autor:

husni

» » Aluaturi si Foietaje

Placinta cu telemea si za’atar(specific arab)

Autor: husni (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 27 mai 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: husni (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 27 mai 2010

Ingrediente
Si la reteta asta,voi scrie mult,sa fiu inteleasa,chiar daca sint plictisitoare., , La placintele astea se foloseste un aluat dospit si “umplutura”,facuta din ceapa,za’atar si telemea de oi.Za’atarul e o planta,asemanatoare cu oregano.Se foloseste f.mult in bucataria arabafie verde,fie uscat..In placinta asta,trebuie sa fie verde,proaspateu,l-am folosit congelatl-am cumparat cam de vreo luna.Am gasit o poza cu za’atar verde,pe google si o postez., Telemeaua(un fel de telemea) se foloseste si ea,mult,aiciin toate casele se gaseste za’atar si telemea., Brinza de telemea,se pune intr-o saramura f.sarata,de la an la an.In saramura asta se pun niste seminte negre(e ceea ce se vede,negru,in pozele mele),care dau un gust bun brinzei.Semintele astea se numesc “qazha”,in latina”Nigella sativa”.Voi posta pozaam gasit-o tot pe google., Pt.pacintele astea e nevoie de:, , Pt.aluat:, , -1 kg de faina, -70 ml ulei de masline, -4 lingurite rase de drojdi uscata(se poate si proaspatavreo 50 de grame), -4 lingurite de zahar, -3 linguri de lapte praf, -1/2 lingurita de sare(de obicei,brinza asta e f.sarata), , Pt.umplutura:, -90 ml de ulei de masline, -cca 300 de grame d ceapa(cam 4 cepe), -1/2 kg de telemea de oi, -25-50 g de za’atar verde(de data asta,eu,am pus cca 30 g)

Dificultate: Medie Timp: 4h

13 voturi

Mod de preparare

Din ingredientele pt. aluat,se face un aluat dospit,asa:drojdia se amesteca cu 2 lingurite de zahar;se pune peste ele 150-200 ml apa calduta si se lasa sa creasca.
In timpul asta,cernem faina si o frecam cu uleiul(se freaca cu 2 miini),pina ce faina absoarbe tot uleiul;punem apoi zaharul(cele 2 lingurite ramase),laptele praf,sarea.Daca nu avem lapte praf,cind facem aluatul,folosim o cana de lapte(caldut),apoi completam cu apa calduta.
Ingredientele uscate se amesteca,cu mina,apoi,se pune drojdia crescuta(cu apa)si apa,cit sa rezulte un aluat, nu f.moale(se va inmuia,mai mult,cu “umplutura”).Aluatul rezultat,se lasa la dospit cca 30 minute.
[In timpul acesta,facem umplutura:ceapa tocata(ca pt.tocanita),se caleste in cele 90 ml de ulei.
Dupa ce este calita(vezi poza),se pun frunzele de za’atar(dupa ce s-au spalat f.bine),taiate f.marunt(vezi poza);se amesteca bine,se lasa pe foc pina cind za’atarul e moale.
Se amesteca din cind in cind.Pe urma se ia de pe foc si cind e aproape rece,se adauga brina rasa(desarata,putin,daca e nevoie).Se amesteca totul,bine.]

Dupa ce aluatul e dospit,se framinta,din nou,apoi,se aplatizeaza(cu mina),in castronul in care a fost facut.Se pune deasupra umplutura(vezi poza),apoi se framinta,usor totul(aluatul si umplutura).Se lasa sa creasca,iar,cca 25-30 minute.
Pe urma aluatul se framinta,putin,apoi se intinde de 8-10 mm si se taie cu o forma sau un pahar(rotund);diametrul de cca 8 cm.
Se pun,distantate,putin, intr-o tava unsa cu ulei(nu de masline).Dupa ce cresc,putin(cca 10 minute),se pun in cuptor,la foc mediu-mare;se lasa cam 20-25 minute.
Aici se maninca la micul dejun,cu ceai.Dar,eu,zic,ca sint bune oricind.Mie imi plac cu iaurt.
Daca se racesc se reincalzesc,dar se pot minca si reci.
Eu,cind am musafiri,le fac(mai mici) si le pun pe platoul cu aperitive(dispar primele).Se pot face cu o zi 2,inainte.
Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta cu telemea si za’atar(specific arab)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
“Sfiha” sau  “Lahm bi’ajin”-Placinte  cu carne –specific tarilor arabe

“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin”-Placinte cu carne –specific tarilor arabe

Faina se amesteca 2 minute cu drojdia instantanee; se adauga apoi restul ingredienteleor si se framanta

37 voturi    17 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Biscuiti spritati

Biscuiti spritati

Se amesteca toate ingredientele (untul trebuie sa fie tinut in bucatarie) Se lucreaza doar cu furculita,

114 voturi    35 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje

  • 19 comentarii

  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine) , 06 iunie 2012

    Delicioase placinte, am sa incerc si eu reteta! Merci.

  • amelia , 05 iunie 2010

    minunate placinte am sa incerc si eu

  • husni

    husni (Chef de cuisine) , 03 iunie 2010

    Ai dreptate,Mira!"Negrilica"e toxica,,daca se consuma in cantitate mare;de aceea,se consuma putin si rar, Dar are si f.multe calitati.Aici,se numeste popular "habe barake",adica "boaba binecuvintata".

    • mira (Chef de cuisine) , 02 iunie 2010

      Qazha se numeste negrilica si din cauza relativei toxicitati, semintele de negrilica nu se recomanda copiilor, femeilor insarcinate si persoanelor batrane sau slabite.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 01 iunie 2010

      Absolut delicioasa si aromata!***** Si noua ne place mult.

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

      Foarte buna! Nimic de zis!

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 28 mai 2010

      Am avut de scris ....................Alice,dar si cind am terminat,nu era nimeni asa multumit. Te cred,Medi,ca ai musca;sint f.bune ! Camelia Grosu,la inceput le-am facut(mincarurile arabe) de obligatie,apoi,de placere.

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 28 mai 2010

      Ai cam avut de lucru la atita scris ..........placintelele le- am salvat din prima ,trebuie sa fie o minunatieeee.*****

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 28 mai 2010

      Mama, da unde ai invatat sa faci atatea minunatii?

    • maria mihalache , 28 mai 2010

      Tare mult mi-as dori sa musc din una.

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

      Ce bune trebuie sã fie!!!aceastã verdeatã za"atar si brânza pe care o ai sunt specifice retetei,putem inlocui ingredientele dar gustul normal cã nu este acelasi....Merçi de exlicatii,este f. interesant sã stiu mai multe despre bucãtaria internationalã,felicitãri!*****

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

      V-as trimite,cu cea mai mare placere,dar,cred ca se strica pe drum;e departe................. Ma bucur ca v-a placut reteta.Da,se pot schimba,unele componente;si eu,aici,am mai schimbat,uneori,gustul; de ex.o data,am pus cascaval(ras),in loc de telemea. Za'atarul nu l-am schimbat,dar cred ca se poate,de ce nu? Multumesc de aprecieri !

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

      Ce bine arata si ce buna trebuie sa fie! Felicitari!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

      Excelenta reteta...Am salvat-o si merita incercata chiar daca schimbam putin condimentele,nu?

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

      O reteta minunata prezentata pe masura. Felicitari ! 5*****

    • vio.vio

      vio.vio (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

      miroase a placinta pina la mine FELICITARI!

    • mira (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

      Invatam, invatam, chiar daca vom pune alte condimente...

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

      Ne-ai starnit !!!!!!!!!!!, toate pofteleeeeeee!!!, E asa greu !?, sa ne trimiti un pachetel si noua ?, in tara ?, cu za'tar, seminte de qaza si chiar cu minunatele tale placintute ????????????????????????????

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

      Ce buna trebuie sa fie.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

4h

13 voturi

Ingrediente

  • Si la reteta asta,voi scrie mult,sa fiu inteleasa,chiar daca sint plictisitoare.
  • La placintele astea se foloseste un aluat dospit si “umplutura”,facuta din ceapa,za’atar si telemea de oi.Za’atarul e o planta,asemanatoare cu oregano.Se foloseste f.mult in bucataria arabafie verde,fie uscat..In placinta asta,trebuie sa fie verde,proaspateu,l-am folosit congelatl-am cumparat cam de vreo luna.Am gasit o poza cu za’atar verde,pe google si o postez.
  • Telemeaua(un fel de telemea) se foloseste si ea,mult,aiciin toate casele se gaseste za’atar si telemea.
  • Brinza de telemea,se pune intr-o saramura f.sarata,de la an la an.In saramura asta se pun niste seminte negre(e ceea ce se vede,negru,in pozele mele),care dau un gust bun brinzei.Semintele astea se numesc “qazha”,in latina”Nigella sativa”.Voi posta pozaam gasit-o tot pe google.
  • Pt.pacintele astea e nevoie de:
  • Pt.aluat:
  • -1 kg de faina
  • -70 ml ulei de masline
  • -4 lingurite rase de drojdi uscata(se poate si proaspatavreo 50 de grame)
  • -4 lingurite de zahar
  • -3 linguri de lapte praf
  • -1/2 lingurita de sare(de obicei,brinza asta e f.sarata)
  • Pt.umplutura:
  • -90 ml de ulei de masline
  • -cca 300 de grame d ceapa(cam 4 cepe)
  • -1/2 kg de telemea de oi
  • -25-50 g de za’atar verde(de data asta,eu,am pus cca 30 g)

Raporteaza reteta

Retete
de husni
Chec cu banane

Chec cu banane

Se freaca untul cu zaharul, f. bine;se adauga oul intreg,putina esenta vanilie(putina, ca sa predomine

2 voturi    1 comentariu
1h
Dulciuri diverse
Nopti libaneze(specific arab)

Nopti libaneze(specific arab)

Primele 6 se amesteca la rece, bine, fara sa aiba cocolosi, apoi se pun pe foc;se amesteca tot timpul

10 voturi    11 comentarii
1h
Budinci
SOS VINATORESC

SOS VINATORESC

Carnea se rumeneste usor intr-o cratita cu grasime (untura, ulei ).Dupa ce carnea s-a prajit putin

7 voturi    6 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

Lucia (Chef de cuisine)

Delicioase placinte, am sa incerc si eu reteta! Merci.

Retete

din Aluaturi si Foietaje

Paine dietetica fara faina Paine dietetica fara faina

Incalzim cuptorul la 180 de grade C, coacere  sus jos si nu turbo.Pregatim o tava de chec o tapetam cu hartie de copt. Intr-un

0 voturi    0 comentarii
15 min
Aluaturi si Foietaje
Paine coapta pe frunze de varza Paine coapta pe frunze de varza

1. MAIAUA: intr-un vas se freacă drojdia cu puțin zahăr și aproximativ 50 ml-100 ml apă ( din cea măsurată). Se lasă la dospit

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Gogosi