autor:

Fara foto

» » Aluaturi si Foietaje

Placinta armaneasca cu spanac sau praz

Autor: STELA CUSU (Maestru bucatar)   
    Reteta postata pe: 13 aprilie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: STELA CUSU (Maestru bucatar)   
Reteta postata pe: 13 aprilie 2009

Ingrediente
Pentru foietaj ai nevoie de:o cana cu apa rece,o lingura otet ,o lingurita de sare ,drojdie cat o unghiuta si un pachet de margarina Unirea si faina 1kg., Pentru ambele variante(ori spanac ori praz)ai nevoie de 2oua,o lingura de ulei si 300 gr branza de vaca sau oaie Umplutura de spanac:se folosesti ce variante vrei,ori un borcan de 800 gr ,ori o punguta de o jumatate kg spanac congelat sau spanac proaspat., Umplutura de praz ai nevoie de 4 bucati de praz

Dificultate: Ridicata Timp: 1h

4 voturi

Mod de preparare

Pentru foietaj ai nevoie de:o cana cu apa rece,o lingura otet ,o lingurita de sare ,drojdie cat o unghiuta si un pachet de margarina Unirea.Se amesteca apa,sarea ,otetul si drojdia si se face un aluat cu faina cat cuprinde.Se lasa aluatul o jumatate de ora ,invelit cu un prosop,apoi se taie in doua bucati una mai mare si una putin mai mica.Se face un cocolos,framantand mai iantai bucata mai mare,care de fapt va fi foaia care se va pune pe fundul tavii,se intide o foaie cat poti de subtire sub forma de cerc.Margarina trebuie topita usor cat o smantana.Dupa ce am intins foaia ,o ung usor cu un strat subtire de margarina ,apoi fac in centru,cu degetul un cerc ,iar cu un cutit duc o raze pana la cercul facut cu degetul,apoi indoi spre centru,punand peste cercul facut ficare petala pe care am obtinut-o.Cu ultima petala acoper bine noul cocolos obtinut si presez usor .Acopor si dau la frigider .Procedez la fel si cu cocolosul mai mic si-l bag la frigider.Aproximativ 3 ore.Acest aluat se poate face si cu o seara inainte sau daca vrei il infasori in folie alimentara si-l pastrezi la congelator.
Umplutura de spanac:se folosesti ce variante vrei,ori un borcan de 800 gr ,ori o punguta de o jumatate kg spanac congelat sau spanac proapspat.Spanacul dupa ce se fierbe(ma refer la cel proaspat sau congelat) se toaca marunt si se caleste in putin ulei,apoi adaugi o cescuta de lapte.lasi sa mai scada si pui 300 gr branza de oaie sau vaca uscata si amesteci dupa care adaugi cele doua oua batute ,se amesteca usor si se stinge aragazul.Se da sa se raceasca.Se unge tava de aragaz cu ulei.Se intinde prima foaie mai mare,astfel incat sa avem foaie pana pe margini sus(ca la tarta).Se inteapa coca cu furculita in cateva locuri si se pune umplutura pe care ai ales-o.A; doilea cocolos mai mic il intinzi si pe el dar o foaie cat toata tava si-l pui peste umplutura.Marginile de la prima foaie se ruleaza peste foaia de deasupra.Se da la cuptor iar dupa ce s-a copt,scotiplacinta si o stropesti usor cu putina apa si acoperi cu un prosop ca sa se \"abureasca\"
Umplutura de praz:se taie prazul pe verticala in 4 si apoi de 2 cm pe orizontala.Se caleste in ulei,dar se \"stinge\"cu apa si iar se scade si iar se \"stinge\" cu apa ,asa de cateva ori pana esti convinsa ca prazul s-a inmuiat.Se adauga cescuta de ulei ,se scade(ca la spanac)se adauga branza si apoi ouale.Se da la rece si se procedeaza ca la mai sus.
Secrete:ca sa fiu sigura ca nu se incruzeste din cauza umpluturii ,presar peste foaia de pe fundul tavii o lingura de pesmet.
:cand placinta este la cuptor si observ ca se umfla ca o gogoasa partea de deasupra o intep cu furculita
:daca esti mai priceputa poti ca pe marginile pe care urmeaza sa le rulezi pun bucati de branza taiate ca betisoare si rulez peste ele.
Acest foietaj il pot folosi si daca vreau cu umplutura de 6 oua si 500 gr de branza.
Daca nu ati inteles cum se face aluatul atunci puteti proceda altfel:din primul cocolos faci 10 cocoloase mai mici pe care le intinzi pe rand(se fac cam de marimea unei farfurii intinse)si le ungi cu margarina si le suprapui ,lasand ultima neunsa ,le rulezi in folie si le bagi in frigider.
:di cel de al doilea cocolos faci 8 cocoloase mai mici si procedezi mai sus
Cand vrei sa intinzi foile,desfaci ruloul si-l intinzicat tava ,plus cativa centimetrii in plus .
Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta armaneasca cu spanac sau praz" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Flori de foietaj cu mere

Flori de foietaj cu mere

Se scoate aluatul de foietaj de la congelator si se lasa sa se dezghete suficient pentru a putea

22 voturi    7 comentarii
45 min
Aluaturi si Foietaje
Cozonac Radauti

Cozonac Radauti

De cu seara punem in ouale batute o lingurita de sare si se da la rece.Tot seara punem in lapte 1

9 voturi    2 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    gheorghiu livia , 24 aprilie 2010

    este o reteta mai complicata dar merita sa o incerci pentru ca este super gustoasa

Dificultate

Ridicata

Timp

1h

4 voturi

Ingrediente

  • Pentru foietaj ai nevoie de:o cana cu apa rece,o lingura otet ,o lingurita de sare ,drojdie cat o unghiuta si un pachet de margarina Unirea si faina 1kg.
  • Pentru ambele variante(ori spanac ori praz)ai nevoie de 2oua,o lingura de ulei si 300 gr branza de vaca sau oaie Umplutura de spanac:se folosesti ce variante vrei,ori un borcan de 800 gr ,ori o punguta de o jumatate kg spanac congelat sau spanac proaspat.
  • Umplutura de praz ai nevoie de 4 bucati de praz

Raporteaza reteta

Fara foto

gheorghiu livia

este o reteta mai complicata dar merita sa o incerci pentru ca este super gustoasa

Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine cu orez Paine cu orez

Fierbeți orezul si lăsați sa se răcească, il puneți in strecurătoare si lăsați sa se scurgă, apoi puneți in blender si il

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Placinta cu spanac