Prajitura cu mac, branza si mere

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Prajitura cu mac, branza si mere

Ingrediente

  • Pentru blat: - 125 ml lapte
  • - 400 g făină
  • - 1 cub drojdie
  • - 100 g zahăr
  • - 1 praf sare
  • - 150 g unt
  • Pentru compoziţia de mac: - 250 ml lapte
  • - 30 g unt
  • - 50 g griş
  • - 250 g mac
  • - 150 g zahăr
  • - 2 cl rom
  • Pentru umplutura de mere şi brânză:
  • - 100 g unt
  • - 100 g zahăr
  • - 2 plicuri zahăr vanilat
  • - 3 gălbenuşuri
  • - 4 linguri lapte
  • - 600 g brânză de vaci
  • - 1 lingură amidon
  • - 1 lămâie
  • - 30 g stafide
  • - 6 mere
  • - zahăr pudră

Mod de preparare

Pentru blat se încălzeşte puţin laptele. Se cerne făina într-un castron şi se face o gropiţă la mijloc. Se sparge înăuntrul cubul de drojdie. Se adaugă puţin lapte călduţ şi o linguriţă de zahăr. Se amestecă, se acoperă şi se lasă să crească la căldură 15 min.

Se adaugă restul de lapte, restul de zahăr, sare şi unt topit. Se frământă bine şi se acoperă. Se lasă aluatul să crească la căldură până ce îşi dublează volumul.

Se prepară compoziţia de mac: se macina macul, se dă în fiert laptele cu unt. Se adaugă apoi grişul şi se lasă să fiarbă la foc moale timp de cca 5 min. Se adaugă mac, zahăr şi rom şi se înglobează.

Se spală lămâia cu apă fierbinte şi se şterge. Se rade coaja şi se stoarce sucul. Se prepară compoziţia de brânză: se bat 50 g unt cu zahăr tos şi zahăr vanilat. Se înglobează gălbenuşurile, laptele, brânza de vaci, amidonul, stafidele, coaja de lămâie şi jumătate din cantitatea de suc de lămâie.

Pe planşeta tapetată cu făină se mai frământă puţin aluatul, eventual se mai adaugă făină. Se întinde o foaie care se aşază într-o tavă dreptunghiulară cu margine înaltă, unsă în prealabil. Se mai lasă să crească puţin. Se încinge cuptorul la 180 C.

Se decojesc merele, se curăţă de cotoare şi se taie jumătăţi. Acestea se crestează şi se stropesc imediat cu suc de lămâie.

Pe aluat se aşază câte o lingură de compoziţie de brânză, alternând cu câte o lingură de compoziţie de mac. Se aşază deasupra jumătăţile de mere, cu partea crestată în sus, se ung cu puţin unt topit, folosind o pensulă

Se coace la cuptor cca. 45 min. Se scoate din cuptor şi, fierbinte, se unge cu unt topit. Se pudrează cu zahăr şi se taie bucăţi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise