Placinta armaneasca cu spanac sau praz

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pentru foietaj ai nevoie de:o cana cu apa rece,o lingura otet ,o lingurita de sare ,drojdie cat o unghiuta si un pachet de margarina Unirea si faina 1kg.
  • Pentru ambele variante(ori spanac ori praz)ai nevoie de 2oua,o lingura de ulei si 300 gr branza de vaca sau oaie Umplutura de spanac:se folosesti ce variante vrei,ori un borcan de 800 gr ,ori o punguta de o jumatate kg spanac congelat sau spanac proaspat.
  • Umplutura de praz ai nevoie de 4 bucati de praz

Mod de preparare

Pentru foietaj ai nevoie de:o cana cu apa rece,o lingura otet ,o lingurita de sare ,drojdie cat o unghiuta si un pachet de margarina Unirea.Se amesteca apa,sarea ,otetul si drojdia si se face un aluat cu faina cat cuprinde.Se lasa aluatul o jumatate de ora ,invelit cu un prosop,apoi se taie in doua bucati una mai mare si una putin mai mica.Se face un cocolos,framantand mai iantai bucata mai mare,care de fapt va fi foaia care se va pune pe fundul tavii,se intide o foaie cat poti de subtire sub forma de cerc.Margarina trebuie topita usor cat o smantana.Dupa ce am intins foaia ,o ung usor cu un strat subtire de margarina ,apoi fac in centru,cu degetul un cerc ,iar cu un cutit duc o raze pana la cercul facut cu degetul,apoi indoi spre centru,punand peste cercul facut ficare petala pe care am obtinut-o.Cu ultima petala acoper bine noul cocolos obtinut si presez usor .Acopor si dau la frigider .Procedez la fel si cu cocolosul mai mic si-l bag la frigider.Aproximativ 3 ore.Acest aluat se poate face si cu o seara inainte sau daca vrei il infasori in folie alimentara si-l pastrezi la congelator.

Umplutura de spanac:se folosesti ce variante vrei,ori un borcan de 800 gr ,ori o punguta de o jumatate kg spanac congelat sau spanac proapspat.Spanacul dupa ce se fierbe(ma refer la cel proaspat sau congelat) se toaca marunt si se caleste in putin ulei,apoi adaugi o cescuta de lapte.lasi sa mai scada si pui 300 gr branza de oaie sau vaca uscata si amesteci dupa care adaugi cele doua oua batute ,se amesteca usor si se stinge aragazul.Se da sa se raceasca.Se unge tava de aragaz cu ulei.Se intinde prima foaie mai mare,astfel incat sa avem foaie pana pe margini sus(ca la tarta).Se inteapa coca cu furculita in cateva locuri si se pune umplutura pe care ai ales-o.A; doilea cocolos mai mic il intinzi si pe el dar o foaie cat toata tava si-l pui peste umplutura.Marginile de la prima foaie se ruleaza peste foaia de deasupra.Se da la cuptor iar dupa ce s-a copt,scotiplacinta si o stropesti usor cu putina apa si acoperi cu un prosop ca sa se \"abureasca\"

Umplutura de praz:se taie prazul pe verticala in 4 si apoi de 2 cm pe orizontala.Se caleste in ulei,dar se \"stinge\"cu apa si iar se scade si iar se \"stinge\" cu apa ,asa de cateva ori pana esti convinsa ca prazul s-a inmuiat.Se adauga cescuta de ulei ,se scade(ca la spanac)se adauga branza si apoi ouale.Se da la rece si se procedeaza ca la mai sus.

Secrete:ca sa fiu sigura ca nu se incruzeste din cauza umpluturii ,presar peste foaia de pe fundul tavii o lingura de pesmet.

:cand placinta este la cuptor si observ ca se umfla ca o gogoasa partea de deasupra o intep cu furculita

:daca esti mai priceputa poti ca pe marginile pe care urmeaza sa le rulezi pun bucati de branza taiate ca betisoare si rulez peste ele.

Acest foietaj il pot folosi si daca vreau cu umplutura de 6 oua si 500 gr de branza.

Daca nu ati inteles cum se face aluatul atunci puteti proceda altfel:din primul cocolos faci 10 cocoloase mai mici pe care le intinzi pe rand(se fac cam de marimea unei farfurii intinse)si le ungi cu margarina si le suprapui ,lasand ultima neunsa ,le rulezi in folie si le bagi in frigider.

:di cel de al doilea cocolos faci 8 cocoloase mai mici si procedezi mai sus

Cand vrei sa intinzi foile,desfaci ruloul si-l intinzicat tava ,plus cativa centimetrii in plus .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob de miel in foietaj

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise