autor:

Victoria Gabriela

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Prajitura cu ciocolata, capsuni si crema de smantana

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 17 mai 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 17 mai 2015

Ingrediente
(24 bucăți), Pentru BLAT:, 3 ouă, 80-100 gr. zahăr (cât de dulce vă place), 80 -100 gr. făină (depinde de cât de mari sunt ouăle), 75 ml. ulei, 100 gr. ciocolată neagră, ¼ linguriță praf de copt, 1 plic zahăr vanilat, un vârf cuțit sare, Pentru JELEUL DE CĂPȘUNI:, 1 kg. căpșuni proaspete, 1 cană de zahăr, 2 plicuri gelatină (2 x 10 gr.), Pentru CREMA DE SMÂNTÂNĂ:, 1 cană mare de smântână (grasă și groasă), 200 gr. cremă de brânză, 3- 4 linguri zahăr pudră, 2 plicuri zahăr vanilat, Pentru GLAZURA DE CIOCOLATĂ (GANACHE):, 200 gr. ciocolată negră, 200 gr. frișcă lichidă îndulcită, 40 gr. unt

Dificultate: Ridicata Timp: 2h

9 voturi

Mod de preparare

BLATUL:

-Se rupe ciocolata în bucăți și se pune împreună cu uleiul la topit într-un vas, în baie de aburi. Când ciocolata s-a topit, se amestecă bine și se lasă să se răcească la temperatura camerei.

-Se separă albușurile de la cele 3 ouă și se pun deoparte într-un vas de mixer.

-Peste ciocolata răcită se adaugă gălbenușurile și se omogenizează.

-Se bat albușurile spumă cu un praf de sare, se adaugă treptat zahărul amestecat cu zahărul vanilat și se bat /mixează în continuare până când zahărul se topește.

-Se cerne făina și se amestecă cu praful de copt.

-În compoziția de ciocolată se adaugă spuma de albuș cu zahăr și făina amestecată cu praful de copt, alternativ, amestecând încet cu o paletă pentru omogenizare, cu mișcări circulare de sus în jos.

-Se tapetează o tavă cu hârtie de copt ( eu am folosit o tavă cu dimensiunea 36 x 30), se toarnă aluatul pregătit și se nivealează. Stratul de aluat trebuie să fie destul de subțire de cca 1,5 cm.

-Se introduce tava în cuptorul încins la 170 grd.C și se coace timp de cca 12- 15 minute (depinde de cuptor) până când începe să se desprindă pe margine.

-Când este gata, se scoate tava din cuptor și se lasă blatul să se răcească fie în tavă, fie pe un grătar special.

-Cât timp blatul se răcește ne ocupăm de jeleul de căpșuni și crema de smântână.

JELEUL DE CĂPȘUNI:

-Se rup codițele, se spală bine căpșunile și se pun împreună cu zahărul într-o cratiță la foc mic, până se topește zahărul.

-Se pune gelatina la înmuiat în apă conform instrucțiunilor de pe plic, dar, doar cu trei sferturi din cantitatea de apă indicată.

-Între timp zahărul din cratița cu căpșuni s-a topit, se oprește focul și peste sosul fierbinte se toarnă gelatina (care s-a înmuiat și s-a umflat) și se amestecă bine pentru omogenizare.

-Cu ajutorul unei furculițe se zdrobesc ușor căpșunile (le puteți lăsa și întregi, dar vor fi probleme la asamblat și la tăiat prăjitura) și se lasă jeleul la răcit, la temperatura camerei.

CREMA DE SMÂNTÂNĂ:

-Se amestecă smântâna cu crema de brânză apoi se adaugă zahărul farin amestecat cu zahărul vanilat și se omogenizează. Este de preferat să se amestece doar cu o spatulă, fără mixer.

-Până se asamblează prăjitura se lasă crema puțin în frigider.

GLAZURA DE CIOCOLATĂ (GANACHE):

-Se rupe ciocolata în bucăți.

-Se pune frișca lichidă într-un vas la foc potrivit și se încălzește, până când aceasta ajunge la punctul de fierbere. Se ia atunci vasul de pe foc, se adaugă bucățile de ciocolată și se amestecă până când ciocolata este topită.

-Peste ciocolata fierbinte se adaugă untul tăiat bucăți, se amestecă bine până ce rezultă o cremă omogenă.

ASAMBLARE:

-Se taie blatul răcit în 2 părți/ benzi egale pe lungime, iar fiecare jumătate se taie apoi în 3 sau 4 bucăți. (Eu am tăiat-o în 3 bucăți). Toată această operațiune se face pentru a monta și tăia mai apoi, mult mai ușor prăjitura.

-Dacă preferați să tăiați ca mine, vor rezulta 6 bucăți de blat.

-Se ung 3 bucăți de blat cu jeleul de căpșuni răcit, în strat generos și se lasă să se răcească bine. Eventual, le puteți introduce pentru cca.15 minute în frigider.

-Restul de jeleu de căpșuni rămas se oprește pentru decorare.(Explicații pentru decorare le găsiți pe blog).

-După ce jeleul de pe cele 3 blaturi este complet răcit, se întinde crema de smântână peste căpșuni, se nivelează și se acoperă fiecare cu câte o foaie din cele 3 rămase.

-Practic, vor rezulta 3 mini prăjituri cu următoarea stratificație: foaie/jeleu căpșuni/cremă smântână/foaie.

-Fiecare mini prăjitură se taie în 8 bucăți, rezultând în final, după ce se taie toate cele 3 mini prăjituri, 24 bucăți de prăjitură.

-După ce am așezat toate bucățile de prăjitura pe un platou/ tavă, se pregătește glazura de ciocolată (ganache), ca mai sus.

-Se toarnă ganache-ul cald peste prăjiturile tăiate și se lasă să se răcească.

-Prăjiturile se păstrează în frigider.

-După întărirea ganche-ului prăjiturile sunt gata de servit. Nu însă înainte de a le decora...

-Înainte de servire prăjiturile se pot decora cu căpșuni proaspete și mentă, sau se pot face cuburi din jeleul de căpșuni.

Mai multe explicații și fotografii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

Poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu ciocolata, capsuni si crema de smantana" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu mere

Prajitura cu mere

Intr-un castron se pune uleiul, zaharul, oul, laptele, sarea si aromele care amesteca bine pana la

4 voturi    0 comentarii
1h
Prajituri
Biscuiti cu portocale

Biscuiti cu portocale

Frecam untura cu zaharul, pana ce aproape s-a topit zaharul si amestecul devine cremos, adaugam rand

9 voturi    10 comentarii
3h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

2h

9 voturi

Ingrediente

  • (24 bucăți)
  • Pentru BLAT:
  • 3 ouă
  • 80-100 gr. zahăr (cât de dulce vă place)
  • 80 -100 gr. făină (depinde de cât de mari sunt ouăle)
  • 75 ml. ulei
  • 100 gr. ciocolată neagră
  • ¼ linguriță praf de copt
  • 1 plic zahăr vanilat
  • un vârf cuțit sare
  • Pentru JELEUL DE CĂPȘUNI:
  • 1 kg. căpșuni proaspete
  • 1 cană de zahăr
  • 2 plicuri gelatină (2 x 10 gr.)
  • Pentru CREMA DE SMÂNTÂNĂ:
  • 1 cană mare de smântână (grasă și groasă)
  • 200 gr. cremă de brânză
  • 3- 4 linguri zahăr pudră
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • Pentru GLAZURA DE CIOCOLATĂ (GANACHE):
  • 200 gr. ciocolată negră
  • 200 gr. frișcă lichidă îndulcită
  • 40 gr. unt

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

12 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

4 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

7 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura turnata cu mere Prajitura turnata cu mere

Ouale se mixeaza cu zaharul si aromele, bine. Se pune, apoi uleiul;se adauga faina (amestecata cu praful de copt) si laptele, cele doua

6 voturi    8 comentarii
2h
Prajituri
Prajitura Valurile Dunarii Prajitura Valurile Dunarii

Reteta prajiturii Valurile Dunarii, adica „Donauwelle” pe limba germana, este relativ noua, datand de la inceputul anilor

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu mousse de ciocolata si zmeura