autor:

Adelina Damian-Fekete

» » , Aluaturi si Foietaje, Mancaruri cu carne

Piept de pui marinat de 1 Mai(Enchiladas adaptat )

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 01 mai 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 01 mai 2011

Ingrediente
carne de pui(piept, de preferinţă) sau amestecat cu porc, suc de lămâie, ulei, 1 linguriţă de pastă de ardei iute( 2 ardei mici iuţi) 1 linguriţă de chimen măcinat, 1 doză de şofran, scorţişoară, 2-3 căţei de usturoi zdrobiţi, sare, sos de soia, Pentru clătite:, 50 g de unt, 2 ouă, 250 ml de lapte, 500 ml de apa, 125 g de faină de mălai fin

Dificultate: Medie Timp: 1h

6 voturi

Mod de preparare

Se lasă carnea tăiată bucăţele peste noapte în această marinată. A doua zi se scurge marinata, se prăjeşte carnea în ulei, apoi se adaugă marinata(+sos de soia) şi se mai fierbe puţin.

Clătitele:
Adaugă făina de porumb(mălai fin), în ploaie, în 500 ml de apă clocotită, sărată. Adaugă cele 50 g de unt şi amestecă bine să nu se creeze cocoloaşe. Lasă să fiarbă puţin. Ia de pe foc, acoperă şi lasă să se răcească. Incorporează ouăle şi laptele. Topeşte puţin unt în tigaie şi fă clătite fine din aluat. Păstrează-le la cald.
Asamblare:
Garniseşte clătitele cu preparatul din carne. Pliază în ce mod vrei clătitele, pune-le în tavă, varsă puţin sos peste ele(eventual nişte caşcaval ras) şi gratinează-le 15 minute. Serveşte foarte cald. Poţi pudra cu pătrunjel verde sau altă verdeaţa, cu puţin sos de care doreşti.(puţină smântână amestecată cu câteva picături de lămâie, de ex. sau sos de roşii)

Dacă nu vrei să faci clătitele aşa, se găsesc de cumpărat lipii. Se pot încălzi şi în tigaie una câte una. De gustibus!

Se poate servi cu salată verde şi paste sau cu lipiile încălzite în tigaie, presărate cu caşcaval ras şi apoi pusă carnea.

Şi o mică poveste de 1 Mai( în loc de obişnuitul grătar cu bere la iarbă verde):

LĂCRĂMIOARA
DENUMIRI
Lăcrămioara (Convallaria majalis): crinul din vale" , denumire preluată din Cântecul lui Solomon , în care apare versetul "Eu sunt trandafirul lui Sharon şi crinul din vale".
Numele ştiinţific latin al lăcrămioarei ,"convallaria majalis" , are semnificatia de "vale" ( convallaria) si "luna mai" (majalis), probabil o referire la locul originar si perioada de inflorire a acestei flori.
Lily of the valley(engl.)
Maiglöckchen(germ.)
Muguet de mai(fr.)
Mitologic Covor/gazon de Parnas. O legendă spune că Apollo a aşternut Muntele Parnas cu lăcrămioare pentru ca muzele să nu se rănească.
Lacrimile Sfintei Maria întrucât legenda spune că această floare a răsărit din lacrimile vărsate de catre mama indurerată lăngă crucea pe care a fost răstignit Iisus.
Într-o altă legendă se spune că privighetorile nu încep să cânte până când parfumul lăcrămioarelor nu umple aerul de mireasma lor persistentă.
In vechile cărţi de astrologie , lăcrămioara stă sub semnul lui Mercur ; zeiţa Maia , fiica lui Mercur , fiind mama lui Mercur sau Hermes.
Este o plantă perenă, foarte îndrăgită, cu flori delicate şi parfum intens, foarte plăcut. Se plantează
într-un loc umbros-semiumbros, umed. Înfloreşte din luna aprilie. Sunt ideale în straturi perene, dar ne încântă şi în vază, ca floare tăiată.
Este o plantă foarte toxică, chiar şi apa din vaza în care a stat. Dacă e păstrată în camere închise provoacă dureri de cap, uneori grave.
În zonele europene temperate, în pădure, unde creşte natural, este un bioindicator al vechimii şi naturaleţei pădurii(alături de brebenoc, s.m. (Bot.; reg.) Saschiu)
Este folosită în parfumerie, deşi e rareori folosită sub forma sa naturală. Din sec. XVI lăcrămioara era un parfum apreciat, mai ales de bărbaţi, pentru că termenul francez este masculin “muguet” şi desemna până în sec. XIX a un tânăr domn elegant. Astăzi este folosită în parfumurile feminine, dar sub formă sintetică.
Lăcrămioara , în vază , a făcut celebru parfumul Diorissimo, creat în 1956 de Edmond Roudnitska.
Este deseori folosită ca parfum de săpun.
Simbol:
Începând cu Evul Mediu , lăcrămioarele au început sa facă parte din buchetul tradiţional al mireselor , simbolizând modestia şi puritatea.
Nunta de lăcrămioare semnifică cei 13 ani de căsătorie în folclorul francez.
În limbajul florilor semnifică « întoarcerea fericirii ».
Lăcrămioara , o floare cu proprietăţi contradictorii ( otravă , dar şi planta de leac) , este un un simbol al alegerii corecte , al opţiunilor diferite pe care le oferă viaţa , a dragostei şi a morţii , sau a iubirii şi a urii.
L ăcrămioara trimisă cuiva transmite mesajul că îi doreşti noroc în dragoste sau că vrei să faci o alegere corectă.
Din 1982, este floarea naţională a Finlandei.
Foarte mulţi francezi din regiunea nanteză o cumpărau de 1 mai. Aceasta tradiţie a lăcrămioarei de 1 mai se pare că datează din Renaştere, Charles IX oferind-o anturajului său în 1561 ca porte-bonheur.(aducătoare de noroc) . Lăcrămioara înfloreşte primăvara, este deci o plantă ideală pentru a celebra primăvara, zilele frumoase care vin şi pentru a atrage forţele benefice pentru viitoarele recolte.
De 1 mai se oferă lăcrămioare în Franţa, Elveţia, Andora, Belgia, ca “porte-bonheur” şi pentru că are în mod natural 13 flori.
Doar de la începutul sec. XX va fi asociată cu Ziua Muncii, care datează ea însăşi din 1889.
Vinderea lăcrămioarelor pe străzile din Nantes a început cam prin 1932, odată cu instaurarea” de la fête du lait de mai”(sărbătoarea laptelui de mai) de către Aimé Delrue. Ea se va răspândi în toată Franţa în jurul anului 1936 cu apariţia concediului plătit.
Sa nu uităm că Vasile Alecsandri şi-a intitulat un volum de poezii Doine şi lăcrimioare.
(informaţii de pe net)
Daca ti-a placut reteta noastra "Piept de pui marinat de 1 Mai(Enchiladas adaptat )" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Scarita cu cartofi natur

Scarita cu cartofi natur

1. Facem o marinata din vin, rosii, condimentul grill, foile de dafin si ceapa taiata julien. 2.

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Mancare de dovlecei cu pulpa de curcan ,in sos de rosii

Mancare de dovlecei cu pulpa de curcan ,in sos de rosii

Taiem carnea cubulete. Punem ulei la incins si adaugam carnea pe care am condimentat-o cu sare.O

0 voturi    0 comentarii
2h 50 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2012

    Chiar daca e vara, povestea lacramioarelor are un farmec deosebit.

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 03 mai 2011

    Mmmmmmmmmmmmmmmmm cu ce delicatesa ne ispitesti; foarte fine clatitele cu faina de malai!***** Ce frumoasa poveste ne-ai spus(" Diorissimo" este parfumul meu preferat; din pacate se gaseste din ce in ce mai greu; am trecut la"La Dolce Vita").

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 mai 2011

    Imi place meniul pe care ni-l servesti...dar imi plac foarte mult si lacramioarele...Multumim !

Dificultate

Medie

Timp

1h

6 voturi

Ingrediente

  • carne de pui(piept
  • de preferinţă) sau amestecat cu porc
  • suc de lămâie
  • ulei
  • 1 linguriţă de pastă de ardei iute( 2 ardei mici iuţi) 1 linguriţă de chimen măcinat
  • 1 doză de şofran
  • scorţişoară
  • 2-3 căţei de usturoi zdrobiţi
  • sare
  • sos de soia
  • Pentru clătite:
  • 50 g de unt
  • 2 ouă
  • 250 ml de lapte
  • 500 ml de apa
  • 125 g de faină de mălai fin

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

81 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

3 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

mira (Chef de cuisine)

Chiar daca e vara, povestea lacramioarelor are un farmec deosebit.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Aripioare de pui crocante Aripioare de pui crocante

Din meniul rapid al weekendului care-a trecut :) . Ai nevoie de trei vase: - in primul vas pui jumatate din cantitatea de faina -

23 voturi    13 comentarii
30 min
Fripturi
Piept de pui tailandez Piept de pui tailandez

Se pune laptele pe foc intr-un vas impreuna cu pieptul taiat suvite,dupa 10-15 min. se adauga pasta de curry, sare,. piper daca mai

0 voturi    0 comentarii
45 min
Mancaruri cu carne
Chiftele de pui si curcan