autor:

» » Prajituri

Prajitura desteapta

Autor: Monica (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 28 martie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Monica (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 28 martie 2014

Ingrediente
9 oua, 1 l lapte, 250 g faina, 200 g unt, 250 g zahar pudra, zahar vanilat sau esenta de vanilie, sare

Dificultate: Medie Timp: 1h 40 min

363 voturi

Mod de preparare

Prima data se topeste untul si se lasa la racit pentru ca avem nevoie de el rece.

Cuptorul se incalzeste la 180 de grade.

Ouale se separa. Galbenusurile impreuna cu zaharul pudra se mixeaza bine pana devin o crema albicioasa. Se adauga apoi untul putin cate putin. Urmeaza faina cernuta. Si in cele din urma laptele putin cate putin. In tot acest timp se mixeaza la viteza mica.

Dupa ce am terminat aceasta de facut trecem la albusuri. Acestea daca stau nu e prea bine. Vin batute cu un praf de sare si esentele de vanilie, eu am pus si esenta de rom, ia dat un gust bun. Se bat tare.

Albusurile batute bine vin puse in galbenusuri cu lingura putin cate putin; aceasta operatiune o facem cu lingura de lemn sau de silicon.
Intr-o tava se pune hartie de copt sau se unge cu unt si tapetata cu faina.

Se toarna compozitia in tava si se introduce la cuptor pentru o ora. De preferat sa nu deschideti cuptorul in timpul coacerii. Prima data lasati 10 minute cuptorul la temperatura de 240 de grade Celsius apoi lasati pe 180 de grade Celsius. La mine a prins repede fata deasupra si treptat tot am dat cuptorul pe temperatura mai mica pana la 100 grade Celsius. Incercati sa deschideti un pic cuptorul si sa vedeti daca e coapta daca nu sunteti siguri.

Se lasa in cuptor sa se raceasca apoi se scoate. Se pune la rece pana a doua zi si apoi se pudreaza cu zahar pudra.
Eu nu am avut rabdare sa las pana a doua zi, cum se precizeaza pe unele bloguri. Eu dupa o ora am luat cutitul sa vad desteptaciunea asta de prajitura. Si...da intra-adevar e desteapta, are 3 straturi. Cremele seamana la gust cu budinca. Da...e buuunnaaaa....super.
Cred ca o sa mai fac nu o sa ma opresc aici!

Va invit si pe voi sa faceti aceasta minunatie de prajitura. Nu e greu de facut si rezultatul e pe masura.

www.bunataticulinare.wordpress.com
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura desteapta" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prăjitură deșteaptă cu ciocolată

Prăjitură deșteaptă cu ciocolată

Câte șanse ai să obții o prăjitură aspectuoasă, cremoasă, ciocolătoasă și mai ales delicioasă

32 voturi    13 comentarii
1h 30 min
Spume si creme dulci
Prajitura Desteapta

Prajitura Desteapta

Untul se taie bucatele si se topeste in cateva linguri de lapte, impreuna cu zaharul, fie la foc

78 voturi    31 comentarii
1h
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 25 %
239.99 lei
179.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 42 comentarii

  • Emilia Baragan , 18 august 2019

    Mi-a reusit si mi-a placut.Incercati-o si voi.

  • Elena , 04 ianuarie 2019

    Deosebit de buna

  • Larisa , 05 octombrie 2016

    Senzationala ..o prajitura deșteaptă

    • Monica , 13 mai 2016

      Poti adauga zahar normal, doar ca trebuie sa mixezi bine pana se topeste cristalele de zahar.

    • Setnescu_Maria

      Setnescu_Maria (Bucatar) , 07 mai 2016

      Aceasta prajitura chiar ca e delicioasa de destepta.Am facut-o ,e minunataaaa !

    • Adina , 07 mai 2016

      Se poate înlocui zaharul pudra cu zahar normal?

    • Monica , 16 februarie 2016

      Ma gândesc ca se poate înlocui. Încearcă sa faci o cantitate mai mică si daca iese fa o portie normala.

    • A , 10 februarie 2016

      Stie cineva daca prajitura se poate face cu lapte vegetal (de migdale, de orez, de soia,etc) sau lapte de capra?

    • dima doinita , 27 noiembrie 2015

      Foarte buna

    • Monica , 07 iulie 2015

      Mărimea tavii este de 30/40 cm. Dar cu cat e mai mica cu atât iasă mai înaltă.

    • Perry Livia , 03 iulie 2015

      Ce marime de tava?

    • Anaeli Ana , 06 mai 2015

      cat de mare trebuie sa fie tava?

    • madalina , 21 aprilie 2015

      Este foarte gustoasa!!!!! Incercati

    • Oana Lupchian , 07 martie 2015

      Este wau,simplu de facut nu are cum sa nu.ti iese

    • daniela (Bucatar) , 19 februarie 2015

      O delicatese de prajitura!!

    • daniela , 19 februarie 2015

      O delicatese!!!

    • Dana Dany Daniela , 19 februarie 2015

      Am facut reteta,,,este foarte bunaaa!!!!

    • Paun Madalina , 21 ianuarie 2015

      uitate in stanga sus !!

    • Nico Ilie , 22 decembrie 2014

      Doina Lutic multumesc, nu am stiut.

    • Monica , 22 octombrie 2014

      Da Ina trebuie sa le pui peste compozitia cu galbenusuri.

    • ina , 21 octombrie 2014

      Am și eu o întrebare după ce s-au bătut albușurile le adăugăm în compoziția făcută? adică cu gălbenușurile untul faina și mirodeniile?

    • Monica (Chef de cuisine) , 21 august 2014

      jos nu va fi uscata prajitura, va fi ca o budinca, deci nu o sa iasa scobitoarea uscata. Cum a iesit Andreea Stoica?

    • Andreea Stoica , 19 august 2014

      Am făcut și eu prăjitura...o am de 2 ore și 30 min la cuptor dar testul cu scobitoarea îmi arată că nu e coaptă la fund... Sper că nu am pierdut timpul degeaba... :(

    • Monica (Chef de cuisine) , 26 iunie 2014

      Tava are marimea 25/35 cm.

    • Monica , 25 iunie 2014

      Ingredientele sunt in partea stanga

    • Szabo_Ioana

      Szabo_Ioana (Chef de cuisine) , 23 iunie 2014

      Desteapta prajitura si tare buna pare ,dar am si eu o intrebare , tava cat este de mare :) ?

    • Adjudeanu Ionela , 22 iunie 2014

      nu vad ingredientele

    • simona borcan (Bucatar sef) , 22 iunie 2014

      praf de copt sau ceva pt crestere nu se pune?

    • mac myra

      mac myra (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2014

      delicioasa...felicitari:))

    • , 03 aprilie 2014

      si eu o fac destul de des ,seamana cu cremsnit-ul, reteta mea este cu 8 oua ,200 unt,1 litru lapte ,300g zahar ,15 linguri faina ,50 g zahar pudra pt ornat ,esente untul ,zaharul si 5 linguri de lapte se pun pe foc pana se topeste zaharul ,se lasa la racit,dupa ce s-a racit se adauga galbenusurile frecate ,faina si laptele si esentele dupa dorinta ,amestecand continuu albusurile batute spuma se adauga in compoz. de galbenusuri amestecand de jos in sus toata compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu ulei si faina sau hartie de copt se coace 50-60 minute (eu am cuptor pe gaz) la foc mai mic cu 5 minute inainte de a fi scoasa se da focul mai mare pt a se rumenii deasupra se pudreaza si se lasa la racit

    • Monica (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2014

      pt cristina serban: se tine in functie de cuptor la mine a prins foarte repede fata, cand vezi ca deasupra a prins fata, ca sa nu se arada reduci gradele treptat!

    • Monica (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2014

      in partea stanga sus scrie ingredientele si cantitatile

    • Monica (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2014

      dimensiunea tavii este de 20/ 30 cm

    • Cristian Serban , 01 aprilie 2014

      Cate minute se lasa la 180 de grade si cate la 100 de grade?

    • Violeta Stefan , 01 aprilie 2014

      spune-mi te rog dimensiunea tavii.

    • Violeta Ungureanu , 01 aprilie 2014

      uitate in stanga sus !!

    • Rahela Lacatus , 01 aprilie 2014

      va rog sami spuneti daca pot so coc in cuptorul de la aragaz nu e electric si cum sa dau focu ?

    • Doina Lutic , 31 martie 2014

      uitate in stanga sus !!

    • Ilie Nico , 31 martie 2014

      in loc de esenta de rom eu pun putina esenta de migdale, pe langa cea de vanilie. ii da un gust deosebit.

    • Monica (Chef de cuisine) , 31 martie 2014

      Ma bucur ca va place! Eh, nu e chiar atat de scumpa pe cat e de buna!

    • MikiZeno MikiZen , 29 martie 2014

      Prea multe oua. Felicitari - E o reteta foarte buna, dar prea "scumpa" pt mine. Am facut-o, am mancat-o, a iesit delicioasa, dar mi-a golit bugetul pe 1 luna. Nu o mai fac pana nu imi creste salariul :))

    • Cristina Lungulescu-Ivascu , 29 martie 2014

      azi am facut-o ,e delicioasa!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 40 min

363 voturi

Ingrediente

  • 9 oua
  • 1 l lapte
  • 250 g faina
  • 200 g unt
  • 250 g zahar pudra
  • zahar vanilat sau esenta de vanilie
  • sare

Raporteaza reteta

Retete
de Monica
Prajitura cu mere

Prajitura cu mere

Se bat ouale apoi se aduga zaharul, uleiul, sarea, laptele si bicarbonatul (stins cu sirop de la

15 voturi    6 comentarii
2h
Prajituri
Prajitura cu mac delicioasa sau Tosca

Prajitura cu mac delicioasa sau Tosca

Blatul: Se bat albusurile bine apoi se adauga zaharul. Se pune cocos, macul. Apoi se adauga faina

54 voturi    14 comentarii
1h 45 min
Prajituri
Prajitura cu visine

Prajitura cu visine

Peste visinile fara sambur se pun 2 lg de zahar si se lasa pana faci compozitia. Untul il bati spuma,

2 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Prajituri

Emilia Baragan

Mi-a reusit si mi-a placut.Incercati-o si voi.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Pandispan zebra cu nectarine Pandispan zebra cu nectarine

Bați albușurile spumă tare împreună cu zahărul și praful de sare ,apoi adaugi pe rând galbenusurile, mixând

3 voturi    0 comentarii
1h
Prajituri
Strudel cu visine si zmeura Strudel cu visine si zmeura

Incepeti cu pregatirea umpluturii, ca sa aiba timp sa se raceasca. Visinele spalate, le curatati de codite, scoateti samburii. Zmeura

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Prajituri
strudel fierbinte