autor:

Fara foto

» » Prajituri

Prajitura desteapta

Autor: Monica (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 28 martie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Monica (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 28 martie 2014

Ingrediente
9 oua, 1 l lapte, 250 g faina, 200 g unt, 250 g zahar pudra, zahar vanilat sau esenta de vanilie, sare

Dificultate: Medie Timp: 1h 40 min

229 voturi

Mod de preparare

Prima data se topeste untul si se lasa la racit pentru ca avem nevoie de el rece.

Cuptorul se incalzeste la 180 de grade.

Ouale se separa. Galbenusurile impreuna cu zaharul pudra se mixeaza bine pana devin o crema albicioasa. Se adauga apoi untul putin cate putin. Urmeaza faina cernuta. Si in cele din urma laptele putin cate putin. In tot acest timp se mixeaza la viteza mica.

Dupa ce am terminat aceasta de facut trecem la albusuri. Acestea daca stau nu e prea bine. Vin batute cu un praf de sare si esentele de vanilie, eu am pus si esenta de rom, ia dat un gust bun. Se bat tare.

Albusurile batute bine vin puse in galbenusuri cu lingura putin cate putin; aceasta operatiune o facem cu lingura de lemn sau de silicon.
Intr-o tava se pune hartie de copt sau se unge cu unt si tapetata cu faina.

Se toarna compozitia in tava si se introduce la cuptor pentru o ora. De preferat sa nu deschideti cuptorul in timpul coacerii. Prima data lasati 10 minute cuptorul la temperatura de 240 de grade Celsius apoi lasati pe 180 de grade Celsius. La mine a prins repede fata deasupra si treptat tot am dat cuptorul pe temperatura mai mica pana la 100 grade Celsius. Incercati sa deschideti un pic cuptorul si sa vedeti daca e coapta daca nu sunteti siguri.

Se lasa in cuptor sa se raceasca apoi se scoate. Se pune la rece pana a doua zi si apoi se pudreaza cu zahar pudra.
Eu nu am avut rabdare sa las pana a doua zi, cum se precizeaza pe unele bloguri. Eu dupa o ora am luat cutitul sa vad desteptaciunea asta de prajitura. Si...da intra-adevar e desteapta, are 3 straturi. Cremele seamana la gust cu budinca. Da...e buuunnaaaa....super.
Cred ca o sa mai fac nu o sa ma opresc aici!

Va invit si pe voi sa faceti aceasta minunatie de prajitura. Nu e greu de facut si rezultatul e pe masura.

www.bunataticulinare.wordpress.com
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura desteapta" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura desteapta si mai desteapta

Prajitura desteapta si mai desteapta

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat cu putina sare si o parte din zahar(3-4 lg.) Galbenusurile,

57 voturi    8 comentarii
1h 30 min
Prajituri
Prajitura Desteapta

Prajitura Desteapta

Pasul 1: Pregatim o tava pentru cuptor cu dimensiunile de 30x25 cm, in care aranjam hartie de

2 voturi    0 comentarii
35 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 2.366 L

- 20 %
199.99 lei
159.99 lei

Storcator citrice

- 15 %
199.99 lei
169.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 40 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Larisa , 05 octombrie 2016

    Senzationala ..o prajitura deșteaptă

  • Fara foto

    Monica , 13 mai 2016

    Poti adauga zahar normal, doar ca trebuie sa mixezi bine pana se topeste cristalele de zahar.

  • Setnescu_Maria

    Setnescu_Maria (Bucatar) , 07 mai 2016

    Aceasta prajitura chiar ca e delicioasa de destepta.Am facut-o ,e minunataaaa !

    • Fara foto

      Adina , 07 mai 2016

      Se poate înlocui zaharul pudra cu zahar normal?

    • Fara foto

      Monica , 16 februarie 2016

      Ma gândesc ca se poate înlocui. Încearcă sa faci o cantitate mai mică si daca iese fa o portie normala.

    • Fara foto

      A , 10 februarie 2016

      Stie cineva daca prajitura se poate face cu lapte vegetal (de migdale, de orez, de soia,etc) sau lapte de capra?

    • Fara foto

      dima doinita , 27 noiembrie 2015

      Foarte buna

    • Fara foto

      Monica , 07 iulie 2015

      Mărimea tavii este de 30/40 cm. Dar cu cat e mai mica cu atât iasă mai înaltă.

    • Fara foto

      Perry Livia , 03 iulie 2015

      Ce marime de tava?

    • Fara foto

      Anaeli Ana , 06 mai 2015

      cat de mare trebuie sa fie tava?

    • Fara foto

      madalina , 21 aprilie 2015

      Este foarte gustoasa!!!!! Incercati

    • Fara foto

      Oana Lupchian , 07 martie 2015

      Este wau,simplu de facut nu are cum sa nu.ti iese

    • Fara foto

      daniela (Bucatar) , 19 februarie 2015

      O delicatese de prajitura!!

    • Fara foto

      daniela , 19 februarie 2015

      O delicatese!!!

    • Fara foto

      Dana Dany Daniela , 19 februarie 2015

      Am facut reteta,,,este foarte bunaaa!!!!

    • Fara foto

      Paun Madalina , 21 ianuarie 2015

      uitate in stanga sus !!

    • Fara foto

      Nico Ilie , 22 decembrie 2014

      Doina Lutic multumesc, nu am stiut.

    • Fara foto

      Monica , 22 octombrie 2014

      Da Ina trebuie sa le pui peste compozitia cu galbenusuri.

    • Fara foto

      ina , 21 octombrie 2014

      Am și eu o întrebare după ce s-au bătut albușurile le adăugăm în compoziția făcută? adică cu gălbenușurile untul faina și mirodeniile?

    • Fara foto

      Monica (Chef de cuisine) , 21 august 2014

      jos nu va fi uscata prajitura, va fi ca o budinca, deci nu o sa iasa scobitoarea uscata. Cum a iesit Andreea Stoica?

    • Fara foto

      Andreea Stoica , 19 august 2014

      Am făcut și eu prăjitura...o am de 2 ore și 30 min la cuptor dar testul cu scobitoarea îmi arată că nu e coaptă la fund... Sper că nu am pierdut timpul degeaba... :(

    • Fara foto

      Monica (Chef de cuisine) , 26 iunie 2014

      Tava are marimea 25/35 cm.

    • Fara foto

      Monica , 25 iunie 2014

      Ingredientele sunt in partea stanga

    • Szabo_Ioana

      Szabo_Ioana (Chef de cuisine) , 23 iunie 2014

      Desteapta prajitura si tare buna pare ,dar am si eu o intrebare , tava cat este de mare :) ?

    • Fara foto

      Adjudeanu Ionela , 22 iunie 2014

      nu vad ingredientele

    • Fara foto

      simona borcan (Bucatar sef) , 22 iunie 2014

      praf de copt sau ceva pt crestere nu se pune?

    • mac myra

      mac myra (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2014

      delicioasa...felicitari:))

    • Fara foto

      , 03 aprilie 2014

      si eu o fac destul de des ,seamana cu cremsnit-ul, reteta mea este cu 8 oua ,200 unt,1 litru lapte ,300g zahar ,15 linguri faina ,50 g zahar pudra pt ornat ,esente untul ,zaharul si 5 linguri de lapte se pun pe foc pana se topeste zaharul ,se lasa la racit,dupa ce s-a racit se adauga galbenusurile frecate ,faina si laptele si esentele dupa dorinta ,amestecand continuu albusurile batute spuma se adauga in compoz. de galbenusuri amestecand de jos in sus toata compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu ulei si faina sau hartie de copt se coace 50-60 minute (eu am cuptor pe gaz) la foc mai mic cu 5 minute inainte de a fi scoasa se da focul mai mare pt a se rumenii deasupra se pudreaza si se lasa la racit

    • Fara foto

      Monica (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2014

      pt cristina serban: se tine in functie de cuptor la mine a prins foarte repede fata, cand vezi ca deasupra a prins fata, ca sa nu se arada reduci gradele treptat!

    • Fara foto

      Monica (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2014

      in partea stanga sus scrie ingredientele si cantitatile

    • Fara foto

      Monica (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2014

      dimensiunea tavii este de 20/ 30 cm

    • Fara foto

      Cristian Serban , 01 aprilie 2014

      Cate minute se lasa la 180 de grade si cate la 100 de grade?

    • Fara foto

      Violeta Stefan , 01 aprilie 2014

      spune-mi te rog dimensiunea tavii.

    • Fara foto

      Violeta Ungureanu , 01 aprilie 2014

      uitate in stanga sus !!

    • Fara foto

      Rahela Lacatus , 01 aprilie 2014

      va rog sami spuneti daca pot so coc in cuptorul de la aragaz nu e electric si cum sa dau focu ?

    • Fara foto

      Doina Lutic , 31 martie 2014

      uitate in stanga sus !!

    • Fara foto

      Ilie Nico , 31 martie 2014

      in loc de esenta de rom eu pun putina esenta de migdale, pe langa cea de vanilie. ii da un gust deosebit.

    • Fara foto

      Monica (Chef de cuisine) , 31 martie 2014

      Ma bucur ca va place! Eh, nu e chiar atat de scumpa pe cat e de buna!

    • Fara foto

      MikiZeno MikiZen , 29 martie 2014

      Prea multe oua. Felicitari - E o reteta foarte buna, dar prea "scumpa" pt mine. Am facut-o, am mancat-o, a iesit delicioasa, dar mi-a golit bugetul pe 1 luna. Nu o mai fac pana nu imi creste salariul :))

    • Fara foto

      Cristina Lungulescu-Ivascu , 29 martie 2014

      azi am facut-o ,e delicioasa!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 40 min

229 voturi

Ingrediente

  • 9 oua
  • 1 l lapte
  • 250 g faina
  • 200 g unt
  • 250 g zahar pudra
  • zahar vanilat sau esenta de vanilie
  • sare

Raporteaza reteta

Retete
de Monica
Prajitura cu mere

Prajitura cu mere

Se bat ouale apoi se aduga zaharul, uleiul, sarea, laptele si bicarbonatul (stins cu sirop de la

11 voturi    6 comentarii
2h
Prajituri
Prajitura cu mac delicioasa sau Tosca

Prajitura cu mac delicioasa sau Tosca

Blatul: Se bat albusurile bine apoi se adauga zaharul. Se pune cocos, macul. Apoi se adauga faina

50 voturi    13 comentarii
1h 45 min
Prajituri
Prajitura cu visine

Prajitura cu visine

Peste visinile fara sambur se pun 2 lg de zahar si se lasa pana faci compozitia. Untul il bati spuma,

0 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Prajituri

Larisa

Senzationala ..o prajitura deșteaptă

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Deliciu la pahar Deliciu la pahar

Facem un blat de pandispan din 6 oua, 6 linguri de zahar, 2 linguri de ulei, putina esenta de vanilie putina coaja de lamaie si 6 linguri

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu mac Prajitura cu mac

Siropul: In primul rand pregatim siropul si il lasam sa se racoreasca pana pregatim blatul de prajitura. Intr-o cratita turnati 500

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Prajitura cu prune