autor:

Adelina Damian-Fekete

» » Aluaturi si Foietaje

Prăjitură de sărbătoare din Franţa

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Franta


    Reteta postata pe: 07 august 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Specific:  

Franta


Reteta postata pe: 07 august 2010

Ingrediente
Aluat:- 200 ml de lapte, - 20 g de drojdie, - 100 g de unt topit călduţ, - 500 g de făină, - 4 linguri de zahăr, - 2 ouă, - ecoajă de lămâie, -sare, Crema:, - 250 ml de smântână proaspătă groasă, - 2 gălbenuşuri, - 4 linguri de zahăr, - 1 esenţă de vanilie

Dificultate: Redusa Timp: 1h

19 voturi

Mod de preparare

Faceţi aluatul(e ca de cozonac) si lasati-l să se odihneasca o noapte la rece(eu l-am pus în frigider).
A doua zi, frământaţi iar aluatul şi îl aşezaţi în 2 forme rotunde cu diametrul de 28 cm. Faceţi-l să fie bine acoperite marginile.Lasaţi aluatul sa crească.
In acest timp, pregătiţi crema. Bateti usor smântâna ca pe frişcă si adaugaţi usor celelalte ingrediente pe rând.
Când aluatul a crescut, turtiţi-l la mijloc si vărsaţi crema.
Cu aluatul ce a dat peste margine puteti face un model in mijloc. Eu l-am amestecat cu cacao şi am pus la mijloc o foaie. Marginile le-am întors usor cu o furculiţă. Ungeti cu ou si coaceţi la 180°C (thermostat 6) cam 30 de minute(depinde de cuptor).
JMie imi seamănă reţeta asta cu o pască!
Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitură de sărbătoare din Franţa" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Placinte  taranesti cu cartofi

Placinte taranesti cu cartofi

Se framanta un aluat ca de paine din faina, maiaua-facuta din drojdia dizolvata in apa calduta impreuna

25 voturi    18 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Tarta cu dovlecel

Tarta cu dovlecel

-se face aluatul din toate ingredientele de mai sus si se lasa la rece pana pregatiti legumele pentru

5 voturi    6 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 10 %
999.99 lei
899.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Adelina Damian-Fekete

    Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 12 ianuarie 2016

    Uite aici o Galette des rois-variantă:https://adelina1954.wordpress.com/2015/01/04/galette-des-roisvarianta-mea/

  • Fara foto

    Adelina , 12 ianuarie 2016

    Nu e chiar Galette des rois, pentru că aceea e făcută cu foietaj si cu crème frangipane.

  • Fara foto

    Deea , 10 ianuarie 2016

    Aceasta "prajitura de sarbtoare" are si nume: la Galette des Rois. E o prajitura care se serveste pe 6 ianuarie, iar inauntrul ei e pusa o mica figurina. Cine o gaseste, va purta o coroana de rege toata ziua. Asa e traditia.

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 17 august 2010

      Sigur a iesit buna.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 11 august 2010

      Foarte aromata si aspectuoasa!

    • mia

      mia (Chef de cuisine) , 09 august 2010

      Trebue se fie gustoasa....dar ce este "beurre fondu tiedu"?????

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 09 august 2010

      Cred ca este tare gustoasa! *****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

19 voturi

Ingrediente

  • Aluat:- 200 ml de lapte
  • - 20 g de drojdie
  • - 100 g de unt topit călduţ
  • - 500 g de făină
  • - 4 linguri de zahăr
  • - 2 ouă
  • - ecoajă de lămâie
  • -sare
  • Crema:
  • - 250 ml de smântână proaspătă groasă
  • - 2 gălbenuşuri
  • - 4 linguri de zahăr
  • - 1 esenţă de vanilie

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

112 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

7 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

4 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)

Uite aici o Galette des rois-variantă:https://adelina1954.wordpress.com/2015/01/04/galette-des-roisvarianta-mea/

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Paine coapta pe frunze de varza Paine coapta pe frunze de varza

1. MAIAUA: intr-un vas se freacă drojdia cu puțin zahăr și aproximativ 50 ml-100 ml apă ( din cea măsurată). Se lasă la dospit

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi cu susan Covrigi cu susan

In oala mixerului cernem fainele, adaugam drojdia si zaharul si amestecam cu suportul ptr framantat, adaugam uleiul si apa si, cand

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde