autor:

frunza janet

» » Dulciuri diverse

Placintele toamnei cu prune bistritene

Autor: frunza janet (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 08 octombrie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: frunza janet (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 08 octombrie 2013

Ingrediente
pentru aluat:, -300 g faina alba, -160 g unt rece, -2 galbenusuri, -2 linguri de zahar, -un varf de lingurita de sare, -apa rece, pentru umplutura:, -500 g prune(fara samburi), -100 g stafide, -o lingura de zahar, - o lingurita de scortisoara, -o lingura de faina, -un ou pentru uns placintele

Dificultate: Redusa Timp: 1h 15 min

4 voturi

Mod de preparare

Mai intai facem aluatul. Intr-un bol, frecam galbenusul cu zaharul. Apoi adaugam faina,sarea si untul rece. Cu telul, framantam bine, pana obtinem un aluat nisipos, sa mai ramana fulgi de unt prin el. De aceea nu framantam cu mana, sa nu se topeasca untul de tot. Dupa ce am amestecat bine, vom adauga cate un pic de apa rece, pana cand aluatul se va lega. Amestecam cu o furculita si apoi cu mana, dar foarte putin, sa nu se topeasca untul de la caldura mainii. Este un aluat ce nu necesita framantare indelungata. Acoperim aluatul cu un servet si lasam la rece, cam 30 min. In acest timp, pregatim umplutura. Intr-un vas punem prunele taiate fideluta, scortisoara, zaharul, faina si stafidele (fara sa le rehidratam). Amestecam susor si lasam la o parte. Pregatim placintele. Impartem aluatul pe din doua si sucim o foaie nu prea groasa. Decupam foaia cu o forma rotunda. Pe mijlocul fiecarui cerc vom pune cate o lingura de umplutura. Ungem marginea cercului, cu ou batut si acoperim, tot cu o rondea de aluat. Apasam bine marginele sa nu se desfaca la copt si facem cateva orificii, in aluatul de deasupra, cu un cutit bine ascutit. Ungem deasupra cu ou batut si dam la cuptorul de dinainte incins ,la foc mediu,cam 30-35 min. Am facut o serie asa si altele in forma de briose. Sunt foarte aratoase! Tot asa,a doua foaie de aluat,am decupat-o ,tot cu forma rotunda,iar cu rondelele rezultate,am imbracat o forma de briose. Am pus cate o lingura de umplutura, iar deasupra, am decupat aluatul cu un dui, de la pos. Ce a rezultat am acoperit umplutura de prune. Am uns cu ou batut si am dat la cuptor,pana s-au rumenit frumos.

Sant niste placinte cu putin zahar... prunele fiind foarte dulci. Sunt usor de facut si se mananca atat de repede!
Daca ti-a placut reteta noastra "Placintele toamnei cu prune bistritene" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Prajitura turnata cu mere

Prajitura turnata cu mere

Merele curatate se dau prin razatoarea mare. Se amesteca ingredientele uscate faina, grisul, praful

2 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Cornulete cu brinza

Cornulete cu brinza

Intr-un bol se amesteca brinza cu margarina moale se adauga oul praful de copt si faina si se framinta

15 voturi    2 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii

  • frunza janet

    frunza janet (Chef de cuisine) , 12 octombrie 2013

    Multumesc,Nadia!

  • frunza janet

    frunza janet (Chef de cuisine) , 11 octombrie 2013

    Nadia,sa stii ca sant super!

  • Czompa

    Czompa (Chef de cuisine) , 11 octombrie 2013

    Imi plac

Dificultate

Redusa

Timp

1h 15 min

4 voturi

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • -300 g faina alba
  • -160 g unt rece
  • -2 galbenusuri
  • -2 linguri de zahar
  • -un varf de lingurita de sare
  • -apa rece
  • pentru umplutura:
  • -500 g prune(fara samburi)
  • -100 g stafide
  • -o lingura de zahar
  • - o lingurita de scortisoara
  • -o lingura de faina
  • -un ou pentru uns placintele

Raporteaza reteta

Retete
de frunza janet
Inghetata coapta

Inghetata coapta

Se face un pandispan (sau folositi biscuiti rotunzi), apoi il decupam cercuri. Pe acest biscuite

11 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Inghetate
Prajitura cu mac, nuci caramelizate si portocale

Prajitura cu mac, nuci caramelizate si portocale

Intr-un bol punem faina, macul, praful de copt si un praf de sare. In alt vas punem la topit margarina,

10 voturi    1 comentariu
45 min
Prajituri
Pulpe false de pui

Pulpe false de pui

Mai intai am facut aluatul: am pus apa,uleiul si praful de sare si apoi faina,l-am framantat bine

15 voturi    5 comentarii
45 min
Aperitive

frunza janet (Chef de cuisine)

Multumesc,Nadia!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Gomboti cu prune si nuca (galuste cu prune si nuca) Gomboti cu prune si nuca (galuste cu prune si nuca)

Mai intai ne vom ocupa de prune, apoi de aluat. Amestecam zaharul brun cu o lingura de scortisoara.Prunele dupa ce au fost spalate si

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Dulciuri diverse
Dulceata de cirese amare cu menta Dulceata de cirese amare cu menta

Se scot samburii de la cirese, se masoara, la trei masuri de cirese, doua masuri de zahar, se adauga o lamaie taiata cubulete si un

2 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Dulciuri diverse
Placinta cu branza si visine