datează din Renaştere, Charles IX oferind-o anturajului său în 1561 ca porte-bonheur.(aducătoare de noroc) . Lăcrămioara înfloreşte primăvara, este deci o plantă ideală pentru a celebra primăvara, zilele frumoase care vin şi pentru a atrage forţele benefice pentru viitoarele recolte.

De 1 mai se oferă lăcrămioare în Franţa, Elveţia, Andora, Belgia, ca “porte-bonheur” şi pentru că are în mod natural 13 flori.

Doar de la începutul sec. XX va fi asociată cu Ziua Muncii, care datează ea însăşi din 1889.

Vinderea lăcrămioarelor pe străzile din Nantes a început cam prin 1932, odată cu instaurarea” de la fête du lait de mai”(sărbătoarea laptelui de mai) de către Aimé Delrue. Ea se va răspândi în toată Franţa în jurul anului 1936 cu apariţia concediului plătit.

Sa nu uităm că Vasile Alecsandri şi-a intitulat un volum de poezii Doine şi lăcrimioare.

(informaţii de pe net)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise