PRAJITURA FERICIRII

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru pandispan:
  • 6oua,
  • 6 linguri de zahar,
  • 6 linguri de faina,
  • 3 linguri de cacao,
  • 1/2lingurita praf de copt,
  • 1 lingurita suc de lamaie;
  • In plus:
  • 3 portocale,
  • 100 g. alune,
  • 350 g. zahar cubic,
  • 300 m.l apa,
  • 200 ml. lichior de mandarine,
  • 250 ml. smantana lichida;
  • pentru nugatine:
  • 100 g. zahar cubic,
  • 1 lingura de apa,
  • 100 g. alune sfaramate;
  • pentru meringue italian :
  • 8 albusuri,
  • 50 g. zahar pudra,
  • 425 g. zahar cubic,
  • 150 ml. apa,
  • 2 foi de gelatina;

Mod de preparare

1. Se prepara pandispanul din ingredientele date, se coace si se scoate pe un gratar ca sa se raceasca.

2. Se curata coaja de la doua portocale cu un cutit foarte subtire si se taie apoi foarte fin. Se pun cei 300 ml. apa la fiert si se lasa portocalele doua minute în ea. Apoi se scot cu o spumiera. Se adauga 200 g. zahar cubic într-o cratita, se toarna deasupra apa in care au fiert portocalele si se lasa sa clocotească 10 minute. Se adauga jumatate din cantitatea de lichior de mandarine şi coaja de portocale, taiata julienne. Se lasa sa fiarba 20 de minute la foc mic. Se trage vasul de pe foc si se tine sa se raceasca. Se adaugă 125 ml. de smantana lichida si se amesteca bine.

3. Se pregateste nugatina astfel: se pun pe foc 100 g. zahar cubic, cu o lingură de apa, pana se obtine un caramel subţire. Se adaugă alunele sfaramate (jumatate din cantitate poate fi inlocuita cu migdale sfaramate), se amesteca apoi pana se obtine o masa compacta si se trage de pe foc. Se unge cu ulei o bucata de marmura, se varsa nugatina pe ea si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, se zdrobeste foarte fin.

4. Pentru meringue, se face mai intai un sirop din 425 g. zahar cubic si 150 ml. apa, fiert la 120˚C. Se bat albusurile, se toarna peste ele siropul cald si se bat in continuare pana la racirea completa a compozitiei. Se pune acest amestec intr-o tava, se niveleaza si se da la cuptor pentru cel putin 4 ore. Se scoate tava, se lasa la rece, apoi se farama usor si se amesteca bine cu nugatina faramata. In crema pregatita anterior, se adauga foile de gelatina topita in putina apa calduta si se amesteca, dupa care se incorporeaza in ea nugatina cu meringue. Se amesteca uşor, se toarna intr-o forma de chec si se da la frigider pentru 2 ore.

5. Peste blatul de pandispan se toarna un sirop obtinut din 100 ml. apa, 150 g. zahar cubic, zeama de la cea de-a treia portocala si coaja ei, taiata julienne. Se fierb toate ingredientele, iar, dupa ce se raceste, in acest sirop se adauga restul de lichior de mandarine, ca sa-l parfumeze. Dupa ce blatul s-a insiropat, se aseaza deasupra crema din congelator si se da din nou la rece pentru un sfert de ora. Se decoreaza cu coaja de portocala zaharisita, felii de portocale si alune glasate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise