Ingrediente
Pentru foietaj ai nevoie de:o cana cu apa rece,o lingura otet ,o lingurita de sare ,drojdie cat o unghiuta si un pachet de margarina Unirea si faina 1kg., Pentru ambele variante(ori spanac ori praz)ai nevoie de 2oua,o lingura de ulei si 300 gr branza de vaca sau oaie Umplutura de spanac:se folosesti ce variante vrei,ori un borcan de 800 gr ,ori o punguta de o jumatate kg spanac congelat sau spanac proaspat., Umplutura de praz ai nevoie de 4 bucati de praz
Dificultate: Ridicata | Timp: 1h
4 voturi
Mod de preparare
Umplutura de spanac:se folosesti ce variante vrei,ori un borcan de 800 gr ,ori o punguta de o jumatate kg spanac congelat sau spanac proapspat.Spanacul dupa ce se fierbe(ma refer la cel proaspat sau congelat) se toaca marunt si se caleste in putin ulei,apoi adaugi o cescuta de lapte.lasi sa mai scada si pui 300 gr branza de oaie sau vaca uscata si amesteci dupa care adaugi cele doua oua batute ,se amesteca usor si se stinge aragazul.Se da sa se raceasca.Se unge tava de aragaz cu ulei.Se intinde prima foaie mai mare,astfel incat sa avem foaie pana pe margini sus(ca la tarta).Se inteapa coca cu furculita in cateva locuri si se pune umplutura pe care ai ales-o.A; doilea cocolos mai mic il intinzi si pe el dar o foaie cat toata tava si-l pui peste umplutura.Marginile de la prima foaie se ruleaza peste foaia de deasupra.Se da la cuptor iar dupa ce s-a copt,scotiplacinta si o stropesti usor cu putina apa si acoperi cu un prosop ca sa se \"abureasca\"
Umplutura de praz:se taie prazul pe verticala in 4 si apoi de 2 cm pe orizontala.Se caleste in ulei,dar se \"stinge\"cu apa si iar se scade si iar se \"stinge\" cu apa ,asa de cateva ori pana esti convinsa ca prazul s-a inmuiat.Se adauga cescuta de ulei ,se scade(ca la spanac)se adauga branza si apoi ouale.Se da la rece si se procedeaza ca la mai sus.
Secrete:ca sa fiu sigura ca nu se incruzeste din cauza umpluturii ,presar peste foaia de pe fundul tavii o lingura de pesmet.
:cand placinta este la cuptor si observ ca se umfla ca o gogoasa partea de deasupra o intep cu furculita
:daca esti mai priceputa poti ca pe marginile pe care urmeaza sa le rulezi pun bucati de branza taiate ca betisoare si rulez peste ele.
Acest foietaj il pot folosi si daca vreau cu umplutura de 6 oua si 500 gr de branza.
Daca nu ati inteles cum se face aluatul atunci puteti proceda altfel:din primul cocolos faci 10 cocoloase mai mici pe care le intinzi pe rand(se fac cam de marimea unei farfurii intinse)si le ungi cu margarina si le suprapui ,lasand ultima neunsa ,le rulezi in folie si le bagi in frigider.
:di cel de al doilea cocolos faci 8 cocoloase mai mici si procedezi mai sus
Cand vrei sa intinzi foile,desfaci ruloul si-l intinzicat tava ,plus cativa centimetrii in plus .
gheorghiu livia , 24 aprilie 2010
este o reteta mai complicata dar merita sa o incerci pentru ca este super gustoasa