Platou taranesc (2)

Pentru un pranz in familie, am pregatit carne de porc in stil pomana porcului.

Timp pregatire
85 minute
Complexitate
ridicata
Platou taranesc (2)

Ingrediente

  • Pentru “pomana porcului”:
  • 600 g carne de porc
  • 1 pahar vin alb
  • Sare si piper dupa gust
  • 2 foi de dafin
  • Pentru garnitura de mazare:
  • 300 g mazare
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura unt
  • 1 ceapa mica alba
  • 1 morcov mic ras
  • Pentru ochiurile romanesti:
  • 4 oua (pentru 4 portii)
  • putin unt
  • 1 lingura otet
  • 1 praf de sare
  • Se serveste alaturi de mamaliguta.

Mod de preparare

Pentru un pranz in familie, am pregatit carne de porc in stil “pomana porcului”, cu oua ochiuri romanesti, putina mazare (preferata mea) si mamaliguta :)

Se portioneaza carnea de porc in bucatele mici si se rumeneste intr-o cratita incapatoare cu putin ulei incins. Cand incepe sa se rumeneasca, se adauga mirodeniile si se stinge cu putin vin (sau apa), dar nu varsati tot paharul odata, ci doar putin la inceput. Se completeaza, din cand in cand, cu vin. Cand este gata, se da deoparte.

Intre timp, se pune la fiert mazarea intr-o craticioara cu putina apa (cat s-o acopere de grosimea unui deget), se adauga o lingura de ulei si o lingura de unt, ceapa tocata marunt si un morcov ras. Este gata cand scade lichidul si este suficient fiarta.

Pentru ochiurile romanesti: se pune pe foc mic, intr-o craticioara mai adanca, apa, o lingura de otet si un praf de sare. Cand apa incepe sa bulbuceasca (nu asteptati sa fiarba), se amesteca cu o lingura si se pune oul, pentru ca, in vartej, albusul sa invaluie galbenusul. Trebuie sa fie cu zeama, dar gatite. Mie nu imi plac foarte moi, asa ca le fac mediu (au gust ca cele din copilarie). Si le pregatesc pe rand (dupa ce e gata unul, il scot, apoi il pun pe celalalt). Se sareaza la sfarsit. Se topeste putin unt intr-un ibric, apoi se toarna incetisor untul pe fiecare ou.

Se serveste alaturi de mamaliguta.

Timp total: aprox 1h 25min

Portii: 4

Pofta Buna!

Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/02/platou-taranesc-2.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise